passzio.hu

 Omega - Kisstadion (1979, Pesti Műsor)

Megjelent: május 21. kedd 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

A '70-es évek végén az Omega népszerűségének zenitjére érkezett. Érdekes utólag belegondolni, vajon hogyan alakult volna pályafutásuk, ha 1971-ben megvalósul a CBS lemezcég által felkínált lemezszerződés és nem a nyugat-német Bellaphon társaságnál készítik el lemezeiket. Bár az 1979-es, immár második dupla Kisstadion-koncertjüket számos világhírű lemezcég képviselője is megnézte, s a WEA szerződést is kötött velük, mindössze egy lemez (Working '81) készült el, majd ezt követően az együttes lényegében át - vagy inkább vissza - helyezte székhelyét Magyarország-ra, egyre kevesebbet koncertezett Nyugat-Európá-ban.

Ahogy Slamovits István megfogalmazta: a Pink Floyd The wall című albumának megjelenésével lezárult egy korszak, mégpedig a klasszikus értelemben vett rockzene hőskora - amelynek az Omega is a részese volt. A space-rock korszak album-trilógiájának utolsó darabja, a Gammapolis nem csupán az egyik legnagyobb példányszámban elkelt hazai nagylemez, de a korszakban szokatlanul nagy sajtóvisszhangot is kapott...
 Helyzetjelentés a magyar rockról (1979)

Megjelent: április 30. kedd 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

A hazai rock első három évtizede úgy telt el, hogy - leszámítva néhány kérészéletű, adminisztratív eszközökkel elfojtott próbálkozást: Poptika '82, Polifon 1985-'86 - nem létezett, nem létezhetett szakmai sajtó. Ellentétben például a politikailag sokkal keményebb NDK-val, amely saját zenei lappal, a Melodie und Ryhtm-mel rendelkezett.

Így a rockról a legkülönbözőbb témájú orgánumok közöltek - ha közöltek egyáltalán - írásokat, az ifjúsági sajtó lapjaitól - Magyar Ifjúság, Ifjúsági Magazin, Világ Ifjúsága - kezdve, a napi-hetilapokon át, a legkülönbözőbb témájú sajtótermékekig. Sajnos ezeket sem katalogizálták, így felkutatásuk nem könnyű feladat.

Ezek közé tartozott a mezőgazdasággal foglalkozó Szabad Föld, amelynek a speciális kiadványa, a Százoldalas Szabad Föld több számában is jelent meg nagyobb lélegzetű, a hazai populáris zenével foglalkozó írás. A Rockmúzeum-rovat mai tárgyát képező cikk egy pillanatfelvétel a magyar rock 1979-es állapotáról. Szerzője Mészáros Sándor, ő írta az első cikket az - első kislemezét abban az időben elkészítő - Edda Művek-ről is... Szolidaritási Rockfesztivál @ 1978 - BNV (Pesti Műsor)

Megjelent: 2018. december 18. kedd 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

Hogy egy fogalom, s a mögötte rejlő tartalom nem statikus valami, arra jó példa a zenei fesztivál jelentésének alakulása. Ha azt értjük alatta, hogy emberek kivonulnak több napra - vagy akár egy hétre - egy ideiglenesen felállított városba, akkor talán mondhatjuk azt, hogy a fesztivál viszonylag új keletű jelenségnek tekinthető Magyarországon, de még ez sem lenne pontos , hiszen az 1967-ben - nem pedig '68-ban - induló Szegedi Ifjúsági Napok, valamint az 1975-ben létrehozott Efott már ilyen jelleggel bírt, bár az tény, hogy a '70-es években a hazai fesztiválok többsége többnyire egy napos, zárt helyen, vagy szabadtéri helyszínen megrendezett, gyakran ideológia színezetű esemény volt. Ezek közé tartozik az 1976-ban indult Szolidaritási Rockfesztivál, amelyet az elnyomott világ népeinek megsegítésének céljából hoztak létre...


 Omega - Kisstadion (1978, Pesti Műsor)

Megjelent: 2018. augusztus 29. szerda 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

Az 1970-es évek második fele hozta el a legnagyobb sikereket az Omega számára. Az 1976-ban megjelent Time robber volt a csúcspont mind zeneileg, mind a nemzetközi siker szempontjából. Itthon viszont az ezt követő lemezekkel (Csillagok útján 1978, Gammapolis 1979) értek el a csúcsra - legalábbis a népszerűséget illeti. (Bár a Csillagok útján megjelenésekor már megszólaltak a sajtóban a bíráló hangok is.)

Az űr-rock-kal kétségtelenül nagyon "beletrafált valamibe" az együttes. Tény, hogy a science-fiction benne volt akkor a levegőben, a Mini (Vénuszdal, Rakétaember, Hangok és jelek egy nem-azonosított repülő tárgyról) és a Fonográf (FG-4 1976) is foglalkozott a témával. Az Omegá-nak annyira bejött a space-rock, hogy még a digók (a diszkósok akkori megnevezése) közül is többen hallgatták őket, a Szombat esti láz színhelyén is játszották dalaikat... Orszáczky Jackie életmű - 12. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 18. szombat 12:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Elérkeztünk az Orszáczky "Jackie" Miklós életművét bemutató 12 CD-s gyűjtemény utolsó korongjához. Ez a 77 perces összeállítás - melynek a szerkesztők a Journey Of A Lifetime címet adták - felfogható afféle bónuszként is, hiszen Jackie munkásságának jórészt eddig kiadatlan, de egymáshoz nem köthető zenei foszlányait halljuk.

Az anyagnak elsősorban dokumentum értéke van, így egyben nem hiszem, hogy sokan fogják rendszeresen hallgatni. Némi elővigyázattal írhatnám azt is, hogy kizárólag rajongóknak. Sajnos itt érhető tetten leginkább az életmű kiadvány hiányossága, semmilyen információt nem kap az olvasó-hallgató a 12 tételnyi zeneanyag keletkezési idejéről, helyéről, a résztvevő muzsikusokról, stb...


 Orszáczky Jackie életmű - 11. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 17. péntek 12:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Végre egy jó élő anyag a Jackie pályafutását bemutató sorozatban. A 11. lemez egy 2001-es ausztrál koncert közel 80 percét mutatja meg Live At The Rose Erskineville címmel. Sajnos ismét nagyon szűkszavú a lemezhez kapcsolódó információ a könyvben, a számok címén kívül semmit nem tudunk meg! Néha a szerzők is hibádznak, nem tudjuk meg kik és milyen hangszereken zenélnek, aki biztos pont az Jackie és Tina. Nagyjából fele-fele részben saját és "hozott" anyag, azaz feldolgozás szerepel a műsoron... Orszáczky Jackie életmű - 10. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 16. csütörtök 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Jackie pályafutását bemutató sorozatban a 10. lemez kakukktojás, hiszen ez Tina Harrod 2004-es albuma, a Shaked Up In Paradise.

Orszáczky Jackie ennél a lemeznél Tiná-val közösen zeneszerzőként, hangszerelőként, producerként működik közre. Basszusgitáron, piccolo basszuson, billentyűs hangszereken játszik, továbbá vokálozik is felesége mellett...


 Orszáczky Jackie életmű - 09. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 15. szerda 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

A Jackie zenei pályafutását bemutató CD-sorozat hallgatásánál elérkeztünk az utolsó hivatalosan megjelent lemezhez. A Ready To Listen egy poszthumusz album, ami 2008 végén jelent meg az ausztrál Vitamin Records égisze alatt, Jackie pedig 2008. február 03-án hunyt el.

A felvételek lényegesen korábbiak, négy számot 2004-ben, kettőt 2005-ben, a zeneanyag felét, azaz hat számot pedig 2006-ban vették fel. Ebből is látszik, hogy nem volt könnyű helyzetben Jackie a lemezkiadás terén Ausztráliá-ban, hiszen az utolsó albumát, a Deep Down & Out-ot több, mint 10 évvel azelőtt, 1997-ben adta ki. (A 2001-es Tátrai Tibor-ral készített Deserted Downtown magyar kiadású volt.) Syrius @ 1972 - Bercsényi kollégium (Jövő Mérnöke)

Megjelent: 2018. augusztus 14. kedd 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

Amikor 1971 decemberében a Syrius hazatért, első koncertjük - E-klub, 1971. december 18., telt ház, százak az épület előtt - sikere után úgy tűnt, hogy az ausztráliai sikersorozat itt is folytatódik, de - ahogy Baronits évtizedekkel később elmondta - a csoda hamar elmúlt, ahogy az a most következő röpke tudósításból is kiderül, amely közvetlenül azt követően jelent meg, hogy a zenekar megkezdte a koncertezést a Bercsényi kollégium-ban, amely a legendás felállás megszűnéséig törzshelyük maradt...


 Orszáczky Jackie életmű - 08. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 14. kedd 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Az Orszáczly "Jackie" Miklós zenei pályafutását bemutató 12 CD lemezes gyűjtemény 8. korongjához érkeztünk. Ez egy igazi zenei csemege, hiszen egy hivatalosan kiadatlan koncertről van szó, amelyet Jackie Gray Suits nevű zenekarával készült 1993-ban. Hogy miért került ez a felvétel a CD-sorozatban az 1994-es és 1997-es lemezek után? Talány.

A Gray Suits egy négytagú zenekar volt, Jackie basszusozott és énekelt, két régebbi zenésztársával, Chris Abrahams zongoristával és Carl Orr gitárossal, valamint Tony Buck dobossal. Jackie így jellemezte a zenei célkitűzéseiket: "A koncepció az volt, hogy egy adott számot a banda egyik fele rendesen játszott, míg a másik fele rendetlenül. Kicsavartuk a dolgokat." (Részlet Budai E. - Nemes Nagy P. - Széttört álmok című könyvéből.)


 Orszáczky Jackie életmű - 06-07. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 13. hétfő 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Elérkeztünk az Orszáczky Jackie életművét bemutató CD-sorozat 6. és 7. korongjához, melyek az Orszaczky Budget Orchestra - featuring Tina Harrod 1997-ben megjelent Deep Down & Out című kettős albumát tartalmazza.

A kétszer 46 percnyi muzsikát tartalmazó dupla CD Jackie életművének kiemelkedő darabja, nyugodtan mondhatjuk, hogy szóló pályájának legjavát tartjuk kezünkben. A 18 számból álló zeneanyag döntő részben soul és blues feldolgozásokat tartalmaz, mindössze egy Orszáczky szerzeményt találunk közöttük (az is egy korábbi számának újragondolása)... Orszáczky Jackie életmű - 05. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 12. vasárnap 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Orszáczky "Jackie" Miklós életművét bemutató CD-sorozat következő, azaz ötödik korongja Jackie egyik legismertebb és talán legjobb lemezét, a Family Lore című 1994-es albumot tartalmazza. Csaknem húsz évnek kellett Ausztráliá-ban eltelnie a Beramiada album után, hogy Jackie újra, ezúttal már CD-n rögzíthessen komplett zeneanyagot. (A Jump Back Jack és a Hungarian Rap Sadist felállással csak mini-LP-ig, illetve EP-ig jutott, míg az Industrial Accident kazettán jelent meg.) Mindez azt jelzi, hogy az ausztrál zenei piac még egy ilyen kiváló, kísérletező kedvű muzsikus számára sem fenékig tejfel...


 Orszáczky Jackie életmű - 04. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 11. szombat 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Az életmű kiadvány 4. CD korongja két lemez anyagát tartalmazza, egy kicsit ugrálva az időben. A Hungarian Rap Sadists 1994-es, míg az Industrial Accident 1986-os felvétel. Hogy mégis mi köti össze a két zeneanyagot, miért szerkesztették egy CD-re? Erre Jackie adja meg a választ, egy korábbi beszélgetésben.

A Jump Back Jack zenekar megalakulása után "...elhatároztuk, hogy csinálunk egy-két teljesen önálló dolgot, függetlenül a James Brown stílustól. Két zenekar is kinőtt ebből, az Industrial Accident (Üzemi baleset) és a Hungarian Rap Sadists (Magyar rap szadisták). Az előbbi az inkább zenekari dolog volt kevés énekkel, az utóbbi viszont teljesen az énekre alapult. A szövegek jó része magyar volt. Ez nagyon érdekes volt, mert a közönség egy szót sem értett belőle, ahogy mi sem értettük annak idején az angol szövegeket itt Magyarországon. Ennek a zenekarnak az volt még az érdekessége, hogy egy pár ausztrál srácnak megtanítottunk népdalokat, meg mozgalmi dalokat. A színpadra általában felvittünk egy nagy asztalt, amin ők a koncert alatt ettek és az volt az utasítás, hogy amikor kedvük van, énekeljenek el ezekből a dalokból valamit." (Részlet Budai E. - Nemes Nagy P. - Széttört álmok című könyvéből.)


 Orszáczky Jackie életmű - 03. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 10. péntek 12:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Az Orszáczky életművet bemutató CD-sorozat 2. és 3. korongja között több, mint 12 év telt el. Mit is csinált ezalatt Jackie választott új hazájában?

1975-ben, a Beramiada lemez felvétele közben megismerkedett, a szintén abban a stúdióban dolgozó Marcia Hines feketebőrű amerikai énekesnővel. Ő korábban a Hair musical ausztrál produkciójához érkezett és közben népszerű pop-énekesnő lett Ausztráliá-ban. Jackie tőle kapott zenei igazgatói megbízást, így a továbbiakban valamennyi felvételének hangszerelését végezte. Négy évig dolgozott, basszusgitározott, zenei producer volt nála, és ez stabil megélhetést biztosított számára...Összesen 104.398.676 találatot kaptunk az oldal 2003 júliusi indítása óta! Orszáczky Jackie életmű - 02. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 09. csütörtök 12:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

A Jackie életművét taglaló 12 CD-lemezes gyűjtemény második korongja valóságos gyöngyszem! Kevés magyar előadónak vártuk ilyen izgalommal az első lemezét, mint Orszáczky Jackie 1975-ös ausztráliai bemutatkozó szóló albumát, a Beramiada-t. (Talán az első LGT lemez megjelenését előzte meg hasonló várakozás 1971-ben.) Akkoriban csupán néhány szerencséshez jutott el, ez a kizárólag Ausztráliá-ban forgalmazott LP...


 Orszáczky Jackie életmű - 01. rész (2018)

Megjelent: 2018. augusztus 08. szerda 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Az Orszáczky Jackie életmű zenei anyagát böngészve az LP formátumú, exkluzív kivitelű, vászonkötésű könyv fedőlapján fennakadtam egy pillanatra. Jackie Orszaczky hirdeti a borító, mintha a kiváló muzsikushoz - nekünk magyaroknak - semmi közünk nem lenne. Kétségkívül a gondosan összeállított zenei anyag Jackie ausztrál munkásságát takarja, de hadd jelezzem - egy magyar rajongó elfogultságával -, hogy szerepelnie kellene a borítón az Orszáczky "Jackie" Miklós névnek is. Ez annál is inkább fontos, hiszen egy olyan muzsikusról beszélünk, aki ízig-vérig magyar ember, magyar művész volt (!), annak ellenére, hogy élete nagyobb részét Ausztráliá-ban töltötte, és jórészt ott alkotott...


 Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium

Megjelent: 2018. június 30. szombat 18:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne sírjatok című filmben történt szereplésüknek köszönhetően láthatott napvilágot. Érdekesség, hogy a Hanglemezgyártó Vállalat, eltérően több más zenés filmtől - Ezek a fiatalok, A kenguru - nem jelentette meg a film zenéjét, ennek következtében több dal - a Syriustól hallható két szerzemény - a mai napig kiadatlan maradt...


 Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub

Megjelent: 2018. június 20. szerda 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert "többször bementünk olyan kabátokban és nadrágokban oda, ami ott nem engedett. Éppen ezért véglegesen kitiltottak"...


 Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park

Megjelent: 2018. május 29. kedd 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar Televízió is felvette fellépésüket a dunai sétahajón - bárcsak rendelkezésünkre állna ez a felvétel! -, majd a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat is lehetőséget ajánlott a zenekarnak egy kislemez készítésére. A felvételek meg is kezdődtek, azonban Faragó Judy Istvánt behívták katonának, így a lemez nem készült el - Judyval párhuzamosan Komár László is távozott a Scampoloból -, az MHV pedig ezt követően nem adott lehetőséget az együttesnek...


 Pulzus 63 - 1986. június - Különckiadás!

Megjelent: 2018. május 24. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
 Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek!

A legutolsó rész - hiába különkiadás - hűen tükrözi, hogy le kell már cserélni mindent, ami régi és unalmas. Az akkori zenei újdonságok mára szinte mind unalmassá váltak, vagy a névtelenség homályába vesztek. A Pulzus pedig szintén befejezte pályafutását, hogy új köntösbe bújva, valami másnak adja át a helyét. A brit MTV-vel pedig nem lehet konkurálni még itthon sem. Bővebb búcsúzás a Cikipédiában! - FierySorstársunk
Dionysosrising Blog


 Pulzus 62 - 1986. május - Ilyen ez a popszakma!

Megjelent: 2018. május 16. szerda 12:05
Szerző: Fiery
 Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery


 Pulzus 61 - 1986. április – Benne van a város a szerelemben!

Megjelent: 2018. május 10. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
 Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva, nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery


 Liversing @ 1968 - Balatoni sétahajó (Pajtás)

Megjelent: 2018. május 08. kedd 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

Hiába aratott hatalmas sikert a Liversing, az MHV, valamint az ifjúsági sajtó egyaránt elzárkózott a zenekartól. Homonnay Zsombor visszaemlékezése szerint, több alkalommal is megkeresték újságírók az együttest, azonban mindegyik írás fiókban maradt. (Érdekes és érdemes lenne a publikálatlan cikkeket, interjúkat most közzé tenni, egyfajta alternatív rocktörténet képe rajzolódna ki belőlük.

1968 áprilisában végül megjelent egy fekete-fehér poszter a zenekarról az Ifjúsági Magazinban, majd nyáron a most következő, mára teljesen elfeledett beszámoló az úttörők havilapjában, a Pajtás Magazinban...


 Pulzus 60 - 1986 március – Rockcsontok

Megjelent: 2018. május 03. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
 Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt – és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery Lgt @ 1978 - Tabán

Megjelent: 2018. április 30. hétfő 18:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

1973 nemcsak a hazai rock, de a Rockünnep történetében is korszakhatár. A Magyar Ifjúság beszámolója a május 01-i koncertről itt olvasható! Ekkor rendezték meg utoljára a gellérthegyi víztározónál, a következő évben lett a rendezvény helyszíne a Tabán. Ebből az évből, valamint '75-ből roppant szegényes dokumentáció áll jelenleg rendelkezésre. 1976-ban a Magyar Televízió rögzítette az Lgt (május 1.), valamint a Bergendy (augusztus 20.) fellépését (a Locomotiv GT ötéves jubileumi koncertje volt ez, egyben Laux József egyik utolsó fellépése a zenekarral), két évvel később pedig egy csaknem egy órás filmet készített a Loksi fellépéséről, amelyet még azoknak is érdemes megtekintenie, akik nem feltétlenül kedvelik a zenekart a korabeli, Budapestről készített felvételek miatt...


 Pulzus 59 - 1986 február - Rózsi és a rock and roll!

Megjelent: 2018. április 26. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
 Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery


 Pulzus 58 - 1986 január - Rossz idők

Megjelent: 2018. április 19. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
 Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva, nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery


 Omega @ 1970 - Kisstadion

Megjelent: 2018. április 07. szombat 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

1970 a nagy lehetőségek és csalódások éve volt az Omega pályafutásában. Harmadik nagy-britanniai turnéjukra, amelynek során felvették volna angolul is a Tízezer lépés albumot, kultúrpolitikai érdekekre hivatkozva az Illés utazhatott ki helyettük, derékba törve ígéretes kinti karrierjüket. A spanyolországi Barbarella fesztiválon negyedik helyezést értek el az Olyan szépen mosolygott rám című dalukkal, de annak esélyét, hogy a Gyöngyhajú lány a latin-világ slágere legyen, az Interkoncert egy makói fellépésre hivatkozva meghiúsította...


 Edda Művek - a tervezett 3. album (1983)

Megjelent: 2018. február 09. péntek 12:05
Szerző: szimpatic
 Rockmúzeum 

Az Edda Művek az első és második lemezzel óriási sikert ért el. Nem is volt kérdés, hogy 1982-'83 táján megkapják újra a lehetőséget. Bár a zenekarban a repedések jelei már kezdtek megmutatkozni, tagcserék is voltak, de készültek is a dalok. Annak rendje és módja szerint beadták az általuk tervezett harmadik lemez dalait, a sokat átkozott lemezgyár majdnem mindent vissza is dobott. Ezért eredetileg a tartalékban maradt dalokból készült a "roncstelepes" harmadik lemez. És a zenekar nem sokkal ezután feloszlott... - Főnix írása


 Piramis, Mud @ 1975 - Lengyelország (Magyar Ifjúság, 1976)

Megjelent: 2018. február 08. csütörtök 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

Közvetlenül Révész csatlakozása után, Som kapcsolatainak köszönhetően, az akkoriban népszerű Mud lengyelországi turnéján játszhatott előzenekarként a Piramis, sokszor nagyobb siket aratva, mint a brit slágeregyüttes.

Ennek a turnénak az egyik koncertjét rögzítette a Magyar Televízió stábja, s amikor 1976-ban az anyag adásba került, a zenekar körül - amely egyébként addigra már többször is körbekoncertezte az országot - kitört az őrület, útjára indult a mai napig emlegetett, s akkoriban sokat - leginkább félre - elemzett Piramis-jelenség...


 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Jordan Rudess - Wired For Madness (2019)
A Dream Theater 62 éves billentyűse Wired For Madness címmel adja ki sokadik szólólemezét. Csapata nemrég jelentette meg a Distance Over Time című friss lemezét,

Tovább...
Spirits Of Fire - Spirits Of Fire (2019)
Új szupergroupot mutat be Spirits Of Fire néven a Frontiers kiadó! Bruce Dickinson és Rob Halford szóló karrierjét rendbe rakó Roy Z. producernek sikerült

Tovább...
Avantasia - Moonglow (2019)
A németországi Mainz-ban, 2000-ben indult szimfonikus power-metal opera a nyolcadik felvonásához érkezett, Moonglow címmel folytatva a 2016-os Ghostlights albumot - amiről kétszer is

Tovább...
Candlemass - The Door to Doom (2019)
A '84-ben, a svédországi Stockholm-ban alakult Candlemass utolsó sorlemeze 2012-ben jelent meg Psalms for the Dead címmel, azóta a doom-metál legenda főnöke, Leif Edling

Tovább...
Cikipédia 9. - 11. rész - A kisfiú és a legenda
A legendás muzsikus életében már megtapasztalta a pillanatok kiszámíthatatlanságát. Voltak zajosan sikeres fellépései zsúfolt, telt házas sportcsarnokokban,

Tovább...