ACDC Története - első rész
Dátum: 2005. február 19. szombat 00:00:00
Téma: Cikkek


ACDC-t a a két testvér Malcolm és Angus Young alapították. A családjukkal a '60as években vándoroltak Skóciából Ausztráliába.A kezdetekkor szinte hetente váltották a tagokat, elõszõr Dave Evans énekessel kezdtek körvonalazódni a dolgok és ekkor kezdõdtek az elsõ koncertek Sydney-ben. Az elsõ koncert 1973.12. 31-én volt a Chequers Club-ban.


1973. December 31-e és 1974. Február közötti felállás:
Malcolm Young (Gitár)
Angus Young (Gitár)
Dave Evans (Ének)
Larry Van Kriedt (Basszus-gitár-Szaxofon)
Colin Burgess (Dob)
*aki még beugrott néha:
George Young (Basszus-gitár)1974 júniusában vették fel az elsõ számukat "Can I Sit Next to You Girl" címmel, minek a B-oldalán "Rockin' In The Parlour" volt hallható. Az egészet az idõsebbik testvér George Young és Harry Vanda támogatta (producerek). Miután '74 júliusában kiadták a lemezet, a számból egy kisebb sláger lett, minek köszönhetõen egy Club Turné következhetett. Ezen a turnén ismerték meg a Club-tulajdonost Michael Browning-ot. Õ lett késõbb a banda manager-ere. A siker kulcsát azonban akkor találták meg, amikor az énekesnek Dave Evans-nek elment a kedve az énekléstõl és a banda sofõre Bon Scott ugrott be helyette.

1974. Február és Április között. Tagok Balról jobbra:


Neil Smith (Basszus-gitár)
Dave Evans (Ének)
Malcolm Young (Gitár)
Angus Young (Gitár)
Peter Clack (Dob)
1974. Április és Szeptem között. Tagok Balról jobbra:

Dave Evans (Ének)
született: 1953. Július 20, Wales, Carmarthen-ben
Angus Young (Gitár)
Malcolm Young (Gitár)
Rob Bailey (Basszus-gitár)
Peter Clack (Dob)Bon különleges hangja keverve Angus szólógitár Riff-jeivel...és megszületett a legendás együttes. Nem sokkal Bon debütálása után máris ment a csapat a stúdióba, hogy felvegyék elsõ bemutatkozó albumukat a "High Voltage"-ot. Ausztráliában 1975ben mutatták be és máris nagy sikernek örvendett.

1974. Szeptember és 1975. Januárt között. Balról jobbra:Malcolm Young (Gitár)
Peter Clack (Dob)
Bon Scott (Ének)
Rob Bailey (Basszus-gitár)
Angus Young (Gitár)
*akik még ekkor megfordúltak a bandában:
George Young (Basszus-gitár) *csak felvételkor
Tony Currenti (Dob) *csak felvételkor

Új tagokkal bõvült a csapat Phil Rudd dobod és Mark Evans basszusgitáros személyében. Ismét stúdióba vonultak és fenvették a következõ albumukat, ami a "T.N.T" címet viselte és 1976-ban jelent meg. Ez az album megpecsételte a csapat sikerét Ausztráliában. De csak Ausztráliában...a kontinensen kívül senki nem ismerte õket. Ezt a manager is tudta és elindult Londonba, hogy európai kiadót találjon csapatának. 1976 közepén meg is érkezett a studió válasza. Az Atlantic Records vette szárnya alá az ACDC-t és kiadták a High Voltage európai változatát, ami inkább az Ausztráliában kiadott "High Voltage" és "T.N.T" keveréke volt...

1975. Januári felállás. Tagok balról jobbra:Malcolm Young (Gitár)
Phil Rudd (Dob)
Larry Van Kriedt (Basszus-gitár)
Angus Young (Gitár)
Bon Scott (Ének)1975. Január és Március közötti felállás. Balról jobbra:Bon Scott (Ének)
Malcolm Young (Gitár)
Phil Rudd (Dob)
Angus Young (Gitár)
*aki nincs a képen:
George Young (Basszus-gitár)
Angus young és Malcom Young testvére és a producer.A következõ album '76 végén jelent meg Ausztráliában és Európában egyaránt, ez volt a "Dirty Deeds Done Dirt Cheap". Mikor az ACDC elõször ment Londonba egy európaturné miatt, itt európában éppen a punkmozgalom élte fénykorát, minek köszönhetõen az ACDC-t is egy punk-csapatnak hitték. Ennek ellenére megtöltötték a clubokat, pedig a Rock-csapatok nem voltak valami keresettek akkortájt. A "Let There Be Rock" album '77-es kiadása után következett az európai felsõ-réteg-hez tatozó Club-turné. Végezetül az ACDC a Black Sabbath elõzenekara lett az európa turnájuk alatt. Egész addig amíg Malcom össze nem balhézott az együttes basszusgitárosával Geezer Bulter-rel.

1975 és 1977 közötti felállás. Tagok Balról jobbra:Malcolm Young (Gitár)
Bon Scott (Ének)
Angus Young (Gitár)
Mark Evans (Basszus-gitár)
született: 1956.Március 2-án, Ausztrália, Melbourne-ben
Phil Rudd (Dob)1977 nyarán mentek elõször Amerikába, ott elõszõr csak Club-okban játszottak, majd késõbb nagyobb stadionokban léptek fel a REO Speedwagon elõtt. Ezután visszatértek Európába egy saját turnéra, majd, hogy ne unatkozzanak ismét visszamentek Amerikába, mint a KISS és a Rush elõzenekara.

1978 elején ismét stúdiómunka következett, hogy felvegyék a "Powerage" c. albumukat, amit április végén mutattak be. Angliában és Európában a népszerûségük egyre nõtt, minek köszönhetõen egy újabb koncert-turnét adtak; majd ezután ismét az államokba repültek. Ott ismét mint elõzenekat vettek részt olyan elõadók elõtt mint: Aerosmith, UFO, Journey, Rainbow és Alice Cooper. De mivel az USA-ban még mindig nem sikerült a nagy áttörés követték a KISS példáját és kiadtak egy "LIVE" albumot "If You Want Blood You've Got It" címmel. A nemzetközi sikert mégsem ez hozta meg, hanem a következõ album.

A csapat és a manager egyre többet akart, a karrierjük legjobb albumát akarták kiadni, ezért most megváltak a Vanda/Young produkciós párostól és inkább John "Mutt" Lange produkciósvarázslót fogadták fel. Az ACDC bevonult az londoni Roudhouse Studio-ba és 6hónapot dolgoztak a "Highway To Hell"-en. Az album címe Led Zeppelin "Starway To Heaven" c. albumára egy nem épp komoly válasz. Az albumot 1979 júliusában adták ki és nagyon jól vették. A mai napig õrzi helyét a Minden Idõk 10legjobb Rock-Albuma között. Ez után folyamatosan játszottak az USA-ban a Cheap Trick, az UFO és a Ted Nugent elõtt. Európában ismét koncertturné következett. Ekkor rögzítették a Páriszi koncerten a legendás "Let There Be Rock" videóanyagát is. 1980 elején, amikor az ACDC szinte szupersztárok voltak jött derült égbõl a villám...

1977 és 1980 közötti felállás. Tagok Balról jobbra:Malcolm Young (Gitár)
Bon Scott (Ének)
született: 1946. Július 9-én, Skócia, Kirriemuir-ban,
meghalt: 1980. Február 19-én, Anglia, London-ban
Angus Young (Gitár)
Phil Rudd (Dob)
Cliff Williams (Basszus-gitár)


1980. február 20-án reggel Alisdair Kinnear talál rá Bon Scott-ra eszméletlenül a kocsijában. Õ hagyta Bon-t tegnap az átmulatott este után a kocsiban, had aludjon. Kinnear azonnal kórházba vitte az énekest, de túl késõ volt...az együttes és a világ elvesztette Bon Scott-ot. A hivatalos jelentés szerint Bon Scott megfulladt. Túl sokat ivott és a saját hányadékába fulladt bele...nem egy elegáns halál. mivel ez már az elõzõ este történt, ezért a hivatalos elhalálozási dátuma 1980. február 19.

A csapat le volt súlytva és az énekes nélkül nem akarták folytatni. De Malcolm és Angus szerint Bon is úgy akarná, hogy folytassák, ezért elhatározták, hogy új énekest keresnek. A sok énekes közül végül Brian Johnson került ki gyõztesen és õ vehette át Bon Scott megüresedett helyét.

A két részes történet a fantasztikus acdc.fw.hu csapatának engedélyével vettük át. folytatás itt következik...

A cikk tulajdonosa: Passzio.hu
http://passzio.hu

A cikk webcíme:
http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4830