×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Jimi Hendrix Memorial 2006. III. 11. Fészek Klub 

Megjelent: 2006. március 22. szerda 12:00
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 
Van jópár magyar Hendrix tribute zenekar. A Jó, a Rossz és a Csúf, Vasvári Pál Hendrix Project, Hendrix Emlékzenekar, stb. És a múltban is komoly magyar hagyományai vannak a dolognak, kezdve Radics Bélával, a Hendrixet is játszó Liversinggel, a 80-as években az Arénával vagy a Stációval, az abból alakult Tűzkerék xt-vel, a HBB féle Radics Béla emlékzenekarral, később az ebből kinőtt Magyar Atommal.

Szombat este 700 forint beugróval játszott a Fészekben kétszer egy órát a Memorial. Megérte. Igényes a produkció és a törzsközönség is, nem a fekvehányós (részegen húzom magam után a bőrkabátom) közönségnek vaddisznóskodik a zenekar. (ilyen volt pl. ebben a műfajban régen a Tengs Lengs)

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A dalokat dalokként fogják fel, nem szétnyúzandó prédaként, mely felfogás egyik véglete Tátrai Tibusz értelmetlen vége-hossza nincs gurigázásaival, tekeréseivel, a másik meg maga Hendrix, aki koncerten a saját számait gátlástalanul tágította többszörösére élvezhető – mit élvezhető? – zseniális módon. A Memorial nem tágít ilyen értelemben, de ennek oka nem feltétlenül az alázat lehet, hanem az összeszedettség. Szagán György gitáros-énekes nem tűnik olyan lelkületű embernek, mint Hendrix. Nem őrül meg, nem esik extázisba, nem robban ki az űr hidegébe, teszi a dolgát, de azt profin. A dalok szépen le vannak szedve, ki vannak gyakorolva. Ennek ellenére érdekes és élvezhető a produkció, sőt érdemes évente többször is megnézni, mert élmény. Mégha nem is nyújtanak többet (de kevesebbet sem), mint egy normál Hendrix emlékzenekar, akkor is nagyon jól éreztem magam, jó volt koncertkörülmények közt újra Hendrixet hallgatni. És mindezek ellenére van improvizáció a számokban, van Játék. Különösen a basszusgitáros tetszett. Jól együtt mozog a zenekar, kihozzák a trió formából, ami benne van. Nem üres, de levegős, nincsenek üresjáratok, pontos a ritmusszekció, a szólók a helyén vannak.

Persze van játék foggal, slide-olás a mikrofonállvánnyal, de az inkább csak kötelező mutatvány, mint ahogy mondjuk egy Kiss emlékzenekarnak is illik maszkíroznia magát. Gitárt nem égetnek, annyi fizető néző nincs, bár a kis Fészek pincében megvolt a tömegérzet. A Fészek Klubnak sajátos miliője van. Egy baráti közösség már szerintem a nézősereg, én kívülről, ismeretlenként érkeztem.

Kevés szövegelés a jellemző, semmi tudományos áttekintés, csak a zene.

A zenekar szerencsére láthatóan nem a Hey Joe-Foxy Lady bűvöletében él, hozzányúlnak a progresszívebb mélyrétegekhez is Hendrix „kései” munkásságából. (pl. Ezy Rider) Hallhatóan a bootlegeket is ismerik, így játszák a Hendrixi koncertrepertoár Beatles eredetű két darabját is (Day Tripper, Sergeant Pepper) Persze a koncert végén természetesen elhangzanak a kötelező darabok is, az isteni Woodoo Chile és a Purple Haze is.

Tagság: Berta Zsolt, Petrik Miklós, Szagán György

Következő alkalommal legközelebb március 31-én Szigetszentmiklóson lehet őket megnézni. És a nyáron a motorostalálkozók vendége szokott lenni a zenekar.

szet1:
Killing Floor
Come One
Message Of Love
Day Tripper
Sergeant Pepper Lonely Hearts Club Band
Spanish Castle Magic
Hey Joe
Ain't No Telling
Little Miss Lover
Red House
Freedom
Straight Ahead
Dolly Digger

szet2:
?
Foxy Lady
The Wind Cries Mary
Burning Down The Midnight Lamp
Ezy Rider
Little Wing
Woodoo Chile
Purple Haze
I Don't Live Tomorrow
In Front Of The Sun

Bálint Csaba (2006.03.12.)
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Jimi Hendrix Memorial!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Beszámoló: Orphaned Land @ 2018. március 11. - Dürer kert
Nagyon régen mentem ilyen felkészületlenül koncertre, mint ezen a Concerto által szervezett estén, a főzenekar munkásságán

Tovább...
Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között: