×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Beatrice 2005.X.8. Nyíregyháza, Nyírpláza Parkolója 

Megjelent: 2005. október 11. kedd 18:00
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 
Évente egyszer-kétszer megnézem a Beatricét. Ez egyfajta tisztelgés annak amit Feró 1978 és 1992 között letett az asztalra. Ma már nincs a Beatricének töltete, mintegy bulizenekarrá vált. Ez már nem az a zenekar, ahol Feró a kezdésnél beüvöltött: TÁMADÁÁÁÁS! Jerikó falai pedig ma is állnak.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Ma a Beatrice „háztartási félkemény rockzenekar”, ahogy az ős-Bikini időkben. Ennek megfelelően a koncert első felében szinte csak ős-Bikini számokat játszottak – tegyük hozzá – mindenki teljes megelégedésére. Az olyan dlaok mozgatják a tömeget, mint az Azok a boldog szép napok, a Pancsoló kislány, meg a 8 óra munka.

Régi dalok közül csak a Nagyvárosi farkast és a Térden állvát játszák, utóbbit kötve a Járom az utammal. A rendszerváltásos időkből (2. aranykora a zenekarnak szerintem) pedig a 2000. év felé és az Én is egy kicsit ment. Mindkettőben hosszabb zenekari résszel. Jó a két gitáros, Vedres Joe (ő már játszott a Ricsében 81-ben, majd a Bikiniben is) végre megtanult gitározni és a Bomberből átigazolt Magasházi Viktor is nagyon jó gitáros. Volt egy egész élvezhető dobszóló is, melyet Feró fia, Nagy Hunor adott elő. Amikor ő dobol például az Azok a boldog szép napokban, akkor Hirlemann Berci billentyűzik.

Nyíregyháza fontos helyszín Ferónak, itt mindig megemlíti, hogy a NAGY Beatrice annak idején 1981 nyarán utolsó 3 koncertjét itt játszotta, mivel csak itt engedték őket fellépni, minden más helyen kitiltották őket. Most is utalgatott Feró, hogy ő itt volt partizán annak idején a kommunista blokk előtt.

Nem volt politizálás, gondolom a szervezők direkt úgy kérték, hogy akkor fizetnek, ha nem keményedik a koncert a Pláza előtt. Nem volt trianonozás sem, ami azért saját belépős koncerteken megszokott.

Én azt mondom érdemes elmenni Ricsére manapság is. Feró eszetlen fazon még ma is, nagy volt a jókedv, szétröhögtem magam a baromságain most is. Az altesti poénjai sem rosszízűek, nem is ő lenne, ha nem eresztene meg olyasmit, hogy leszól a színpadról egy gázálarcban vergődő srácnak, hogy: „Te fingottál?”

Szóval a szórakozást biztosítja ma is a Beatrice, és zeneileg is rendben van minden. Feró – bár mindig azzal jön, hogy ő lehet akár hamis is, az se baj – még ma is egy jó énekes, bár talán ezt szokták vele kapcsolatban a legkevesebbszer emlegetni.Tracklista:
Azok a boldog szép napok
Jöjjön ide minden ronda lány
Tujgass meg
Lángosképű
Nem leszek sohasem
Nagyvárosi farkas
Dobszóló
Járom az utam / Térden állva
Piros, fehér, zöld
Nézz rám Európa
Mint a Mókus
Kun Béla
Amuri partizánok
Hegyek között
Egyszer voltam nálatok
Én is egy kicsit
A 2000. év felé
Pancsoló kislány
XX. század
8 óra munka
Illaberek nádak, erek
Azok a boldog szép napok
Nagyvárosi farkas

Írta: Bálint Csaba (2005.10.10.)

képek: Perme

rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia