rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Anubis Gate - Covered In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88374134
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 ACDC Története - második rész

Cikkek

előzmény

Már 1980 áprilisában elutazott a banda John "Mutt" Lange prodcerrel a Bahamákra, hogy felvegyék a következõ albumukat. Május végéig dolgoztak a "Back In Black"-en és ez hozta meg a végleges áttörést szerte a világon. Európában már ez elõtt is a csúcson voltak, de Amerikában csak msot kerültek fel a helytetõre. Ezt látva stúdió, Amerikában is kiadta a '76-os "Dirty Deeds Done Dirt Cheap" c. albumot. Következhetett az elsõ Világ-turné, ami mindenhol nagy sikert aratott és az ACDC bekerült a legjobb Rock-bandák közé.

1980 és 1983 közötti felállás. Tagok Balról jobbra:Malcolm Young (Gitár)
Cliff Williams (Basszus-gitár)
Brian Johnson (Ének)
Angus Young (Gitár)
Phil Rudd (Dob)A turné után ismét a stúdió volt a cél. John "Mutt" Lange vezetésével készült a "For Those About To Rock We Salute You" c. album, amit 1981 novemberében be is mutattak. Ez az album is sikeres volt, de nem annyira mint az elõzõ. ACDC a teljes 1982-es évet világturnén töltötte, hogy megismertesse az új albumot.

A következõ album elõkészületei közben Phil Rudd úgy döntött, hogy kilép a csapatból. Simon Wright vette át a helyét. A produkció is saját utat vett, ACDC úgy dönött, hogy saját maga lesz az album producere. A "Flick Of The Switch" 1983 augusztusában került a boltokba és egész jól ment, de sok rajongó hátat fordított az ACDC-nek. Az album nem érte már el a "Back In Black" vagy a "For Those About To Rock" szintjét és a rákövetkezõ világturnén sem voltak csordulásig teli a stadionok.

A következõ "Fly On The Wall" c. album-nál ismét maga a csapat volt a producer. 1985ben jelent meg, jól vették, de nem lett kuriózum belõle. Az album nevét viselõ film annál inkább egyedi lett. Ismét egy világturné következett, de ez sem lett akkora siker, mint '80/'81-ben.

1983 és 1989 közötti felállás. Tagok Balról jobbra:Malcolm Young (Gitár)
Brian Johnson (Ének)
Simon Wright (Dob)
született: 1963.Június 19-én, Anglia, Alden-ben
Angus Young (Gitár)
Cliff Williams (Basszus-gitár)Amikor a horror-regény író Stephen King megkérdezte a fiukat, hogy nem lenne-e kedvük megírni a fõcímzenét a "Maximum Overdrive" c. filmhez, nem sokat gondolkoztak. 1986 májusában kiadták a "Who Made Who" c. albumukat a fílm fõcímdalával és 2 ének nélküli új dallal. Az egészet a régi páros Vanda/Young felügyelte. A leforgatott video-klipeknek és az MTV-nek köszönhetõen ("Who Made Who", "You Shook Me All Night Long") újra megnõtt az ACDC ismerettsége.

Mivel a régi produkciós-párossal a siker újra visszatért, ezért a következõ albumot is õk felügyelték. Az 1988-ban kiadott "Blow Up Your video" és az ez után következett világturné újra felvitte az ACDC-t a csúcsra. Azaz majdnem a csúcsra, mert ami ez után következett az még ezt is túlszárnyalta.

Pontosan 10év telt ez a "Back In Black" 1980 szeptemberi kiadása óta. 1990 szeptemberében került a boltokba a "The Razors Edge" c. album. Ezt az albumot egy eddig új producer felgyülete alatt készítették, a neve Bruce Fairbaim. A felállásban is volt egy kis változás, Simon Wright kiszállt, helyébe Chris Slade állt. Akárhova ment az ember, akármit hallgatott mindenhol ACDC-t játszottak. Következett a hihhetetlen volumenü világturné, egy teljes évig tartott és szinte minden nap adtak koncertet valahol. Ezen a világturnén került rögzítésre a "Live At Donnington" videó és a 2CD-s Live album is.

1990 és 1994 kötözzi felállás. Tagok Balról jobbra:Brian Johnson (Ének)
Chris Slade (Dob)
született: 1946.Október 30-án, Wales, Pontypridd-ben
Angus Young (Gitár)
Malcolm Young (Gitár)
Cliff Williams (Basszus-gitár)A turnénak köszönhetõen egyre nõtt a stressz és egyre nagyobbak lettek az albumok közötti idõszakok, ezért 1993-ban készített a csapat egy single-t "Big Gun" címmel, ami az Utolsó Akcióhõs c. film fõcímdala lett. A producer Rick Rubin volt.

Mivel Rick Rubin-nal elégedett volt a csapat, ezért a következõ albumot is õ vezényelhette. A "Ballbreaker" címû album 1995 szeptemberében került bemutatásra és sok rajongó örömére a régi dobos Phil Rudd több, mint 10év kihagyás után visszatért a csapatba. Mint azt megszokhattuk ismét egy hihhetetlen nagy koncertturné következett. A fellépések egyre több effektet tartalmaztak, összedûlõ falak, bontógépek, harang, nagy felfújt babák és ágyúk...Ezen a turnén rögzítették Madridban az 1996-ban bemutatott videó anyagát a "No Bull"-t.

ACDC ismét egy kis szünetet tartott. De a kiadó nem tétlenkedett, kiadta Bon Scott tiszteletére szánt "Bonfire" Box-Set-et. A nevét onnan kapta, hogy az elhunyt énekes nemsokkal a halála elõtt még azon viccelõdött, hogyha valaha kiadna egy solo-albumot, akkor Bonfire-nak nevezné el. A különbözõ országokban eltérõ CD-mennyiségben kapható, de általában 4CD található meg benne, a "Volts" CD-n bakik, demok, és ritka élõ felvételek vannak, a 2.CD "Live From The Atlantic studio" címet viseli, a 3.és 4. CD-n a "Let There Be Rock" klasszikus koncert-film található.

A mai felállás '94 óta. Tagok Balról jobbra:Malcolm Young (Gitár)
született: 1953. Január 6-án, Skócia, Glasgow-ban,
Phil Rudd (Dob)
született: 1954. Május 19-én, Austrália, Melbourne-ben
Angus Young (Gitár)
született: 1955. Március 31-én, Skócia, Glasgow-ban
Cliff Williams (Basszus-gitár)
született: 1949.December 14-én, Anglia, Romford-ban.
Brian Johnson (Ének)
született: 1947.Október 5-én, Anglia, Newcastle-ben.Az új albumra varó várakozás 2000. februárjában tört meg, amikoris bemutatkozott a "Stiff Upper Lip". Visszatért George Young producer és ennyi Blues-t még egy albumjára sem varázsolt. Az eladási számoknak köszönhetõen ismét egy monumentális világ körüli turné következhetett, ami szintén egy évig tartott. Ismét egy videó került rögzítésre, amit most Münchenben vettek fel és a "Stiff Upper Lip Live" címet viseli. Ez 2001-ben jelent meg.

A két részes történet a fantasztikus acdc.fw.hu csapatának engedélyével vettük át. 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: special


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 3.83 Seconds