×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 ACDC Története - második rész 

Megjelent: 2005. február 26. szombat 00:00
Szerző: special
    Cikkek 

előzmény

Már 1980 áprilisában elutazott a banda John "Mutt" Lange prodcerrel a Bahamákra, hogy felvegyék a következõ albumukat. Május végéig dolgoztak a "Back In Black"-en és ez hozta meg a végleges áttörést szerte a világon. Európában már ez elõtt is a csúcson voltak, de Amerikában csak msot kerültek fel a helytetõre. Ezt látva stúdió, Amerikában is kiadta a '76-os "Dirty Deeds Done Dirt Cheap" c. albumot. Következhetett az elsõ Világ-turné, ami mindenhol nagy sikert aratott és az ACDC bekerült a legjobb Rock-bandák közé.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1980 és 1983 közötti felállás. Tagok Balról jobbra:

Malcolm Young (Gitár)
Cliff Williams (Basszus-gitár)
Brian Johnson (Ének)
Angus Young (Gitár)
Phil Rudd (Dob)

A turné után ismét a stúdió volt a cél. John "Mutt" Lange vezetésével készült a "For Those About To Rock We Salute You" c. album, amit 1981 novemberében be is mutattak. Ez az album is sikeres volt, de nem annyira mint az elõzõ. ACDC a teljes 1982-es évet világturnén töltötte, hogy megismertesse az új albumot.

A következõ album elõkészületei közben Phil Rudd úgy döntött, hogy kilép a csapatból. Simon Wright vette át a helyét. A produkció is saját utat vett, ACDC úgy dönött, hogy saját maga lesz az album producere. A "Flick Of The Switch" 1983 augusztusában került a boltokba és egész jól ment, de sok rajongó hátat fordított az ACDC-nek. Az album nem érte már el a "Back In Black" vagy a "For Those About To Rock" szintjét és a rákövetkezõ világturnén sem voltak csordulásig teli a stadionok.

A következõ "Fly On The Wall" c. album-nál ismét maga a csapat volt a producer. 1985ben jelent meg, jól vették, de nem lett kuriózum belõle. Az album nevét viselõ film annál inkább egyedi lett. Ismét egy világturné következett, de ez sem lett akkora siker, mint '80/'81-ben.

1983 és 1989 közötti felállás. Tagok Balról jobbra:

Malcolm Young (Gitár)
Brian Johnson (Ének)
Simon Wright (Dob)
született: 1963.Június 19-én, Anglia, Alden-ben
Angus Young (Gitár)
Cliff Williams (Basszus-gitár)

Amikor a horror-regény író Stephen King megkérdezte a fiukat, hogy nem lenne-e kedvük megírni a fõcímzenét a "Maximum Overdrive" c. filmhez, nem sokat gondolkoztak. 1986 májusában kiadták a "Who Made Who" c. albumukat a fílm fõcímdalával és 2 ének nélküli új dallal. Az egészet a régi páros Vanda/Young felügyelte. A leforgatott video-klipeknek és az MTV-nek köszönhetõen ("Who Made Who", "You Shook Me All Night Long") újra megnõtt az ACDC ismerettsége.

Mivel a régi produkciós-párossal a siker újra visszatért, ezért a következõ albumot is õk felügyelték. Az 1988-ban kiadott "Blow Up Your video" és az ez után következett világturné újra felvitte az ACDC-t a csúcsra. Azaz majdnem a csúcsra, mert ami ez után következett az még ezt is túlszárnyalta.

Pontosan 10év telt ez a "Back In Black" 1980 szeptemberi kiadása óta. 1990 szeptemberében került a boltokba a "The Razors Edge" c. album. Ezt az albumot egy eddig új producer felgyülete alatt készítették, a neve Bruce Fairbaim. A felállásban is volt egy kis változás, Simon Wright kiszállt, helyébe Chris Slade állt. Akárhova ment az ember, akármit hallgatott mindenhol ACDC-t játszottak. Következett a hihhetetlen volumenü világturné, egy teljes évig tartott és szinte minden nap adtak koncertet valahol. Ezen a világturnén került rögzítésre a "Live At Donnington" videó és a 2CD-s Live album is.

1990 és 1994 kötözzi felállás. Tagok Balról jobbra:

Brian Johnson (Ének)
Chris Slade (Dob)
született: 1946.Október 30-án, Wales, Pontypridd-ben
Angus Young (Gitár)
Malcolm Young (Gitár)
Cliff Williams (Basszus-gitár)

A turnénak köszönhetõen egyre nõtt a stressz és egyre nagyobbak lettek az albumok közötti idõszakok, ezért 1993-ban készített a csapat egy single-t "Big Gun" címmel, ami az Utolsó Akcióhõs c. film fõcímdala lett. A producer Rick Rubin volt.

Mivel Rick Rubin-nal elégedett volt a csapat, ezért a következõ albumot is õ vezényelhette. A "Ballbreaker" címû album 1995 szeptemberében került bemutatásra és sok rajongó örömére a régi dobos Phil Rudd több, mint 10év kihagyás után visszatért a csapatba. Mint azt megszokhattuk ismét egy hihhetetlen nagy koncertturné következett. A fellépések egyre több effektet tartalmaztak, összedûlõ falak, bontógépek, harang, nagy felfújt babák és ágyúk...Ezen a turnén rögzítették Madridban az 1996-ban bemutatott videó anyagát a "No Bull"-t.

ACDC ismét egy kis szünetet tartott. De a kiadó nem tétlenkedett, kiadta Bon Scott tiszteletére szánt "Bonfire" Box-Set-et. A nevét onnan kapta, hogy az elhunyt énekes nemsokkal a halála elõtt még azon viccelõdött, hogyha valaha kiadna egy solo-albumot, akkor Bonfire-nak nevezné el. A különbözõ országokban eltérõ CD-mennyiségben kapható, de általában 4CD található meg benne, a "Volts" CD-n bakik, demok, és ritka élõ felvételek vannak, a 2.CD "Live From The Atlantic studio" címet viseli, a 3.és 4. CD-n a "Let There Be Rock" klasszikus koncert-film található.

A mai felállás '94 óta. Tagok Balról jobbra:

Malcolm Young (Gitár)
született: 1953. Január 6-án, Skócia, Glasgow-ban,
Phil Rudd (Dob)
született: 1954. Május 19-én, Austrália, Melbourne-ben
Angus Young (Gitár)
született: 1955. Március 31-én, Skócia, Glasgow-ban
Cliff Williams (Basszus-gitár)
született: 1949.December 14-én, Anglia, Romford-ban.
Brian Johnson (Ének)
született: 1947.Október 5-én, Anglia, Newcastle-ben.

Az új albumra varó várakozás 2000. februárjában tört meg, amikoris bemutatkozott a "Stiff Upper Lip". Visszatért George Young producer és ennyi Blues-t még egy albumjára sem varázsolt. Az eladási számoknak köszönhetõen ismét egy monumentális világ körüli turné következhetett, ami szintén egy évig tartott. Ismét egy videó került rögzítésre, amit most Münchenben vettek fel és a "Stiff Upper Lip Live" címet viseli. Ez 2001-ben jelent meg.

A két részes történet a fantasztikus acdc.fw.hu csapatának engedélyével vettük át.
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

ACDC Története - első rész

2005-02-19 00:00:00special írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia