×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 MEGADETH - Youthanasia (1994, 2004) 

Megjelent: 2005. január 10. hétfő 18:00
Szerző: hellstar
    Lemezismertetők 
Kiadó:Capitol
Honlapjuk: www.megadeth.com
Megjelenés dátuma:2004.09.27
Stílus:Thrash/Speed Metal

A nyolc cd-s Megadeth remastered doboz általam a második legjobban várt kiadványához érkezett. A Youthanasia az után a Countdown to extinction c. lemez után jelent meg, mely a fordulópontot jelentette a Megadeth munkásságában : a komplex trash metáltól elindultak afelé a szikár, de dallamos power metál felé, mellyel a régebbinél nagyobb tömegeket próbáltak megcélozni, ezzel együtt pedig Mustaine a metallica felé érzett állandó bizonyítási kényszerét is más pályára terelték. A Youthanasia szigorú szövegei ellenére az egyik legderűsebb-melankolikusabb Megadeth lemez. Nem véletlen, hogy bár a lemez borítója morbid és meghökkentő ( a felaggatott csecsemők első látásra borzasztóak, ám ha megnézzük arckifejezésüket, mindegyik boldog), a cd fedő fotója egy nevetős, kiegyensúlyozott csapatot ábrázol.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A felállás talán itt volt a legerősebb, a két Dave mellett Marty Fiedman és Nick Menza olyan profi együttest alkottak, mely bármelyik Metallica felállással felvette a versenyt.

A lemezen hallható dalok tobzódnak a jobbnál jobb dallamokban, én talán ezért is szeretem jobban a megadethet a metallicánál: egyszerűen erősebbek a dallamok területén. (Persze mások mást szeretnek a metálban). Az album ennek ellenére nem mondható kommersznek, egyrészt a dalszövegek nem épen az élet happy oldalát mutatják be, másrészt a riffek azért vanak olyan kemények, hogy elriasszák a kommersz-rockhoz szokott hallgatót.

Az első szám a címéhez méltó szigorú riffeléssel egybekötött törzsi dobolással indul, melyet remekül old a középtájon elhelyezett dallamos gitárszóló, ami után levezetésként a dobok kongatják a végítéletet.

A második szám a lemez klipdala –nem véletlenül, igazi Megadeth sláger, reszelős, hangutánzó riffeléssel, különleges, szürrealisztikus hangulattal, melyre remekül érzett rá a klip rendezője: mintha csak egy Salvador Dali festményben utaznánk, ahol minden megtörténhet, és semmi sem az, aminek látszik. Az élvezetet a hangulatos szájharmonika kíséret fokozza, a dal végén hatalmas gitárszólóval.

A következő szám kezdésénél ismét a dobé a főszerep, melyre lassan úszik rá a gitár, és Mustaine éneke. A dallamvezetésben itt érzek egy kis keleties hatást, ezt gondolom Friedman gitárjátéka hozza, ki tudvalevőleg imádja a keleti zenéket.

A Tout Le Monde a másik sláger-dal a lemezen, igazi borzongató Megadeth lassú-power szám. Ebben Mustaine a melankólia kihangsúlyozásaként néha franciául énekel, hát ahogy olvasom a szöveget, nem éppen egy szerelmes dal, inkább egy könnyes visszatekintés az elmúlt életre.

Az Elysian Fields-el keményebb vizekre eveznek, s bár marad a középtempó, a dübörgő riffelés, és a baljóslatú refrén elég dögöt kölcsönöz a számnak, melyet ismét egy kis herfli szinesít.

A szigor marad a következő számban is, talán a verze kicsit dallamosabb, mint az Elysian Fields-é, középtájon ismét remek gitárszólóval, Friedman itt aztán igazán megmutathatta virtuozitását.

A Blood Of Heroes ismét egy dallamgazdag sláger, remek központi riffel és azonnal fülbemászó, már-már túl patetikus refrénnel. A dal szövegvilága később a the world needs a hero-lemezen köszön vissza. Ez a dal talán a leg heavy metálosabb a lemezen, talán csak a kemény riff tolja a power irányába.

A Family free ismét egy fülbemászó dallamorgia. Remek basszusfutammal indul a szám, mely aztán a háttérben végig kíséri Mustaine-t. No, talán ilyen egy Megadeth szerelmes dal, kicsit szomorkás, kicsit irónikus, kicsit paranoiás, de semmiképpen sem hétköznapi.

A Youthanasia talán a legkeményebb dal a lemezen. No, nem a riffjei, inkább a hangulata és a szövege miatt. A szám egyébként inkább egy lassú, vontatott pszichadelhikus felhangokkal megáldott doomos tétel, kissé egyhangúra is sikeredett, ám a szám utolsó harmadában egy remek instrumentális begyorsulós rész biztosítja a színvonal maradását.

A következő szám verzéje ismét visszatér a középtempóhoz, hogy aztán felvezesse a remek refrént, ami brilliánsan illik a mesélős verzéhez.

A Black Curtains a Youthanasiához hasonló lassabb, keményebb tétel, szerintem a leggyengébb dal a lemezen.

A záró Victory egy kiabálós, punkosabb tétel, melyet egy heavy metálos heroikus szóló tör ketté, ami egy progresszívebb szólóorgiába vezet.

A remaster kiadáson közzéadott demo felvételekhez nincs túl sok minden hozzáfűznivalóm, a Millenium of the blind riffje egy az egyben visszaköszön a The world needs a hero lemez 1000 times goodbye c. számában. Nem rossz, ha már plagizál az ember, saját magától tegye. A hangzás igazán jó lett a remasternek köszönhetően, bár az eredeti sem volt rossz, a lemez most azonban megkapta az ezredforduló utáni kötelező dögöt.

Mindent összevetve, a Megadeth ezzel az albummal igazán klasszikusat alkotott, s bár a régi hívők egy része értetlenül állt a dallamorgia és a középtempó előtt, a dalok nagyszerűsége biztosította azt, hogy a lemez 2004-ben is megállja a helyét és példát mutasson a fiatalabb generációnak.Pontszám: 10 /10 , Írta: Garael, Forrás: hellstar.srv.huTrack lista:

1. Reckoning Day
2. Train of Consequences
3. Addicted to Chaos
4. A Tout le Monde
5. Elysian Fields
6. The Killing Road
7. Blood of Heroes
8. Family Tree
9. Youthanasia
10. I Thought I Knew It All
11. Black Curtains
12. Victory
13. Absolution (unreleased material, includes the musical interlude from Trust)
14. A Tout Le Monde (rehearsal demo - different lyrics, different French chorus, bad start, different and longer Marty solo ) 15. Millenium of the Blind (unreleased song from Youthanasia)
16. New World Order (demo)

Közreműködő zenészek:

Dave Mustaine : Guitars, Vocals)
Marty Friedman : Guitars, Backing Vocals)
David Ellefson : Bass, Backing Vocals)
Nick Menza : Drums, Backing Vocals)

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Megadeth - Dystopia (2016)

2016-01-21 00:05:00hellstar írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Rainbow - Memories In Rock II. (2018, Dionysosrising)
Nem is tudom, hogy most miként kellene úgy írni, hogy az írás azért mindenképpen szem előtt tartsa, az egyik legnagyobb rockbanda - rövid időn belül

Tovább...
Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Five Finger Death Punch - And Justice for None (2018)
A 2005–ben, Los Angeles-ben alakult, groove metálos Five Finger Death Punch legutóbb 2015-ben adta ki a Got Your Six

Tovább...
Koncertek 2018. június 22. és 2018. július 08. között:

Klipmánia