×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 57 - 1985 december - Feloszlik a P. Mobil 

Megjelent: január 18. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Utolsó cigaretta

A VI. Ötéves terv utolsó napjaiban történt, hogy a hazai rockzenészek is beálltak a sorba, rendeztek egy segélykoncertet az afrikai éhezők javára. A szándék szép, de azt már akkor is mindenki tudta, hogy az adomány - legyen az bármennyi is - nem változtatja meg a világot. Erről már az előző fejezetben beszéltünk. Mivel számos nagyon érdekes dologról számol be a Népújság '85. december 31-i száma, ezért okoskodás helyett, inkább azt közöljük le teljes terjedelmében.

Az olvasó a sorok közt megbújva megtalálhatja a rövid hírt, miszerint hivatalosan feloszlik a P. Mobil zenekar. Igen, sajnos a klasszikus rockzene ebben az időben ördögtől valónak számított. Tarolt az új hullám és már beindult a kissé keményebb műfaj, a heavy metal is. A média pedig már egyáltalán nem foglalkozott olyan legendás együttesekkel, mint a P. Mobil - nem mintha addig is segítettek volna bármiben is. Ellenben az örökmozgó hiányára egy kis gyógyírnak szánhatták a Csingilingi című Dolly Roll acélos dalát, ami feltehetőleg a becsületről és a férfias dolgokról szól. Amennyiben mégsem, akkor biztosan egy karácsonyi szerzemény (szilveszterre)...

Nevezzük bárminek is, attól még producer...

Japán tudósok a mesterséges intelligencia kifejlesztésén fáradoznak, miközben a brazil őserdőkben még kőkorszaki viszonyok között élő törzsek küzdenek a létfenntartásért. Gyerekeink komputerekkel játszanak, ugyanakkor Afrikában és Ázsiában milliónyi társuk pusztul el vérforraló és értelmetlen éhhalállal, hisz még elemi létszükségleteit sem tudja kielégíteni. A sors iróniája, hogy a naponta fegyverkezésekre fordított összegekből egy évig jól lehetne lakatni minden éhezőt. A fegyverre költött milliók ekképp ölnek meg milliókat - háború nélkül is.

Nemzetközi összefogás alakult ki az éhínségtől sújtottak megsegítésére. Élelmiszer. és gyógyszerszállítmányok érkeztek a szárazságtól gyötört vidékekre. Ez persze csak tüneti kezelés. Nem segít az alapvető problémákon: a gazdasági elmaradottságon, az alacsony fokú termelési kultúrán, de így is sok-sok életet mentett és ment meg.

A segélyprogramból a nagy tömegeket mozgósító könnyűzene sztárjai is kivették a részüket: Bob Geldof hívó szavára egy emberként mozdult meg a szakma, és így született meg az emlékezetes angol-amerikai mamutkoncert, amelyre a Locomotiv GT-t is meghívták, de ők egyéb szerződéseik miatt már nem tudták vállalni a fellépést. Így aztán nem volt magyar résztvevője a nyári Live Aid-nek. Presser Gábort viszont nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy itthon is lehet, és kell rendezni egy ilyent.

- "Amikor belevágtam, még nem gondoltam, hogy milyen nehéz dolgom lesz" - mondja már a Budapest Sportcsarnokban, a december 27-i koncert ideje alatt, miközben percenként hozzá rohan valaki valamilyen fontos üggyel, keresik a rádiósok és a tévések, ismerősök és ismeretlenek üdvözlik kedélyesen. - "Az intézmények: a Magyar Média és a Vöröskereszt hamar az ügy mellé állt, és a kollégák között is akadtak segítőtársaim: Benkő László, Erkel András, Zorán, de a fellépőket már kicsit nehezebb volt megszervezni. Időegyeztetési problémák, de kicsinyes ellentétek is akadályozták a munkát, ám végül sikerült jó programot összehozni. Nézz körül, itt van szinte a teljes hazai élvonal!"

Valóban: karácsony másnapján a rock krémjét láthatjuk a színpadon. Délután 3-kor a P. Box kezd, majd sorra színpadra lép a Kormorán és Deák Bili Gyula, a Varga Miklós Band, a Satöbbi, a Prognózis, az Új East. Hatóra tájban az LGT és a Hobo Blues Band, illetve Révész Sándor közös produkciója következik, aztán a Beatrice, a Skorpió, a V'Moto-Rock, a P. Mobil, a Mini Tátrai Tiborral, és az Edda.

Megérkezik az utolsó pillanatban Hazel O' Connor is, akit a Kft kísér, és végül - nomen est omen - az Omega zárja a sort. A több mint nyolcórás maratoni koncert kiemelkedő pillanatai az LGT - HBB - Révész csapat, a P. Mobil és Hazel O' Connor nevéhez fűződnek.

Földes "monológjai", grimaszai. Révész kristályosán tiszta énekhangja, a zenészek erőteljes, felszabadult, mégis intelligens játéka vitán felül a legjobb produkcióvá avatja ezt a blokkot. A P. Mobil jól szerkesztett, rendkívüli energiával előadott műsorral lép színpadra és a show sem marad el. Schuszter Lóránt a főnök, mint Miss Magyarország lejt táncot, aztán megszervezi az "első magyar műholdas közvetítést", végül - miután hajmeresztő figurákat produkál a hangfalhegyek ingó tetején, eltűnik a sötétben. Az utolsó szám playback-röl szól, miközben a zenészek sorba állnak és mozdulatlanul néznek a közönségre. A torokszorító pillanat okát Lóri mondja el utóbb: az örökmozgó megáll... A P. Mobil - igazi színfolt a rock palettáján - december 29-én feloszlik.

Hazel O' Connor, aki mostanában többször is járt Magyarországon, hihetetlen szuggesztivitással adja elő új számait és az Üvegtörők című film öt évvel ezelőtti dalait. David Bowie szaxofonosát is elhozta - a csinos fiatal hölgy akkorát fúj, hogy tátva marad az emberek szája, még az ortodox rockra éhes "csápoló" ifjaké is.

Akik persze a tizenkétezres közönségnek csak egy részét alkotják. Hiszen, szinte minden réteg kíváncsi a nagy eseményre. Jönnek családok kisgyermekekkel, szipózó csövesek és jól szituált mintagimnazisták, szakállas értelmiségiek és kérges kezű favágók, rokkantakat hoznak tolókocsiban és itt vannak a miskolciak, a debreceniek, a szegediek - egyszóval mindenki. A fotósok kedvence mégis egy legalább negyvenéves asszony, aki az első sorban ugrál teljes extázisban, kezében egy Omega-zászló...

Az öltözőfolyosón ott az egész popszakma. Zenészek hörpölik fáradtan narancsléjüket. feleségek és szeretők rendeznek alkalmi divatbemutatót, műszakiak és rendezők szaladgálnak a dolguk után. A koncert a végéhez közeledik. Minden simán ment, példás szervezettséggel, gördülékenyen, profi módra. S ebben épp úgy része van a Budapest Sportcsarnok gárdájának, mint a százmillió forint értékű hang- és fényberendezéseket kezelő negyvenegy-néhány fős technikai személyzetnek. S természetesen, a művészeknek, akik miatt végül is megtelt a nézőtér. Csaknem hétszáz ember összehangolt munkája nyomán lett emlékezetes ez az este, s többségük teljesen ingyen vállalkozott a rászabott feladatra. Azért, hogy ezzel is több pénz juthasson el oda, ahol talán a legnagyobb szükség van most rá.

A koncert után Presser "Pici"-ben is oldódik a feszültség, megkönnyebbült arckifejezéssel jár-kel a folyosón. - "Néhányan azzal "cikiztek" bennünket..." - mondja -, "hogy lekoppintjuk a nyári Live Aid-koncert ötletét. Egy újságíró pedig kiszámolta, hány éhezőt menthet meg a mi adományunk! Nem tagadom, nagyon felhúztam magam. Fontos ott a koppintásról elmélkedni, ahol emberek életéről van szó? És lehet kilóra számolni az emberi sorsokat, mint a krumplit? Ha csak egyetlen szenvedőn segítettünk, már megérte. De ennél itt jóval többről van szó. Három-ötmillió forint körüli összeget tudunk majd átutalni a december 28-i második koncert után a FAO-nak, az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének, és ezt azért nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni! Nem volt könnyű meló, de végül is örülök, hogy megcsináltuk, és remélem így van ezzel mindenki, aki részt vett ezen az estén."

Mennyit ér egy falat kenyér - kérdezi az LGT és HBB erre az alkalomra írt dala. A kérdésre adott válasz aszerint változik, hogy kinek a helyzetét vizsgáljuk. Mert, nekünk itt Európában sokszor eszünkbe sem jut, hogy ezen morfondírozzunk, miközben tele a kamránk és a hűtőszekrényünk. De ott, ahol egyre terjed a sivatag és a repedezett, csontszáraz földeken alig terem valami, ott ez a falat kenyér maga lehet az - élet.

Népújság, 1985. december 31.
Koncz János írása

Sajtból van a hód

Módos Péter: Köszöntöm Önöket kedves nézőink 1985 karácsonyán, az év utolsó Pulzusnál. Műsorunkat egy friss tudósítással kezdjük, mint tudják igen sokat szóltunk már a magyar pop zenészek Afrika-segítő koncertjeinek előkészületeiről, amelynek első része tegnap volt a Budapest Sportcsarnokban. Holnap pedig a második részét láthatják. Most egy részlet következik a tegnapi előadásból...

Módos Péter: Holnap lesz a te általad szervezett előadóknak a koncertje, mondanál valakit név szerint akár, hogy kik lépnek fel ezen a koncerten?

Zorán: Hát, a teljesség igénye nélkül hagy mondjam el, hogy Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Zalatnay Sarolta, Udvaros Dorottya legújabb lemezéről. Akkor a fiúk közül Komár László, Soltész Rezső, én is, de mondom, ezek nem mindenki van itt, akiket most fejből mondok. A zenekarok közül a 100 Folk Celsius, Dolly Roll, az Első emelet, a Benko Dixieland, sőt még lesz egy tulajdonképpen meglepetés, Kanadából érkezett egy Dixieland együttes, amely végül is nemzetközivé tudja tenni ezt a holnapi napot.

Módos Péter: Amit sajnos a nézők egyenesben, élőben nem látnak, úgy hallottam, hogy a zenészek valamilyen módon nem akartak közreműködni, igaz ez a hír?

Zorán: Ez tényleg így van. Ugyanis mi abból indultunk ki, hogy egy 10 órás közvetítés, aminek lett volna kitéve minden egyes néző, tudván azt, hogy borzasztó sok átállás, technikai probléma, és a többi, mindenképpen kikerülhetetlen ezeknél a nagy hosszú koncerteken, mint ami ez is lesz, illetve volt az előző napon. Úgy gondoltuk, hogy ez a közönségnek sem lenne jó, meg a zenekaroknak sem. Sokkal inkább tenne jót az egész műfajnak, hogy ha ezt egy kellemes válogatás formájában kapja meg majd a közönség.

Módos Péter: Ugyan úgy, ahogy a Live Aid-en annak idején, nyáron.

Zorán: Mivelhogy akik látták azt az összeállítást és tudják, hogy még a legmodernebb csúcstechnológiát fölvonultatva angol-amerikai közvetítés sem tudta produkálni a jó minőségű hangot, hát úgy gondoltuk, hogy akkor ezt felesleges ráerőltetni a közönségre, ami valószínűleg még rosszabb lett volna a mi esetünkben.

LGT - Boksz (Live Aid)
Szűcs Judith - Csak ő érdekel
Pori jazz - Hazafelé
Játék
Baton Rouge Band - Back Of
Jack Lucies
Z'Zi Labor - Faképnél történő hagyás
Dolly Roll - Csingilingi
Matt Bianco - Yeh Yeh!

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 21. és 2018. június 06. között:

Klipmánia