×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 61. 

Megjelent: január 11. csütörtök 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

Az 1974-es Tessék Választani című dalversenyben a Bergendy a Szellemvasút című kompozícióval szerepelt...



Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!





A kiváló dal zenéjét Latzin Norbert szerezte, de miután a stúdióban meghallotta a kész keverést, sírva fakadt, mondván, hogy ezt nem ő írta. Mivel Latzin egy jó ideig távol tartotta magát a próbáktól, az együttes nélküle vette kezelésbe a dalt, így nem tudta érvényesíteni konkrét zenei elképzeléseit, amik egy érzelmes, lírai ballada megírására irányultak.

A szerző sírdogálása ellenére, a dal hatalmas sláger lett - abszolúte nem érdemtelenül. A bevezető témát szaxofonok és fuvola játssza, majd a főtéma és a verze közé beékelődik egy jól kitalált, blues-rockos gitárriff. Érdekes, hogy a kíséret rockos, a háromszólamú, alaposan megzengetett ének pedig az ebben az időszakban roppant népszerű Les Humphries Singers hangzását idézi. Hasonlóképpen a német együttes Mexico című slágeréhez, helyenként a Szellemvasút is phaser-effektben úszik. (A Bergendytől hallhattunk már ilyet az Ebből éppen elég című dalban, de e helyütt kicsit diszkrétebb az effekt alkalmazása.)

Demjén basszusa és Oroszlán gitárja nagyon együtt van, közösen teremtik meg a húzós, nyolcados lüktetést. A sztereóban rögzített dobok puhán szólnak, a csillogó cinek viszont jól megteremtik a kontrasztot a mély tónusú, dühös alappal. Az izgatottan negyedelő bridge-ben ("így volt...") feltűnik egy szintetizátor hangja is, majd Debreczeni phaseres filljei után jön egy újabb, lendületes verze. Érdekes megoldás, hogy a negyedik versszakban a basszus és a gitár nem csak az I.-IV.-V. alaphangjait pengeti nyolcadosan, hanem egy kromatikusan ereszkedő menetet játszanak A-tól H-ig, majd E-vel térnek vissza a tonikára, az A-ra. Ez a megoldás nagyon szép és elegáns, jellemzően "bergendys" mozzanat.

A középső, felezett tempójú hangszeres szakaszt az orgona vezeti, erre rétegződik a fuvola és a szaxofonok szellős közjátéka. 2'00"-nál hallhatunk egy bravúros magnószalag-vágást (ugyanez a helyzet a dal elején, 0'11"-nél), a közjáték után Debreczeni dübörgő tamjai által felvezetve eljátszanak még két verzét - az utolsót ismét a már említett kromatikus menettel. A kóda tulajdonképpen maga a bridge, megtoldva egy dupla tempójú harmadik-hetedik fok ismételgetéssel, majd egy leütéssel a tonikán (A).

A Szellemvasút (mint minden e korszakbeli Bergendy dal) egy igazi tanulmány arról, hogyan írjunk ötletekkel teli, értékes slágert. Mindenesetre kíváncsi lennék, hogy Latzin Norbert fejében, hogy szólt ez a dal - líra? -, és miért fakadt sírva a lemezre került verzió hallatán? A korong B-oldalán Szűcs Judit adja elő a Ne bántsd a csendet című Vargha Tamás - Várkonyi Mátyás szerzeményt.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SP 70141, 1974
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
demjenferenc.hu
Majnik László





rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00





 

Ajánló









Ez is érdekelhet





Koncertek 2018. május 21. és 2018. június 06. között:









Klipmánia