×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 60. 

Megjelent: január 10. szerda 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő kislemezen két instrumentális kompozíció kapott helyet...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldali számot Latzin Norbert komponálta, a címe: Sirokkó. Az alapot - csakúgy, mint az előző kislemez dalaiban - a dobgép ketyegése adja, erre dobol rá Debreczeni. A bevezetést a Hammond orgona irányítja, majd egy lassan kibomló fúvós témát hallunk.

A nyugodt melódiát Latzin a szintetizátoron játssza, jobbról hallható Hammond-kísérete, balról pedig Oroszlán ritmusgitárja. A középrész izgalmasabb, a zenekar feszült unisonokat játszik, Latzin lazán, a témákból kikacsingatva követi őket. Ezután a dal tulajdonképpen kezdődik elölről, újra jönnek a Hammond akkordok és a fúvósok. Demjén basszusgitárja egy kicsit kilóg a hangképből, így a szokásosnál jobban élvezhetjük remek játékát. A dallam és harmóniamenet jellegzetesen Latzin, kicsit olyan, mintha a dalt filmzenének szánta volna...

A Lekvár című tétel Bergendy István szerzeménye. A hangulat a Booker T. & The MG's korabeli, zenekari souljára emlékeztet, Debreczeni a negyedelős dobolással egy az egyben hozza Al Jacksont. Oroszlán gitárhangzása és a maga a téma is kísérteties Steve Cropper... szóval, ha nem lenne fúvós-szekció, akkor ez a dal elférne a memphisiek akármelyik lemezén. Zseniális.

A főtémát a basszusgitár játssza, amit tercben követ a szólógitár. Latzin lebegő Hammond-kísérete jobbról hallható, csakúgy, mint a szaxofonok, Hajdú trombitája balról szól. A középső, "funkys" részben kongák is csatlakoznak - a hangzás hamisítatlanul memphisi... és tulajdonképpen, ha megnézzük a Bergendy tekintélyt parancsoló stúdió-katalógusát, rájöhetünk, hogy ők voltak a magyar Booker T. & The MG's.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SP 70121, 1974
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
demjenferenc.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 67.
A kislemez A-oldalán Bergendy együttes Made In Hungary-ra írott dalát, a Spanyol Izabellát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 69.
A következő kislemez a Szurdi Miklós által rendezett Hatásvadászok című film zenéjét tartalmazza. A korongot az együttes Új Bergendy néven

Tovább...
Bergendy - kislemezek 60.
A következő kislemezen két instrumentális kompozíció kapott

Tovább...
Bergendy - kislemezek 70.
A Mitiők - Tinirandevű című kislemez B-oldalán a Bergendy két dalt ad

Tovább...
Bergendy - kislemezek 68.
A következő A-oldalán Bergendy kislemez a Suli Buli című TV vígjáték zenéjéből tartalmaz

Tovább...
Koncertek 2018. április 20. és 2018. május 06. között: