×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Temesi Ferenc - Por I-II. (1986–1987, könyv) 

Megjelent: január 09. kedd 18:05
Szerző: Drpeter
    Kultúra 

Hogy a legabszurdabb, legfantasztikusabb történeteket az élet kreálja, arra bizonyíték Temesi Ferenc korszakalkotó regénye, a Por. A már formailag is szokatlan s újszerű - szótár formában megírt - két kötetes mű, melyet szerzője az első magyar posztmodern regényként aposztrofált, s egy szócikkben leírta az e regénytípus kialakulásához vezető utat, 1986-'87-ben jelent meg, s egyből nagy port kavart.

Temesitől mi sem állt távolabb, mint a Gyűlöllek, távol légy, alacsony tömeg! - felfogás. Évtizedeken át - írja a fent említett szócikkében, - divat volt leköpni az olvasót, elvenni a kedvét az olvasástól, az írás folyamatát tenni meg mondanivalónak, elég volt már ebből. Az olvasó igenis fogékony a nívóra, de történetekre kíváncsi, él benne a mese iránti ősi vágy - még ha ezt divat is "jobb körökben" megvetni. És Temesi mesél is - fantasztikus ötletességgel és humorral. Egy kimeríthetetlen kincsesbánya ez a 666 szócikkből álló regény, amely - bár szerzője szerint bárhol elkezdhető és abbahagyható - valójában nagyon is tudatosan megkomponált mű Porlódról, azaz Szeged városáról...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A csaknem másfél évszázadot (1833-1973) átfogó alkotás Széchenyi szegedi látogatásával - amelyre, jellemző módon a Duna nevű gőzhajójával kerít sort - indul, majd sorba veszi a város felett elzúgó évszázad fontos korszakait: 1848-'49, a Bach-korszak, a dualizmus, az 1879-es árvíz, az I. Világháború, a tiszavirág életű szegedi kommün, a román megszállás, a munkásmozgalom, a II. világégés, a Rákosi-korszak, majd 1956, amelyről egy-egy korabeli, igaz akkor még csak kiskamasz résztvevő - aki három évvel később disszidált - egy 1973-ban - amikor már, mint amerikai állampolgár látogat haza a tizenöt éves érettségi találkozójára - magnószalagra rögzített elbeszéléséből kapunk képet. (Érdekesség, hogy Temesi egyértelmű szimpátiával ír az eseményekről, amelyeket akkor még jó esetben sajnálatosnak lehetett titulálni, az ellenforradalom szó nem is szerepel a regényben.)

A Por egy hatalmas tabló, amelyen megjelennek a szellemi-politikai elit képviselői (Lechner Ödön, Pillich Kálmán, Tisza Lajos, Gárdonyi, Ady, Tömörkény, Juhász Gyula, József Attila), valamint a nép egyszerű gyermekei (iparosok, kocsmárosok, betyárok, a helyi kuplerájok dolgozói, még gyilkosok is.) S feltárul Szótáríró családjának története, benne dudaversennyel, lánykéréssel, esküvővel, törvénytelen nemi kapcsolattal, stb. Majd a Szerző gyermek- és ifjúkora, amelynek szerves része a zene.

Temesi 1949-es születésű, de a három évvel idősebb nővére, valamint idősebb barátai, mint a Lakat nevű ügyvéd, vagy Boncz Géza - aki Bóka néven szerepel a könyvben - révén (gyerekkori házibulik, illetve korabeli emlékek felelevenítése két kör között a Hungária Étteremben) a rock and roll-korszakba is betekintést nyújt. Majd következnek a '60-as évek, amikor ő is beszáll énekesként (bár gyerekkorában tanul csellózni, de nem áll rá a keze, ezért abbahagyja) a zenébe. A Jolly Jokers, a Móra, a De profundis tagjaként döngeti a beatet érettségiig, amikor megszűnik a banda, a tagok szétszélednek "a Szerjozsa minden irányába" (hogy Boncz Gézát idézzem), majd hamarosan véget érnek a '60-as évek, új korszak jön el, benne a gépzenével, ami akkor még azt jelentette, hogy zenekar helyett már disc-jockey szórakoztatta a nagyérdeműt. Temesi ezt egyértelmű negatívumként ítéli meg.

Különösen érdekes és sajátos olvasni a témába vágó, hetvenes évek eleji, egyik legjobb barátjával lezajló beszélgetést. Felmerül, hogy ott kéne hagyni az egyetemet, hiszen a zenéből meg lehetne élni, de András (ezen a néven szerepel a Szerző a könyvben) közli barátjával, hogy már csak a gépzene megy mindenhol, ki is nyírja a mostani tizenéveseket, mert akinek nincs saját zenéje, az nincs arculata sem.

Fontos tudni, hogy akkoriban a klasszikus értelemben vett diszkózene még nem létezett, leginkább a rágógumi (bubblegum) zenét játszották a lemezlovasok. Temesi azonban már - jó szemmel - ezt is nívócsökkenésként értékeli. Jó érzékkel veszi észre - ezt meg is írja -, hogy a zene egyrészt egyre komplexebbé válik (ld. progresszív rock, ebbe menekül a beatnikek egy része), amire már nem lehet táncolni, sokak számára nem befogadható, a táncolható zene színvonala viszont egyre jobban csökken.

Ami Temesi zenei ízlését illeti: első helyen a Beatles áll (a nagylemez-szócikkben az Abbey Road című albumról ír, amelyet az 1969-es év legjobb beatalbumának tart), a Rolling Stonest kedveli, de több korabeli rhythm and blues zenekart (Animals, Them, Small Faces, a korai Fleetwood Mac) igen, a beat-vonalról a Searcherst, a Kinks-et, emellett pedig az intimebb, visszafogott hangvételű előadókat, mint Donovan, Simon and Garfunkel, Crosby, Stills, Nash and Young, Neil Young-ot különösen nagyra becsüli, őt többször megemlíti, illetve a Magyarországon ma már szinte teljesen elfeledett-ismeretlen America együttest. Ezen kívül szóba kerül a Pink Floyd is, egy szexuális kaland kapcsán, amikor is a zenekar egyik, meg nem nevezett albuma szolgál zenei aláfestésül.

No igen, a nők, a szexualitás is nagyon fontos részeit alkotják a Szótárnak. És nemcsak Szeles Andrásnak, hanem több barátjának a mohához - hogy egy korabeli, feledésbe merült szleng kifejezésével éljek, amelynek keletkezéséről is tudomás szerezhetünk - való kapcsolatáról is bőségesen olvashatunk. Van itt vonósnégyes, sztereó ("Két csaj volt nálam (...) az egyik a farkamon lovagolt, a másik a számon"), meglehetősen sajátos és vulgáris bosszú a katonáskodás alatt hűtlenné váló lányon, beleértve a teljes násznépet, lebukások a feleség előtt - egyik esetben ennek oka az 1970-es árvíz, amelyről részletesen és megragadóan mesél Temesi, az összefogás, az egybetartozás feledhetetlen élményét tapasztalta meg az, aki átélte - írja.

A Por egyik nagy erénye, hogy - akárcsak Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai - szinte megállítja az időt, átjárhatóvá teszi azt, kimerevíti a képeket, ezzel átélhetővé, érezhetővé teszi az egykor voltat, s mindazt, ami akkor és ott történt. És mennyi minden esett meg! Az ember csak olvassa és alig akarja elhinni, hogy ennyi minden történt. Ajánlom a könyvet azoknak - is -, akikben az 1960-as, '70-es évek, a nagy előszeretettel űzött paint it black-műveletnek köszönhetően, csupán egy szürke (még rosszabb esetben koromfekete) reménytelen, csupa negatívummal teli időszakként él.

Végezetül ejtsünk szót a szerelemről, hiszen az is része a műnek, sőt, a legfontosabb. A Szerző első komoly, három évig tartó kapcsolata mellett, élete legnagyobb szereleméről szól a könyv (elsősorban róla), s bár Temesi időnként utal a végkifejletre, a végén - s ez kompozíciós készségét dicséri - úgy sújt le a vég, ahogy az az életben is megtörtént: a teljesség pillanatában, a semmiből. Ez az a vég, amit nem lehet feledni.

Dragojlovics Péter

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Temesi Ferenc!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. április 20. és 2018. május 06. között: