×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 54 - 1985. szeptember - Megy még a metál? 

Megjelent: 2017. december 28. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Pezsgés a köbön

A Pulzus 1985 szeptemberi része több dolog miatt is érdekes. Az egyik legfontosabb, hogy újra megjelenik a nagy nyilvánosság előtt Slamo, ráadásul hivatalosan bejelenti az új, önálló album megjelenését. Slamo - mint a többi állva maradt rocker - kicsit fémesebbre, metálosabbra váltott. Itt jegyezném meg a beszélgetésben elhangzó enyhén vicces kérdést a metál zenével kapcsolatban: "Ez még megy?" Innen a jövőből szeretnék üzenni, hogy b@zdmeg, még mindig megy!

Ettől függetlenül végre bekerült a magyar médiába Lemmy mester is - sokunk nagy örömére -, ám merész váltásnak tűnik a Motörhead után Korda György. Az Lgt a totális felborulás előtt még mutat magáról egy rövid koncert részletet, hogy aztán hosszú álomra hajtsa fejét, és felkészülhessen a közel húsz búcsúkoncertre. De hát ma már tudjuk, hogy volt egyszer egy zenekar... meg ugye több is... Azért az Lgt-n kívül újra életre kelnek az "öregek", hiszen újra dübörög a Skorpió, Jagger meg Bowie-val bohóckodik. Végre feltűnik a Prognózis együttes is, és ami hihetetlen - talán stábcsere történt? - néhány vágókép erejéig megjelenik a képernyőn az István, a király színházi változata. Szóval végre a hosszú, csendes önemésztés és punnyadás után, valami megmozdult.

Metál az élet

Ugye a metál "haldoklik", de hol van még Kalapács Józsi (Pokolgép), Paksi Endre (Ossian), vagy a magyar rockmuzsika Chuck Norris-a; Lőrincz Tibi (Stress)? Ahhoz képest, hogy a műsorban úgy írták le a metált, hogy sosem támogatták, mint rockzenei műsor, ennek ellenére, a Gép új önálló lemezére még egy évet várni kell, mint ahogy az Ossian indulására is, és minő érdekesség, hogy a Stress is ugyanebben az időben jelenteti meg kislemezét.

De beszéljünk kicsit bővebben Slamóról is! Az 1983-as év végi Edda Művek búcsúkoncert után, Slamó kilépett a bandából. Kis kikapcsolódás után, 1985-ben visszatért új együttesével, a Slamó Band-del. A doboknál Dorozsmai Péter, gitár Lugosi László és basszusgitár Trunkos András. Ezzel a csapattal készült el az első szólólemeze is. Az albumon a Bikinit elhagyó Nagy Feró is közreműködik. A közönség viszont nem fogadta nagy lelkesedéssel, ezért hamar földbe állt a zenekar. A Slamó Band őszintén bevallva, sikertelenségre hivatkozva, 1986-ban már fel is oszlott, hogy egy évvel később Slamo létrehozza a No együttest.

Ez még megy?

Tóth Erika: Emlékeznek még az Eddára, most egyedül valaki folytatja az Eddából, ez Slamovits István új lemezzel. Slamo tehát ennek a lemeznek a címe, mindenki fogja tudni, hogy ez te vagy?

Slamovits István: Valószínű.

Tóth Erika: Honnan vagy ilyen biztos?

Slamovits István: Hát, azt hiszem azért, mert elég régóta zenélek én is, és sokan eljártak azért ezekre a koncertekre régen.

Tóth Erika: Mikor jelenik meg a lemez?

Slamovits István: Október közepén.

Tóth Erika: Milyen zene ez?

Slamovits István: Hát, egy heavy metálos zene lesz.

Tóth Erika: Ez még megy?

Slamovits István: Hát, nem is az a lényeg, hogy megy, hanem azt hiszem, hogy nekünk kell ezt úgy csinálni, hogy ha mi úgy érezzük, hogy mindent megteszünk ezért, és mi jól érezzük ebben magunkat, talán független, hogy most ez kell-e, vagy sem.

Tóth Erika: Most amikor a közönség bizony nem mindig megy el a koncertre, sok turné ezért félbe szakad, nem féltek egy kicsit?

Slamovits István: Amikor ezt elkezdtük, felvállaltuk. Azt hiszem, hogy talán most van egy olyan időszak, hogy ez a keményebb zene egy kicsit háttérbe szorult, de mi nagyon jól érezzük ebben azért magunkat.


Motörhead - Kill By Death
Korda György - Buona Serra
Skorpió - Újra dübörög a banda
Mat Bianco klip
Slamo - Földre borulva
Óz - Dimenzió jazz
István, a király - színpadon
Bródy klip
Prognózis - Tele van a város szerelemmel
LGT - Kotta nélkül
Turbók János Beszél a KEK-ről
Mick Jagger & David Bowie

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 22. és 2018. augusztus 07. között: