×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 33. 

Megjelent: 2017. december 14. csütörtök 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő korongon a Bergendy ismét két táncdalénekest kísér. Valószínűsíthetően ebben az időszakban csatlakozott a Bergendyhez Latzin Norbert billentyűs, szerző, zseni....Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldalon Koós János énekel, méghozzá egy Wolf Péter - Halmágyi Sándor szerzeményt ad elő, melynek címe: Lassan a testtel. Hagyományos bossa-nova ez markáns ritmusjátékkal, a basszusgitár némileg kiemelkedik a hangképből. Oroszlán szólógitárja vezeti fel a dalt, a kíséretben meghökkentő a nyugtalan elektromos-orgonaszólam - gyaníthatólag ez már Latzin Norbert műve.

René Gubelmann játéka megdöbbentően precíz, ötletes ahogyan a bridge-ben elhagyja a bossa-novát, keményebben hangsúlyoz, de mégis csak a pergő káváját üti, a basszusgitár pedig "ráül" a lábdobjára. A szaxofonok vidáman tercelnek egymással, a szaxi szóló is "gondtalan", csakúgy, mint Koós éneklése.

A B-oldali dal az előzőhöz képest valódi remekmű - igaz, hogy egy 1969-es Rita Pavone sláger magyar átirata. A dal címe Zucchero és e helyütt Fenyvesi Gabi adja elő. A számot kemény pergőütések után egy finom gitár-basszusgitár unisono vezeti be, majd az introba beszállnak a szaxik is, amik úgy hangzanak, mintha kárörvendően nevetnének. A refrénben aztán nagyobb szerepet kapnak a fúvósok, a szólóénekre terces szólamot játszanak.

Az újabb verze előtt visszatér a bevezető unisono, majd a refrénre is egy szép gitár-basszus összjáték vezet át, ami nem más, mint egy sima G-dúr skála oda, s vissza. Ami érdekességet jelent még, az a refréneket összekötő basszustéma - a trombiták támogatásával -, ami a John Fred & His Playboy Band Judy In Disguise című dalára emlékeztet. A Zucchero egy egész jól megírt dal, amit az is bizonyít, hogy a Bergendy csak apró változtatásokat eszközölt rajta, a hangszerelés minden eleme vállalható volt.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Qualiton, SP 661, 1969
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
Majnik Lászlórovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 67.

2018-01-17 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 66.

2018-01-16 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 65.

2018-01-15 18:05:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 49 - 1984 december - Nem múlik a csatazaj
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Pulzus 54 - 1985. szeptember - Megy még a metál?
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 01.
A Bergendy együttes első, jegyzett stúdióbeli szereplésére 1964 tavaszán került sor, Toldy Mária énekesnő két dalát kísérték. A zenekar felállása ekkor a

Tovább...
Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Nonstop - petárdák zene helyett (Magyar Ifjúság, 1974)
A Nonstop egyike azon - sajnos nem csekély számú - hazai, jobb sorsra érdemes zenekarnak, amelyek sosem kapták meg a nagylemez

Tovább...
Koncertek 2018. január 18. és 2018. február 03. között:

Klipmánia