×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Orphaned Land - Like Orpheus (2017, klip) 

Megjelent: 2017. december 11. hétfő 18:05
Szerző: pjuan
    Cikkek 

Míg az Élet el nem választ - a legfrissebb Orphaned Land-élmény!

A közel-keleti dallamvilágot folkos - progresszív metál zenéjükkel életre keltő Orphaned Land december 08-án kijött Like Orpheus című száma, Hansi Kürsch (Blind Guardian) vendégszereplésével furcsa hatást gyakorol a mit sem sejtő hallgatóra. Az együttes jövő év januárjában megjelenő Unsung Prophets & Dead Messiahs című albumáról elsőként kiadott dal varázsához a klip és a dalszöveg mondanivalója ráadásul igencsak sokat hozzátesz, garantálva a percekig tartó, kellemes borzongást. Hogy miért? - Muszka Zsuzsanna írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az izraeli zenekar megtörtént eseményeken nyugvó klipje tulajdonképpen két metál-rajongó közel-keleti fiatal: egy zsidó fiú és egy muzulmán lány koncertélményét meséli el. Furcsa paradoxonnak lehetünk tanúi mindkét történetszálon: évezredes hagyományaik megélése, amellett, hogy őszintén, szívből történik - tehát szó sincs arról, hogy a klip a zsidó, illetve a muzulmán kultúra-hit ellen akarná a nézőt hangolni! -, számukra egyben terhet is jelent: kedvenc lemezeiket és az együttesek, jelen esetben a Blind Guardian, a Kreator és maga az Orphaned Land nevével díszített ruhadarabjaikat a szekrény mélyén kénytelenek őrizgetni, míg napjaik számos eseménye a családjukkal-hitközösségükkel megélt tradicionális-vallási cselekedetek körül forog.

Kitűnik, hogy a "modernitás" ugyan jelen van a judaizmust és az iszlámot képviselő otthonokban - nem véletlenül látunk számos nyugati márkanevet a terített asztalon a családi ünnepségek jeleneteiben, vagy akár a fiatalok fejhallgatóinak ismerős logóját is említhetném -, ám csak egy bizonyos határig: a metálzene iránti rajongást egyazon közösségként megélni már problémás a két vallás fiataljai számára. Mindketten félve néznek körül, mikor a fejkendő, illetve a kipa fölé zenekaros pulóverük csuklyáját felhúzva Kreator koncertre indulnak. (A koncertjelenet egyébként valódi a klipben, a Kreator 2017. november 09-i, Tel Aviv-i show-járól származik. A Blind Guardian szintén idén, június végén tett látogatást először a Közel-Keleten.)

Érdemes megfigyelni, hogy míg számos, relatíve extrém öltözetű, fehér bőrű, európai fiatal várakozik a bejutásra, a biztonsági őrnek csak a muzulmán lány megjelenésével van gondja: elveszi tőle szegecses karkötőit. A koncerten a fiú és a lány is ugyanazt a katarzist élik át, melyet csak a (metál)muzsika képes az emberi lélek számára adni. Nem véletlen, hogy Hansi leghosszabb ének-témáját is pont erre a részre tették.


A Like Orpheus a Blind Guardian előtt egyfajta tisztelgés is egyben: Kobi Farhi énekes a dalszöveghez fűzött magyarázatában a görög mitológia egyik alakjával, Orfeusz-szal állítja párhuzamba Hansi Kürsch vokális képességeit és rajongókra tett hatását, bár ez a kijelentés nekem már egy kicsit sok volt. (Orfeusz egyébként az a fickó, aki megmentette az argonauta Iászón-ékat az aranygyapjú keresése közben a szirének csábításától, lévén a hangjának olyan varázslatos adottsága, amivel az égben, a földön és a föld alatt mindennek és mindenkinek meg tudta lágyítani a szívét.) Végül is nem mintha nem érthetnénk ezzel egyet, csak valakit így szembedicsérni, hát na...

A záró képsorokon újra a lányt és a fiút látjuk, immár a koncert utáni reggelen, ismét tradicionális öltözetben, a buszra várva, "tisztes távolságban" egymástól. Akarva-akaratlanul, az jut a néző eszébe: ők bizony egy pár is lehettek volna. A történet picit olyan, mint a Rómeó és Júlia, de ez háromszereplős románc: a szerelem ugyanis itt nem egymás, hanem a zene, a metál világa felé fordul (melyre még mindig a sátánizmus egy formájaként tekintenek a Közel-Kelet számos országában).

Érdekes itt, Európa közepén csücsülve eltűnődni azon, hogy míg nekünk ez egy fiktív történet, nekik a mindennapi valóság. A közel-keleti fiatalok a mi szemünkben teljesen szokatlannak, sőt abszurdnak ható problémáit azonban az Orphaned Land-nek sikerült az európai hallgató fejével gondolkodva, érthető módon bemutatnia, így téve azt számunkra kézzelfoghatóbbá, emlékeztetve minket, hogy a metál iránti szenvedélyben mindnyájan egyek vagyunk. All is One.

Muszka Zsuzsanna

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 19. és 2018. augusztus 04. között: