×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Skore - interjú Brindza Tomival (2017) 

Megjelent: 2017. december 05. kedd 18:05
Szerző: Csipke
    Interjúk 

Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Ez az első interjútok nálunk, bemelegítésként elmeséled, mit érdemes tudni rólatok?

Először is, köszönjük a lehetőséget! A zenekar ötlete még nagyon régen megszületett bennem, amikor Oláh Tamás gitárossal elkezdtünk tagokat toborozni, hogy megtaláljuk azokat a zenészeket, akikkel hasonlóan gondolkodunk. Rengeteg tagcserén estünk át az évek alatt, mire 2014 őszére megalakult a mostani formáció, az a szellemi egység, ahol a tagokat legjobb barátaimként is bemutathatom. Bő három éve boldogítjuk egymást, és zenélünk közösen...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Előre is bocsánat, hogy felhozom, de "életkorügyileg" elég fiatal a banda, Boti (dob) idén ünnepelte nagykorúvá válását. Engem azért megleptetek rendesen, nem jellemző a mai fiatalságra, hogy a rögösebb utat járja és épp a progresszív vonalon keres "kiteljesedést"...

Igen, jól jártunk Botival, mivel nagyon muzikális, rendkívüli dobos. Sok stílusban megállja a helyét, sok ötlete van, de ezt a zenekar összes tagjáról elmondhatom. Az átlagéletkor így is 24 év a bandában, nem igazán szoktuk észrevenni a korkülönbségeket, jól működünk együtt. Nem érzem, hogy bármilyen meghatározott vonalon keresnénk zenei kiteljesedést, szimplán szabadon állunk az alkotáshoz, és a zenéhez úgy általában... Mint a fiatalok, mi sem szeretjük a korlátokat, és a skatulyázást. Manapság sokan támpontokat keresnek, címkéznek zenehallgatás közben, anélkül, hogy átadnák magukat az összhatásnak és az élménynek. Ezt a hozzáállást spirituális szempontból sosem éreztük magunkénak.

Mi volt az a pont, amikor körvonalazódott benned, hogy "na, ezt akarom-akarjuk játszani"!?

Talán a magyar Subscribe zenekar Bookmarks című albumának hallgatása után kezdtem el több stílus iránt, és a sokszínű zene után érdeklődni. Ha jól emlékszem, egy 2009-es Zöld Pardonos bulijukon fogalmazódott meg bennem, hogy énekelni szeretnék.

Én is jobban szeretem, ha a zenész a saját útját járja, no, de mennyire lehet ezt valóban "kompromisszummentesen" tenni?

Nem az a missziónk, hogy minél több ember szeressen minket, hanem az, hogy sok emberhez eljusson a zenénk. Az alkotásunk folyamatát nem befolyásolja a közönség, nem kalkulálgatjuk előre, hogy kinek mi fog tetszeni. A zene az önkifejezésünk eszköze, érzelmeink kinyilatkoztatása.

Hangzók. Sajnos hozzám csak pár hónapja, egy kedves zenész ismerősöm ajánlásával jutott el Empty Space EP-tek, miként emlékszel vissza a kislemez munkálataira?

Minden stúdiózásról pozitív élményeim vannak, mindig tanulunk valamit. Jól esik visszagondolni rá, mivel az Empty Space volt az első hanganyag, amit készítettünk. Mindig szorosabbra fűződnek a barátságok a tagok között az ilyen közös munkák által.

Milyen visszajelzéseket kaptatok, számodra mit jelképez ez az anyag?

Az Empty Space a zenekar egy mocskosabb, keményebb világába adott egy kis betekintést, ezért inkább a metal zene kedvelőihez jutott el. Személyes élményeim közé tartozik, hogy az Idealist Cafe című számunk dalszövegében leírtak meg is valósultak, hisz szintén Idealist Cafe néven üzemeltetünk egy klubot Szegeden.

Térjünk rá fő apropónkra, október 30-án jelent meg első nagylemezetek, Missing Chapter címmel. Majd két évet készültetek erre, mi jutott eszedbe először, miután hivatalosan is megjelent az album?

Izgalmas volt megosztani, örültünk annak, hogy végre elkészült, és megmutathatjuk, mivel is foglalkoztunk két éven keresztül. Szentimentális zenekar vagyunk, többen elérzékenyültünk, amikor Vári Gabi elküldte a végleges verzióját a daloknak, és először hallgattuk végig az első számtól az utolsóig. Hatalmas öröm volt ez számunkra.
Gondolom nem volt kérdés, hogy a Miracle Sounddal dolgozzatok!

Szerencsések vagyunk, mert szegediek vagyunk, és helyben van az ország egyik legjobb stúdiója. Gabi egy nagyon jó szakember, gyorsan és pontosan dolgozik, nem beszélve arról, hogy jó társaság, és nagyon jól átlátta a zenénket. Sok-sok órát töltöttünk a stúdiójában, még az utómunkálatoknál is ott csücsültünk mellette, és együtt csináltunk mindent.

Az album koncepciója egy fiktív karakter érzelmi felnőtté válását meséli el, miként "öltött testet" a Missing Chapter főhőse?

Segítségünkre váltak belső-külső tapasztalások, legfőképpen a fiatalságot, de minden korosztályt érintő belső zűrzavar, az érzelmi felelősségvállalás hiánya inspirált minket. A Missing Chapter a főhős belső fejlődését vezeti végig, több szemléletből. Nyilván benne vagyunk mi is, ez foglalkoztatott mostanában minket, személyes élményeinkkel, érzéseinkkel egyaránt felruháztuk.

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?

Jó volt a fogadtatása, sok szép szót, vállon veregetést, támogatást kaptunk a hallgatóktól. Örülök annak, hogy mindenkinek más dal a "kedvence" az albumról.

Milyen lehetőségeitek vannak az album további promóciójában?

Több cikk, interjú, kritika jelent meg rólunk mostanában, illetve kaptunk koncert meghívásokat is a jövő évre. Promócióban eddig nem voltunk erősek, úgy döntöttünk, ezennel több időt és energiát fektetünk abba, hogy sok emberhez eljusson. A koncertezést tartjuk a leghitelesebb "promónak", ezt szeretnénk folytatni.

Élő. Úgy hallottam, meglepően jól sikerült a szegedi lemezbemutató koncert. Mit gondolsz, ez azt is jelenti, hogy az emberek újra nyitnak a honi zenekarok, legalább is a helyiek felé?

Igen, a szegedi lemezbemutató nagyon lelkessé tett minket, nem gondoltuk volna, hogy ennyi ember fog eljönni. Egy tematikus este volt, hasonló zenei hozzáállású zenekarokkal léptünk fel, ez vonzhatta a közönséget is. Én pozitívan látom a helyzetet, az emberek nyitottak, ha megtisztelik őket, és nem sz*rral próbálják beetetni. A kölcsönös tisztelet mindenképpen fontos.

Merre koncerteztek szívesen, mik eddigi pályafutásotok legjobb bulijai?

Több emlékezetes fellépésünk volt már, többször jártunk a szabadkai Mladostban, ahol mindig jó volt a fogadtatás és a hely felszereltsége is. Ott van még a budapesti cimbikkel, a Stabbed zenekarral elkövetett közös KVLT-os buli, a szegedi régi Rongy-os koncertek, és persze a novemberi lemezbemutató, amikre jó érzés visszagondolni.

Hol szeretnétek bemutatni élőben is az anyagot?

Jövő évben szeretnénk eljutni minél több városba, főleg Budapestre. Remélhetőleg két setlist-ünk lesz, egy durvább és egy lazább, attól függ, hol és kikkel játszunk.

A végszó ezúttal megmaradt nekem, köszönöm Tomi az interjút, te meg, kedves olvasó, hallgass hazait, megéri!

Aktuális felállás:
Brindza Tamás - ének
Oláh Tamás - gitár
Szénási Zsolt - gitár
Diós Dávid - basszusgitár
Bindics Botond - dob

Oldalak:
facebook.com/skoreband
skoreband.bandcamp.com

Csipke

rovat lapozó


Még, még, még...Csipke írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: