×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Lévai Balázs - Beállás (2017, könyv) 

Megjelent: 2017. november 30. csütörtök 18:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

Lévai Balázs a magyar elektronikus média látható részének talán legjobb nevű rockszakértője. Kiváló műsorai - például a Dob + Basszus - egyfajta lendületet vittek abba a statikus valamibe, amiben többünk él, dolgozik rocktörténészként.

Mindenesetre fiatalosabbnak, frissebbnek hat, mint sok más e körből "a piacon". Teheti ezt főképpen szerintem azért, mert - még ha látszik is, hogy teljesen képben van az őstörténettel is - ő nem is annyira a rendszerváltás előtti, mint inkább az utáni magyar rockandroll-élet krónikása. Mondjuk talán túlzás volt filmet csinálni a Wellhellonak, de azt nem láttam, mit tudhatom hát?Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A könyv irodalmi értékű léha rockandroll-ponyva, a legszebb romantizáló rejtői hagyományokkal és hangulatban megírva. A végére még egy nagyon patent és frappáns lezárású krimiszál is kialakul. Fiktív, elkarikaturizált, link alakjai szerethető zsiványok. Mély szociodráma helyett könnyed olvasmány. Az árnyoldalak vaskos, ütős humorban pácolódnak.

Mindezzel együtt, a könyvben szereplő és esetlegesen valóságos alakok, szereplők közti hasonlóság nem a véletlen műve, Lévai elég sokat forgott ebben a világban, hogy a lényeget tekintve tűpontos legyen akkor is, ha egy-egy történetszálat mondjuk akár több valóságos mozzanatból gyúrt is össze kiváló érzékkel, megspékelve néhol esetleg nagy adag fantáziával is. A hátoldalon kortárs rockandroll-arcok vallanak Lévaival kapcsolatos relációjukról. Például Papp Szabi, Kiss Tibi, Czutor Zoli, Lovasi András, Lukács Laci, Flour Tomi. Vagy Ganxta Zoli, akit idéznék is ez alkalomból: "Lévait nem ismerem, soha nem találkoztunk. Különben is tartozik egy csomó pénzzel."

Nagy erénye a műnek, hogy egy rakás, vélhetően valóságos, vagy legalábbis alig színezett sztori kerülhet ebben a formában közkézre, ami a valós szereplők nevével nem lenne vállalható. Így viszont, egy fiktív zenekar, a Black Sheep (Fekete bárány) sztorijai betekintést engednek a turnébuszok, színpadok, öltözők drogos, önpusztító, szexuálisan túlfűtött, vidám világába. Érdekes elmélázni az ezernyi motívum, sztori között, hogy melyik lehet igazi, és ha már igaz, vajon melyik zenekarral, zenekari taggal eshetett meg. Jó játék. Jobb beleképzelni, mint biztosan tudni.

Mindenesetre az kijelenthető, hogy Puskának, a zenekar menedzserének bőrébe Lévai magát írta bele. Annyira nem ismerem, hogy tudjam, mennyire is hasonlít valójában, de egy irodalmi mű megítélése szempontjából ez csak egy érdekesség. Nyelvezetében ügyesen egyensúlyoz az irodalmiaskodás és a szakadtseggű rockandroll zsargon között, ahogy valahogy magát Lévait is e két világ közé képzelem ismeretlenül.

Ízelítőnek sem akarok poénokat lelőni belőle, ajánlóként csak annyit, hogy rögtön veszek is pár példányt a kispajtásaimnak karácsonyra. Rockandrollból ötös!

Athaeneum Kiadó, 3499 forint

Bálint Csaba (2017.12.30.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Lévai Balázs!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

38. Budapesti Tavaszi Fesztivál - a kortárs jazz krémje!
Vérpezsdítő tavasz vár a jazz szerelmeseire: a hazai és nemzetközi jazzszcéna legjelesebb képviselői találkoznak a március 30-án

Tovább...
Led Zeppelin - A dal ugyanaz marad @ 2018. május 03. - Pólus Mozi
Led Zeppelin - A dal ugyanaz marad (The Song Remains The Same, 1976) @ 2018. május 03. csütörtök 19:00 - Pólus Mozi Minden

Tovább...
American Valhalla - Iggy Pop és Josh Homme dokumentumfilmje (2018, info)
Az American Valhalla című film két zenész különös kapcsolatára fókuszál. Kezdve onnan, hogy a tinédzser Josh Homme Iggy Pop

Tovább...
Médianysos - 8.: Maupassant horror novellái
Guy de Maupassant (1850-1893) olvasása még száz évvel ezelőtt is pirulásra kényszerítette a fiatal lányokat, akik csak hírből ismerték a francia polgári

Tovább...
Kozma Gábor - Benkő Sándor - Sitke mindhalálig (2006, könyvkritika)
A Sitkei Rockfesztivál egyike a legpatinásabb magyar rockzenei fesztiváloknak. Tény, hogy a 2000-es években

Tovább...
Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között: