×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 50 - 1985 január - Ha a sorompó áll... 

Megjelent: 2017. november 30. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Rózsi az Isten

1985 eleje, amikor nem történik semmi, még a madarak sem csicseregnek. Egy profi tévéstábnak ilyenkor illik előhúzni a kalapból valami ászt. Ez az ász jelen esetben Demjén Ferenc, aki már túl van a Bergendy-n, és lassan túl van a V'Moto-Rock zenekaron is. Rózsi a mai napig hihetetlen nagy művész, aki kisujjból ír, ha kell egy nap öt különböző, életfogytig érvényes slágert.

Mindezt bizonyította már az összes lemezén is. De Rózsinak ekkor jött el igazán az ideje, hiszen már nem kellett zenekarok mögé bújnia. Ráadásul Demjén olyan magas színvonalon képes a szerelem nevű álruhába bújtatott szexről énekelni, mint senki más. Az emberek önfeledten éneklik a romantikusnak vélt dalait, miközben a vonat nem vár, a sorompó áll, és ugye ilyenkor meg már nincs kiszállás...

Jakab, Benő, Aladár

Az Onyx zenekar nekem egy örök kedves emlék marad talán 1982-ből, hiszen a Rolls Frakció előtt három tehetséges banda léphetett fel, úgy mint a Lord, a Hangár és az Onyx. Mindegyik banda zseniális volt, a maga amatőr színvonalán. A Lord nagyot dobott a Vándorral, bár közönsége még nem igazán volt Pesten, a Hangár nyomta a Haverom a kalauzt, amitől a röhögéstől beszart az ország.

Az Onyx esetében egy kis vidék szeretete érzést csempésztek be a fiuk, hiszen teli torokból énekelték, hogy "De jó volna letüdőzni a széna illatát, kapálni lent a part alatt a zöldellő határt"... Az idő pedig rohamos léptekkel haladt előre, hiszen Hazel O'Connor már nem volt sztár, Limahl kilépett a Kajagoogoo árnyékából, és Dolák-Saly Róbert is még csak a beat-et nyomta...

Minden, ami unalmas

Módos Péter: Demjén Ferencet teljesen felesleges bemutatni, hiszen az évek során annyit szerepelt már különböző televíziós műsorokban - így a Pulzusban is -, hogy se szeri se száma. Legutóbb júniusban, tavaly júniusban a Garázskijárat című nagylemez sajtóbemutatóján a Kínai lánnyal, ami azóta nagy sikert aratott. Úgy tudom ősszel is megjelent egy angol nyelvű lemezetek.

Demjén Ferenc: Igen, ez egy válogatás volt, eddigi lemezeink legjobban sikerült dalaiból angol nyelven, ami párhuzamosan NSZK-ban is megjelent.

Módos Péter: Milyen eredménnyel? Van már valami hír?

Demjén Ferenc: Az NSZK-ról nem tudunk semmi hírt, hogy számszerűleg mennyi fogyott el, reméljük, hogy mindenféleképpen eléri a jó átlagot. A magyarról sem, mert ezt nem mi számoljuk, hanem a computer.

Módos Péter: Értem. Jelenleg mivel foglalkoztok?

Demjén Ferenc: Jelenleg, mivel nagyon hideg idő van és mindegyikünk nagyon fázós, inkább otthon készülünk fel az újabb, most már azt hiszem hatodik nagylemezünkre. Szeretnénk valami rendkívüli jót csinálni és ezért mindenki dolgozik az anyagon.

Módos Péter: Sportnyelven szólva, lehet azt mondani, hogy most az alapozás időszaka van.

Demjén Ferenc: Igen, rejtett helyen vagyunk. És, hogy egy kicsit ezt a hideg időt is kivédjük, jövő hónap közepétől három hétre Kubába utazunk koncert turnéra.

Módos Péter: Tekintettel arra, hogy most két lemez között vagyunk, az előző már, a következő még nincs forgalomban, úgyhogy tulajdonképpen nincs más hátra, mint a Garázskijáratról olyan dalt, ami közel áll hozzátok, melyik lenne az? Mit mutassunk be?

Demjén Ferenc: A dalt, amit nagyon ritkán hallunk a televízióban főleg és rádióban is, viszont nagyon közel álló téma, legalább is hozzánk közel áll, bár nagyon kevés időnk van általában ilyesmire, a dal címe, Szerelem napja.

Hazel O'Connor - interjú és koncertrészlet
Dolák-Saly Róbert - Csak az első pillanat nehéz
Onyx - Varjúmese
Malecz Attila - Áttűnések
Demjén Ferenc - Szerelem napja
Eszményi Viki és Heilig Gábor - Zenebolt
Laux József - interjú - It's My Faith
Limahl - NeverEnding Story

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park
1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar

Tovább...
Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Koncertek 2018. június 22. és 2018. július 08. között:

Klipmánia