×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Iron Maiden - The Book of Souls: Live Chapter (2017) 

Megjelent: 2017. november 30. csütörtök 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Az 1975-ben alakult Iron Maiden jó ideje a heavy metál legnagyobb látványosságának számít! Showműsoruk felül múlja az NWOBHM-generáció minden más képviselőjét, Bruce Dickinson előadása pedig olyan fiatalos, mintha sem betegség, sem az idő nem találna rajta fogást!

Ráadásul a zenekar 40. születésnapjára, 2015-ben kiadott The Book of Souls album - amiről kétszer írtunk - is fantasztikusan sikerült, csúcs formában születtek a dalai, így az azt bemutató 2016-2017-es The Book of Souls World turné is mindenképpen megérdemli a különleges figyelmet! Végül a nagy karácsonyi forgatag elé, mostanra megszületett a Book of Souls koncert fejezete, tökéletesen összefoglalva a friss lemezt bemutató, világ körül tett utazásukat!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A Live Chapter az első pillanatától az utolsóig egységes, összefüggő heavy metál robbanás! Az itt hallható válogatott műsor középpontjában a Book of Souls album epikusabb dalai állnak, a dupla album 15 dalából 6 szól róla, de egyik sem lóg ki a zenekar nagy klasszikusai közül, mind zeneileg, mind minőségileg, mind előadásukban illeszkednek a csapat múltjába!

Az If Eternity Should Fail, a Speed of Light, a Death or Glory, a The Red and the Black, a The Great Unknown és a The Book of Souls is tartalmazza a csapat minden fontos stílusjegyét, epikusságtól a galoppozásig, tökéletesen bemutatva és összefoglalva mindazt a zenei formavilágot, ami miatt milliók rajonganak értük töretlenül, negyven évnyi karrier után is!

Az új dalok mellé és közé beiktatott régiek pedig milliószor bizonyítottak már! A '80-as Iron Maiden-től a '81-es Killers-ről ide került Wrathchild-on át a korai időszak dalai most is olyan spontán dinamikai bombáknak és lüktető harciasságnak tűnnek, mint amikor megszülettek...

Dickinson bekerülésekor kiadott - és ezzel mindenképpen sorsfordítónak mondható - The Number of the Beast itt is szereplő dalai, a Children of the Damned és a The Number of the Beast is kiállták az idő vas fogát, ráadásul minden pillanatuk ma is úgy szólal meg, mint réges-régen!

A progresszívabb nyolcvanas évek közepi időszakuknak is megvannak a kihagyhatatlan slágerei, a Piece of Mind-ról a The Trooper, a Powerslave-ről a címadó, de a Somewhere in Time-ról a Wasted Years is ide sorolható... Ezekben milliónyi hallgatás után is fel lehet fedezni olyan apróságokat, amikért mindenkinek érdemes újra és újra elővenni...

És mindebből nem lóg ki a Fear of the Dark epikus címadója sem, ami után - annak idején - Dickinson időlegesen távozott tőlük... És az énekes visszatérő albumáról, a Brave New World-ről a Blood Brothers is mindenképpen megérdemli, hogy a rendszeresen előadják, hiszen pont az őket összekötő "vértestvéri" szövetségről szól a szövege, ami miatt az énekes visszatért a csapatba!

És ha már Dickinson-ról írtam... Egy ilyen hosszú karriert befutó, legendás zenekarnál mindig az énekesen múlik, hogy mennyire tűnik fiatalosnak is az előadott műsor... Fogalmam sincs, hogy Dickinson, hogyan csinálja, de mintha nem öregedne... Olyan fiatalosan és elképesztő energiával áriázza végig ezt az egész műsort, amire senki más nem képes ebben a szakmában! Mintha nem fogná sem a betegség, sem az idő a hangszálait, csúcs formában énekel-üvölt a műsor elejétől a végéig! Áriázó skáláival és jellegzetes hangszínével milliónyi énekesre hatott a hosszú karrierje alatt, a műfajban kvázi minden második énekese őt utánozza, Geoff Tate-től Michael Kiské-ig és Tobias Sammet-ig, erre Dickinson majd' hatvan évesen is mindenkinél izgalmasabban énekel élőben...

Elképesztő és hihetetlen, szórakoztató és időtálló az Iron Maiden-nek ez a műsora is! Persze az ősrajongóknak a '85-ös Live After Death marad a felülmúlhatatlan, fiatalabbaknak meg mondjuk a 2009-es Flight 666, vagy a 2012-es En Vivo! lett hasonlóan tökéletes mutatvány, de a The Book of Souls: Live Chapter-nek is helye van ebben a patinás sorozatban, mert az elejétől a végéig csúcs minőségű koncert-válogatás, olyan, amire minden rajongó vágyik, ha meglátja a jellegzetes logójukat!


Track lista:

Disc one
1. If Eternity Should Fail (The Book of Souls, 2015) - Sydney, Australia; 6 May 2016 - 7:46
2. Speed of Light (The Book of Souls) - Cape Town, South Africa; 18 May 2016 - 5:08
3. Wrathchild (Killers, 1981) - Dublin, Ireland; 6 May 2017 - 2:59
4. Children of the Damned (The Number of the Beast, 1982) - Montreal, Canada; 1 April 2016 - 5:14
5. Death or Glory (The Book of Souls) - Wroclaw, Poland; 3 July 2016 - 5:15
6. The Red and the Black (The Book of Souls) - Tokyo, Japan; 21 April 2016 - 13:17
7. The Trooper (Piece of Mind, 1983) - San Salvador, El Salvador; 6 March 2016 - 4:05
8. Powerslave (Powerslave, 1984) - Trieste, Italy; 26 July 2016 - 7:31

Disc two
1. The Great Unknown (The Book of Souls) - Newcastle, UK; 14 May 2017 - 6:50
2. The Book of Souls (The Book of Souls) - Castle Donington, UK; 12 June 2016 - 10:49
3. Fear of the Dark (Fear of the Dark, 1992) - Fortaleza, Brazil; 24 March 2016 - 7:34
4. Iron Maiden (Iron Maiden, 1980) - Buenos Aires, Argentina; 15 March 2016 - 6:05
5. The Number of the Beast (The Number of the Beast) - Wacken, Germany; 4 August 2016 - 5:06
6. Blood Brothers (Brave New World) - Donington, UK; 12 June 2016 - 7:35
7. Wasted Years (Somewhere in Time, 1986) - Rio de Janeiro, Brazil; 17 March 2016 - 5:38

Közreműködő zenészek:

Bruce Dickinson – ének
Dave Murray – gitár
Adrian Smith (Bruce Dickinson, Psycho Motel, Primal Rock Rebellion, A.S.A.P.) - gitár
Janick Gers (Bruce Dickinson, White Spirit) – gitár
Steve Harris – basszusgitár, producer
Nicko McBrain (WhoCares) - dob

társ-producer: Tony Newton

Lemezeik:

1980 - Iron Maiden
1981 - Killers
1982 - The Number of the Beast
1983 - Piece of Mind
1984 - Powerslave
1986 - Somewhere in Time
1988 - Seventh Son of a Seventh Son (dalszöveg)
1990 - No Prayer for the Dying
1992 - Fear of the Dark
1995 - The X Factor
1998 - Virtual XI
2000 - Brave New World
2003 - Dance of Death (-2-, lépésről lépésre)
2006 - A Matter of Life and Death (-2-)
2010 - The Final Frontier
2015 - The Book of Souls (-2-, -info-, Ed Force One)

Egyéb kiadványok:
1980 - Live!! + One - EP
1981 - Live at the Rainbow - Video, VHS
1981 - Maiden Japan - EP
1983 - Video Pieces - Video, VHS
1984 - Behind the Iron Curtain - Video, VHS
1985 - Live After Death - Live album, Video, VHS
1987 - 12 Wasted Years - Video, VHS
1989 - Maiden England - Video, VHS
1990 - Running Free - Sanctuary - EP
1990 - Women in Uniform - Twilight Zone - EP
1990 - Purgatory - Maiden Japan - EP
1990 - Run to the Hills - The Number of the Beast - EP
1990 - Flight of Icarus - The Trooper - EP
1990 - 2 Minutes to Midnight - Aces High - EP
1990 - Running Free - Run to the Hills - EP
1990 - Wasted Years - Stranger in a Strangeland - EP
1990 - Can I Play With Madness - The Evil That Men Do - EP
1990 - The Clairvoyant - Infinite Dreams - EP
1990 - The First Ten Years - Video, VHS
1992 - From There to Eternity - Video, VHS
1993 - A Real Live One - Live album
1993 - A Real Dead One - Live album
1993 - Live at Donington - Live album
1993 - Donington Live 1992 - Video, VHS
1994 - Raising Hell - Video, VHS
1994 - Maiden England - Live album
1995 - The Story So Far Part One - Boxed set
1995 - The Story So Far Part Two - Boxed set
1996 - Best of the Beast - válogatás
1998 - Eddie Head - Boxed set
1999 - Ed Hunter - válogatás
2001 - Classic Albums: The Number of the Beast - DVD
2002 - Rock in Rio - Live album
2002 - 17 Numbers by the Beast - válogatás
2002 - Rock in Rio - DVD
2002 - Edward the Great - válogatás
2003 - Rainmaiker - maxi single
2002 - Eddie's Archive - Boxed set
2003 - Visions of the Beast - DVD
2004 - No More Lies - EP
2004 - The Early Days - DVD
2005 - The Essential Iron Maiden - válogatás
2005 - Death on the Road - Live album
2006 - Death on the Road - DVD
2008 - Live After Death (-2-) - DVD
2008 - Somewhere Back in Time - The Best of: 1980-1989 - válogatás
2009 - Flight 666 - DVD
2009 - Flight 666: The Original Soundtrack - Live album
2012 - En Vivo!
2013 - Maiden England '88
2017 - The Book of Souls: Live Chapter

Kiadó:
Parlophone
Honlap:
ironmaiden.com
facebook.com/ironmaiden
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Kamelot - The Shadow Theory (2018)
Az 1991-ben, a floridai Tampá-ban alakult prog-power metálos Kamelot tizenkettedik sorlemeze a most megjelenő The Shadow Theory, ami a 2015-ös Haven-t követi - amiről kétszer is

Tovább...
Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia