×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Piramis együttes (Pesti Műsor, 1975) 

Megjelent: 2017. november 20. hétfő 18:05
Szerző: Drpeter
    Rockmúzeum 

Bár a Piramis már fél éve működött, amikor Révész Sándor belépésével létrejött a klasszikus felállás, a zenekar első korszakáról meglehetősen kevés anyag áll rendelkezésre. A most következő interjúval egybekötött koncertbeszámoló a kevés számú sajtóanyag egyike, amely megjelent. A koncertdátumok alapján valószínűleg 1975. július 05-én került sor arra a koncertre, amelyről beszámolt a Pesti Műsor...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A zenekar, ahogy az a Lévay Tiborral készült interjúból kiderül, a két évvel később megjelent első nagylemez - Piramis I. 1977 - több dalát már ekkor játszotta.

Az interjúban említett első kislemez elkészítésére végül is csak egy évvel később, immár Révésszel kapott lehetőséget a Piramis, az első felállás után, mindössze egy rádiófelvétel - Ne bántsd a madarakat - maradt, amely egyébként a mai napig nem jelent meg hanghordozón. Érdekesség a Hóvégi hajrá című TV-műsor szignáljának megemlítése, ez az információ is "elfelejtődött", csak úgy, mint a Valamit tenni kellene, valamint a Kerüld el őket címet viselő szerzemények. - Dragojlovics Péter

A Piramis együttes

Telt ház a Lőrinci Ifjúsági Parkban. Egy tűt sem lehetne leejteni. A fiatalok az öttagú Piramis együttes kedvéért jöttek el. Elkezdődik a zene. Valamit tenni kellene, ez az első szám címe. Arról szól a dal, hogy nem elég csak ábrándozni, a valóságtól elszakadni. Dolgozni kell. A refrént a közönség már együtt énekli a zenekarral. Szép orgonaközjáték fokozza a szám hatását. A siker nem marad el.

A taps még be sem fejeződik, Som Lajos basszusgitáros és zenekarvezető már bekonferálja a következő dalt, melynek címe: A becsület. Egy alapjában véve jó emberről szól, aki ha néha-néha mellé is lép, azért mindig visszatalál a helyes útra. A dalt kitűnő gitár-improvizációk színesítik. Ez is, akárcsak a többi szám, megérdemelt sikert arat.

"Rövid ideje, április óta játszunk együtt..." - tájékoztat előadás után Som Lajos. "Závodi János szólógitáros és Köves Miklós dobos a Nonstop együttesből, Gallai Péter orgonista és énekes a Nautilus zenekarból jött hozzánk. Lévay Tibor zongorista Jugoszláviából került hazánkba, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában tanult."

Minden együttesnek megvan a zenei hitvallása. A Piramis együttes rövid idő alatt megtalálta önmagát, önmaga stílusát. A zenekar hard-rockot játszik, populáris elemekkel. Itthon új kezdeményezés az, hogy az orgona és a zongora egyidejűleg szerepel egy számban. Ez szélesíti a variációs lehetőséget. A zenekari megszólalás sokkal telibb. A szintetizátor segítségével érdekes hangeffektusokat állítanak elő. Som Lajos kétféle basszusgitáron játszik. Felváltva használja a két hangszert. A sztereó basszusgitár a megpendített hangot egyszerre adja ki magas és mély hangszínen. Így úgy tűnik, mintha két hangszer szólna egyszerre.

A Piramis együttes júliusban részt vett a lengyel Euro-rock fesztiválon. "Zsúfolt program vár ránk az év többi részében..." - mondja Köves Miklós. "Augusztus első felében Bogláron, a koktélhajón játszunk. Szeptember végétől, október közepéig ORI-turné következik. Ezt megszakítja egy lengyel és egy berlini tévészereplés. A Magyar Televízió megbízott a Hóvégi hajrá című műsor szignálzenéjének elkészítésével. Most készül első kislemezünk. A Ne bántsd a madarakat és a Kerüld el őket című számokat vesszük fel."

Bolgár Sándor
Pesti Műsor, 1975. július 31. - augusztus 06.

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park
1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar

Tovább...
Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium
Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: