×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 03. 

Megjelent: 2017. november 14. kedd 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott gitárosként...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldal első száma a Sorrentói emlék, mely egy nápolyi, olasz világsláger, Ernesto De Curtis írta 1902-ben, számtalan feldolgozása ismert. A Bergendy változata a hagyományos tánczene világába illeszkedik, profi előadás, hangulatos, seprűzött pergővel, visszafogott gitárkísérettel. A "rezek" pompásan szólnak, szinte "énekelnek", a második szakaszban a két szaxofon terces duettet játszik. Oroszlán gitárjátéka is előtűnik két helyütt - a főtéma után kap néhány taktusnyi helyet.

A második dal a Mr. Anthony's Rock, amely Ray Anthony trombitás szerzeménye, eredeti címe, Mr. Anthony's Boogie. A címhez hűen, a szám alapja az I.-IV.- V. séma, de a standard-et a Bergendy lényegesen modernebbre vette. A szóló alapjában véve a szaxofoné, a gitár mindössze egy kör imprót kap. A felvétel érdekessége, hogy a gitárszólót Szörényi Levente adja elő. A helyzet furcsa, mert ekkor már Oroszlán György tagja az együttesnek, viszont az ő érkezése előtt Bergendy István, Leventét is csábítgatta zenekarába. Levente szívesen beszállt volna a Bergendybe, de csak úgy, hogyha a basszusgitáros posztra bátyját, Szabolcsot is magával viheti. A zenekarvezető nem szeretett volna megválni Gáspár Károlytól, így a hosszabb távú közös muzsikálás kútba esett, de ezen a felvételen - szigorúan csak, mint vendég - Levente beszállt egy kis örömzenélésre.

A B-oldal nyitószáma a Furulya nóta, átirat Kacsóh Pongrác János Vitéz című daljátékából. A Bergendy feldolgozását az orgona vezeti, a fúvós-szekció diszkréten a háttérbe húzódik. A ritmikát erőteljesen beatesre vették, a hangzás "classic", ez a műfaj egyik első megszólalása magyar hanglemezen. Oroszlán György gitárja is hangsúlyos szerepet kap a wampben, de a téma a dal folyamán - mintegy a szakaszok közötti elválasztásként - vissza-visszatér. Érdekes a felfokozás a második szakasz végén, ahol Oroszlán bemutat nyolcütemnyi gitárszólót - némileg Hank Marvin stílusában. A lezárásban a gitár hangja magára marad, a tusban hallhatjuk, hogy Oroszlán használja a tremolo-kart is.

Szintén az elektromos orgona által vezetett boogie a Picsi-pacsi, amelyet Bergendy Péter neve alatt jegyeznek. A hangzás a Johnny & The Hurricanes világát idézi, az orgona egyszerű melódiáját a recsegő szaxofon támogatja meg. Oroszlán György nagy lehetőséget kap, eljátszhatja élete első, komolyabb szólóját hanglemezen. Az első 12 ütemben a gitár mély húrjain játszik morcos témát, majd a második szakaszban rock and rollosra vált, játéka szorosan a harmóniák mentén halad, itt-ott kicsit a Hippy Hippy Shake gitárszólójára emlékeztetve. Nemsoká érkezik Csáky Béla 12-ütemes dobszólója, remekül szól a felsőtamja - érezni, hogy felszerelését még a jazz-iskola hagyományai szerint hangolta. A dal utolsó szakaszában a szaxofon ad elő egy témavariációt, majd következik a főtéma, amivel a szám elhalkul.

A Bergendy együttes debütáló korongja alapjában tehát a modern tánczene világába sorolható. Jól hallható, hogy a zenekar profi, a felvételek a kor technikai adottságaihoz mérten jól sikerültek, talán csak a gitár hangja vékonyka egy kicsit, mivel azt valószínűleg erősítő nélkül, vonalból rögzítették. A lemezborítón és a címkén a zenekar nevét helytelenül i-betűvel írták. A Furulya nóta 1965-ben megjelent Colorvox képeslap lemezen is. Száma: ML.175-34/651.

Folytatás következik!

Kiadó:
Qualiton, EP 7296, 1964
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia