×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Taurus - biztató indulás? (Magyar Ifjúság, 1972) 

Megjelent: 2017. október 02. hétfő 18:05
Szerző: Drpeter
    Rockmúzeum 

Ha van ellentmondásosan megítélt együttes R. B. Kapitány pályáján, akkor az a Taurus. Van, aki szerint ez volt az a zenekar, amelyben kompromisszumot kötött, míg mások szerint itt találta meg valódi önmagát - legalábbis, amíg Som Lajost ki nem tették a csapatból. Tény, hogy ez volt az egyetlen zenekara, amelyben nem játszott - játszhatott - Jimi Hendrix, Cream, Led Zeppelin, stb. számokat, ami nagyon zavarta, ezért többször is elment kis helyekre, ahol lehetősége volt a fent említettek szerzeményeit előadni. Ez is egy párhuzam Hendrix-el, aki népszerűségének csúcspontján is beállt zenélni kis helyeken, ismeretlen zenekarokba. Egy idő után ismertté is vált ez a szokása, volt amikor provokálták is, hogy be akar-e szállni? A válasz pedig mindig igen volt...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Hogy a Taurus eleve bukásra volt-e ítélve - legalábbis ami a nagylemez-készítés lehetőségét illeti - az kérdéses. Én nem is akarom ezt eldönteni, de az tény, hogy az óriási sikerű május elsejei Ifiparkos debütálás után, lehetőséget kaptak egy kislemez elkészítésére. Béla 1967-óta ekkor jutott el ismét profi lemezstúdióba. (A Sakk Mattal készítettek egy demót, de az a Saját hangja, vigye haza! - jeligéjű stúdióban készült).

Nem lehet tehát azt mondani, hogy az MHV azonnal és kategorikusan elzárkózott volna a zenekarral való együttműködéstől. Persze elképzelhető, hogy ez a szalámitaktika része volt. (Ti. megjelentetni kislemezen a dalokat, és ezzel le van tudva az együttes.) Zorán bevétele még egy kislemezt eredményezett - a Magyar Ifjúság 1972 szeptemberi számában megjelent interjúban Béla arról beszél, hogy dupla nagylemeznyi anyagot fognak rögzíteni - , de az áhított album végül is nem született meg.

Még egy érdekesség: Miklós Tibor - Keresem a szót, keresem a hangot... (1977) címet viselő, 1975-'76-ban készült interjúkat tartalmazó kötetében Béla úgy nyilatkozott, hogy az együttes utolsó időszakában már nem írtak új dalokat, mert Brunner Győző, a zenekar vezetője azt mondta, hogy előbb a meglevőket - szám szerint tizenkettőt - kell "eladni", holott a bootlegek alapján egyértelműen megállapítható, hogy folyamatosan születtek új szerzemények. Illusztrációképpen mellékelem az alábbi cikket, amelyben a Taurus összes általam ismert dalának szövege olvasható, valamint egy-egy koncertfelvételt. A most következő cikk abban az időszakban keletkezett, amikor úgy tűnt, hogy a mitológiai bika nevét viselő zenekar megállíthatatlan. - Dragojlovics Péter


Taurusék belejöttek

Alig két hónapja, hogy megalakult a furcsa nevű együttes, és a komor, de erős és szívós bikát választotta "címerállatnak". Úgy látszik, nem ok is nélkül: a Taurus Ex-T 25-75-82 már ilyen rövid idő alatt is felhívta magára a szakma és a közönség figyelmét. Néhány hete tartották úgynevezett szakmai bemutatójukat, s az itt elhangzott új számaik közül "lábon" elfogadott kettőt a Hanglemezgyár. Az elfogadást tett követte: hamarosan a boltokba kerül a már elkészült első Taurus Ex-T kislemez, A oldalán Radics - Brunner Zöld csillag, B-oldalán Balázs - Horváth Szólíts meg, vándor című számával.

A lemeznek azon túl, hogy az együttes első felvételeit tartalmazza, lesz más különlegessége is. Az itt látható Taurus posterből (avagy magyarul: plakátból) minden 25. lemez borítójában elhelyeznek egy A/1 méretű (59*84 centiméteres) példányt.

A kislemez azonban még nem minden. Június 17-én, másik három zenekarral (Megj.: Syrius, Mini, Benkó Dixieland Band - DP.) együtt ők is fellépnek a Kisstadionban rendezendő koncerten. Itt saját számaikat játsszák, melyeknek stílusa általában hasonló ahhoz a pop hard rock - hangvételhez, mely a négy fiú első lemezfelvételeit is jellemzi. Távlati terveikben - valamikor az őszi idény megkezdésekor - egy klub megnyitása szerepel. Remélik ugyanis, hogy addigra találnak valahol megfelelő helyet. Addig is a nyarat számos ORI-koncert teszi változatossá, visszatérnek május elsejei sikeres bemutatkozásuk színhelyére, a Budai Ifjúsági Parkba is, és egy jugoszláviai meghívásnak is eleget tesznek: egy hónapig a tengerparton turnéznak majd. -T-

Magyar Ifjúság, 1972/23 június

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Taurus!

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 15. és 2018. július 31. között:

Klipmánia