×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Marilyn Manson - Heaven Upside Down (2017) 

Megjelent: 2017. október 01. vasárnap 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A 48 éve Canton-ban született Brian Hugh Warner, alias Marilyn Manson legutóbb 2015-ben adott ki albumot The Pale Emperor címmel... A meghökkentésre kitalált indusztriális szemetet nagyüzemben gyártó főhősünk hatalmas mázlijára akkoriban találkozott a filmzenéket gyártó Tyler Bates-szel, akivel - a megszokott - sötét, elvont és groteszk dalait sikerült minden korábbinál "filmszerűbbé" varázsolnia... Most pedig itt van a következő digitális torzulás, ami a sorban már a tizedik okkultista agyhalálja az egykori Anton Szandor LaVey brónak, aki manapság már Justin Bieberrel is összepacsizott, nyilván csak a következő - és kötelező - groteszk meghökkentés céljából...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A nemrég még androgünként - androsz = férfi és güné = asszony - feszítő Marilyn Manson 2015 novemberében beszélt elsőként arról, hogy Tyler Bates, Twiggy és Gil Sharone felállással dolgoznak a következő műsorán, ami 2016 júliusában fog megjelenni Say10 címmel, ami végül csak egy meglehetősen sötét és sátánista dal címe lett...

Ahogy a Pale Emperor esetében, úgy Manson és Bates most is kvázi film- és sorozatzenének szánta az itt hallható dalokat, a Salem című horror-okkult sorozat harmadik szériájában fel is tűnik Manson a szociopata-barbár Thomas Dinley szerepében. A friss dalokat a Louisiana-i forgatás közben kezdték rögzíteni, amúgy annak idején itt vette fel a '96-os Antichrist Superstar-t is. 2017 áprilisában aztán Robert Carranza - aki a Pale Emperor-on is dolgozott - bejelentette, hogy elkészült a végleges keveréssel... és átadta Brian Lucey-nek, aki a Pale Emperor véglegesítésén szintén dolgozott. Ezzel együtt az is kiderült, hogy a lemez címe végül Heaven Upside Down lett!

Manson azt mondta az anyagról, hogy nem igazán hasonlít a Sápadt Császárra, azt mondta, hogy akik már hallották az új anyagot, azokat sokkal inkább az Antichrist Superstar-ra és a Mechanical Animals-ra emlékeztette, de új, más megközelítéssel, kevésbé erőszakosan hatnak az érzelmekre. Ez egy tematikus album, de a részleteket nem fejtette ki, mert - állítása szerint - túlságosan bonyolult lenne... Mindenesetre azt is mondta, hogy tartalmaz politikai állásfoglalást is, miközben még 2016-ban azt nyilatkozta, hogy nem szavaz az elnökválasztáson... Lelke rajta...

Az utóbbi idők leginkább hallgatható Marilyn Manson lemeze született most meg! Ha főhősünk tudna énekelni, a dalok többsége akár Depeche Mode sláger is lehetne, körülbelül azt a darkos-színpadias elektronikus-tánczenei világot tudja hozni ő is, mint az angolok... Csak ő közben kedvére üvöltözik és fuckingol, ami odaát soha nem volt megengedve. A Revelation #12 még régimódibb indusztriális őrület és vonaglás, alaposan megtorzítva a gitárt és a rockos nyomulást. A Tattooed in Reverse slágeresebben rappelve megy tovább, hogy aztán az elnyújtott We Know Where You Fucking Live kvázi filmzeneként változzon egyre zajosabbá, dühösebbé és drámaibbá... Hasonló a Say10 is, ami ugye beüvöltve SayTen-ként hangzik el, persze nyilván nem véletlenül...

A Kill4Me groteszk és lötyögős elektro-diszkója akár Justin Bieber szájából is elhangozhatna, hogy aztán a sötétebb Saturnalia már inkább az egykori Depeche Mode színpadias depresszióját adagolja. A folyamatosan fuckingoló Je$u$ Cri$i$ címe miatt emlegette mindenki a Antichrist Superstar-t, de maga a dal egy félkész szinti-pop sláger, ami a dallamosságával oda nem fért volna fel, ahogy a Blood Honey című dark-pop ballada sem, utóbbi amúgy remekül sikerült. A Heaven Upside Down egy kissé fáradt new-wave lötyögés, ami kellően színpadias is egyben, de a záró Threats of Romance sokkal hallgathatóbbnak tűnik a nyugodt-romantikus filmzenéjével és szövegelésével. Az Antichrist Superstar időszakában még nem gondoltam volna, hogy egy ilyen blues-romantikát fog majd játszani Marilyn Manson 2017-ben, de be kell, hogy valljam, hogy ez is egyre jobban áll neki.

10/08

És akkor végül, mintegy zárásként két a borítóhoz kapcsolódó érdekességről még írnom kell. Az egyik tény a vatikáni pápaság egyik félig-meddig titkolt problémája. Ugyanis a mindenkori pápa elméletben Szent Péter trónusát foglalja el, akit - a hagyomány szerint a saját kérésére - fejjel lefelé feszítették keresztre, mivel méltatlannak tartotta magát arra, hogy a keresztre szegezést olyanképpen hajtsák végre rajta, ahogyan azt az ő Urán tették. Így aztán Szent Péter trónusának a fejtámláján is be van vésve egy fordított kereszt, a pápának meg időnként bele is kell ülnie ebbe a székbe, aminek a fejtámláját ilyenkor le szokták takarni. Időnként - véletlenül - lecsúszik ez a takaró, akkor láthatóvá válik ez a fordított kereszt véset. Szóval szerintem ennyit érdemes tudni a sátánisták fordított keresztjéről. Aki mindezt nem akarja elhinni, az ebben a hivatalos-imázs dokumentumfilmben például meggyőződhet minderről, ha ki tudja várni, és a "mismásolások" közül le is tudja szűrni a lényeget.

A másik kapcsolódó kérdés - a borítón fejjel lefelé látható - kettős- - vagy apostoli - kereszt kérdése, amit minden magyar királyról készült szobron láthatunk, többnyire a magasba tartva! Kevesen tudják, hogy a mindenkori magyar király egyben apostoli király is volt, ami - sok más mellett - azt is jelentette, hogy vétó joga volt a pápaválasztáskor. Nem véletlenül kellett mindenáron a Habsburgoknak - illetve a mögöttük álló Fugger bankároknak - ez a mi vallásilag is nagyhatalmú trónusunk! Aki pedig kicsit mélyebbre akar ásni a szimbólumok jelentései között, annak elárulom, hogy ez a kettős-kereszt jel a rovásírásban a "gy" hangot jelöli, ami kimondva "egy", márpedig az "egy" nálunk mindig is Istent jelölte - például az egy-ház szóban -, a királyaink pedig ezt a rovás "egy"-et tartják mindig és mindenhol a magasba a szobrainkon!

Na, akkor ma is tanulhattatok valami olyat, ami pár dolgot rendesen megmagyarázhat.Track lista:

01. Revelation #12 - 4:42
02. Tattooed in Reverse - 4:24
03. We Know Where You Fucking Live - 4:32
04. Say10 - 4:18
05. Kill4Me - 3:59
06. Saturnalia - 7:59
07. Je$u$ Cri$i$ - 3:59
08. Blood Honey - 4:10
09. Heaven Upside Down - 4:49
10. Threats of Romance - 4:37

Közreműködő zenészek:

Marilyn Manson - ének, producer
Tyler Bates - gitár, billentyűs hangszerek, producer
Twiggy Ramirez (A Perfect Circle) - basszusgitár
Gil Sharone (Stolen Babies, The Dillinger Escape Plan) - dob

Lemezeik:

1994 - Portrait of an American Family
1996 - Antichrist Superstar
1998 - Mechanical Animals
2000 - Holy Wood
2003 - The Golden Age of Grotesque (-2-)
2007 - Eat Me, Drink Me
2009 - The High End of Low
2012 - Born Villain
2015 - The Pale Emperor
2017 - Heaven Upside Down

Egyéb kiadvány:
1995 - Smells Like Children - EP
1997 - Remix & Repent - EP
1999 - The Last Tour on Earth - Live
2002 - Guns, God and Government World Tour - DVD
2004 - Lest We Forget: The Best Of (válogatás)

Kiadó:
Loma Vista, Caroline
Honlap:
marilynmanson.com
facebook.com/MarilynManson
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Angra - ØMNI (2018)
A brazíliai Sao Paulo-ban, '91-ben alakult Angra hazájának első számú prog-power metalos csapata... A formáció kilencedik sorlemeze az ØMNI, ami egy latin szó és magyarul mindent jelent. A

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Koncertek 2018. május 21. és 2018. június 06. között:

Klipmánia