×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 41 - 1984 január - Zseniből masiniszta 

Megjelent: 2017. szeptember 28. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Japán kislány

Bármennyire is keveset tudunk Molnár János "Torma" életútjáról, azért ő a '70-es évek elejétől fogva, kisebb kihagyásokkal a mai napig a hazai könnyűzene egyik képviselője. Kortársai szerint zseni volt, kitűnő dalokat írt, és nagyszerűen gitározott. Minden lehetőség meg volt ahhoz, hogy sikeres, népszerű muzsikus legyen.

Bornai Tibor így emlékezik: Az első komolyabb zenekarom a Falat Kenyér volt. 1970 körül kezdtük. Úgy éreztük, nekünk zenélnünk kell, összeálltunk egy együttessé. A stílus meghatározhatatlan, de ha már nevet kell neki adni, akkor hívjuk Jó indulatú csörömpölésnek. Négyen voltunk, mint most a Kft-ben. A gitárosunk és a legtöbb dal szerzője Molnár János volt, akit később, nyolcvannégy körül Torma néven ismert meg az ország. Nagyon jó dalokat írt. Volt egy olyan szerzeménye, amit különösen szerettünk, ez a Szilvadzsem és szerelem című volt. Egyébként vele iskolatársak is voltunk. A basszusgitáros egy Török Tibi nevű srác volt, a dobos pedig az a Bodor Béla, aki később költő lett. Sajnos nem régiben eltemettük... Aztán történt valami Molnár Jánossal, Tormával...

Ha nagy a fejed, ha zúg a füled

Kihagyva az alternatív és a punk bandákat, az új hullám térhódításával a fiatalok itthon leginkább az Első Emelet produkcióját követték figyelemmel, de az élmezőnybe tartozott a Kft zenekar is. A kevesebb támogatásban részesülő, úgynevezett új hullámos másodvonal, mint a GM 49, Satöbbi, Nino szintén érdekes produkciókat nyújtott.

Laár Andris, Galla Miki és Torma barátsága az idő múlásával sem változott semmit. Wilpert is láthatott Tormában fantáziát, hiszen kislemez lehetőséghez juttatta, valamint az 1.2.3... Start sikeresnek számító albumra is rátette egy dalát, a Mosolyalbumot. Torma türelmetlen volt a zenekar alapításhoz, nem várta meg, míg az általa kiválasztott zenészek megtanulják a nótákat. Talán tudta, hogy a divat nem vár senkire. Laár András javaslatára úgy döntött, hogy egyedül lép fel a Kft, a GM49, vagy épp a Prognózis együttes társaságában.

A recept egyszerű volt, a színpadon egy férfi testben élő gyermeki lélek küzdelmes élete a nagyvilágban. A szövegíróktól, Laártól és Gallától ekkorra már megszokhattuk, hogy nem hagyományos dolgokról is lehet dalokat írni. Ilyen a Szobanövény, Ugatnak a kutyák, Üzenet a liftből, vagy a Bőrönd, a Súlylökő, vagy éppen a Kötöde című dalok. A rockerek most ne fütyüljenek, de nyílt titok, hogy Torma sosem tört Vikidál, vagy Révész babérjaira, tulajdonképpen nem is volt jó hangja, ezt a hiányosságot igyekezett kárpótolni egyediségével. Fellépésein a közönség felhőtlenül szórakozott, "előzenekarként" mindig kellően felemelte a hangulatot. Érdekesség, hogy a műsorban elhangzó Masiniszta című dal A gorilla verzióját Galla Mikiék játszották a GM 49 zenekarral. A szöveg más, de a dallam ugyanaz.

A sár úgy nő, hogy fentről esik az eső

Módos Péter: Kedves nézőink, ötödik évébe lépő műsor sorozatunkban sok minden volt már, sok mindenfélét mutattunk be Önöknek, de Tormát még sohasem. Engedjék meg, hogy ebből az alkalomból szeretettel üdvözöljem a stúdiónk vendégét, Tormát. Légy olyan kedves, mond meg a becsületes nevedet.

Torma: Molnár János.

Módos Péter: Hogy lettél Torma?

Torma: Hát ez a Torma, ez a becenevem eredetileg és mióta csinálom ezt a dolgot, ezt az éneklést, azóta átment ez művésznévbe is egyúttal.

Módos Péter: Korábban mit tevékenykedtél a muzsika területén?

Torma: Korábban zenekarokban gitároztam és énekeltem.

Módos Péter: Miért hagytad abba a zenekarosdit?

Torma: Egy szerencsétlen dolog, hogy zenekart szerettem volna összehozni és nem jött össze.

Módos Péter: Nem értek rá... vagy?

Torma: Hát ez, szerelés nem volt éppen.

Módos Péter: Tehát ez egy nagyon fontos probléma a kezdő együtteseknél.

Torma: Igen, és akkor elkeseredve felnéztem a Laár Andrishoz.

Módos Péter: Kft?

Torma: A Kft-nek az egyik oszlopos tagja, és elmondtam, hogy mi van, mondta, hogy ki kéne valami olyat találni, ami még eddig nem volt. Így kitaláltuk ezt a Tormát.

Módos Péter: Egyébként gondolom ez a kitaláció nem csak a nevedre vonatkozott, hiszen én láttalak téged egy évvel ezelőtt a Made in Hungary, pontosabban a Tessék választani című rádiós rendezvényen Székesfehérváron, ahol eléggé groteszk formában jelentél meg a színpadon. Meglepő volt, bizarr volt, érdekes volt, sokaknak tetszett, sokaknak nem tetszett, de mindenesetre figyelemfelkeltő.

Torma: Hát igen.

Módos Péter: Azóta milyen felvételeid készültek?

Torma: Hát azóta a Start 1.2.3. nagylemezen jelent meg egy dal, meg egy kislemez jelent meg.

Módos Péter: Amit most a kedves nézőknek szeretnénk majd bemutatni, ez milyen felvétel?

Torma: Hát a Masiniszta.


Hírek
Who - Essen - koncertrészlet
Aradszky Laci - Túl a Zsúfolt városon
Torma - Masiniszta
Charles Lloyd - Pori jazz
Mike Oldfield - koncertrészlet
Beamter Bubi - xilofon
Szűcs Judit - Szeverevetlevek
Módos Péter - Mikó Istvánnal beszélget
T. S. Eliot - Fonyódi Péter - Az üresek - részlet
Hazel O'Connor
R-Go - Oh Sally - BS koncertrészlet

készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Bergendy - kislemezek 63.
A következő kislemezen a Bergendy Katona Klárival adja elő a Savanyú a csokoládé című

Tovább...
Bergendy - kislemezek 58.
A Bergendy következő kislemeze két dalt tartalmaz az együttes Hétfő című dupla

Tovább...
Bergendy - kislemezek 56.
A Bergendy együttes az 1972-es Táncdalfesztíválon az Úgy szeretném című dallal

Tovább...
Bergendy - kislemezek 51.
A következő kislemezen két olyan dalt hallhatunk, melyeknek kizárólagos szerzője Demjén

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia