×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Motörhead - Overkill (1979) 

Megjelent: 2017. szeptember 16. szombat 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A londoni Motörhead 1977. augusztus 21-én adta ki a Motörhead című első lemezét, amin még csak részlegesen mutatta be azt a mocsokban és adrenalinban fürdő hard rock, heavy metál és rock and roll keverék zenéjét, ami az együttes védjegye lett Lemmy 2015-ös haláláig... és így a zenekar megszűnéséig. A csapatot Lemmy '75-ben alapította, miután a space rocker Hawkwind-ból kitették, de a kezdeti viszontagságok nem fejeződtek be akkor sem, amikor megjelent végre saját csapatának a bemutatkozása!

A lemez nem lett sikeres, '78-ban szakítottak a Chiswick kiadóval és a menedzserükkel, a Motörhead újra a feloszlás szélére sodródott. Végül Lemmy megkereste a Hawkwind menedzserét, Doug Smith-t, hogy elvállalná-e őket is, aki összehozott nekik egy kislemez felvételi lehetőséget a Bronze Recordsnál. A kislemezre felvették a Richard Berry-féle Louie Louie feldolgozását, meg a Tear Ya Down című saját dalukat... Ez a kislemez az első sikert is meghozta, hiszen a 68. helyen feljutott a brit eladási listára, ami eredmény meggyőzte a kiadót, hogy egy teljes albumra szóló szerződést adjon a Motörheadnek. Ráadásként a zenekar novemberben telt házas koncertet adott a Hammersmith Odeonban, 3000 tomboló rajongó előtt... A kiadó segítségül megbízta Jimmy Miller producert, aki a Traffic és a Rolling Stones miatt nagy névnek számított... 1979. március 24-re vele összerakták az Overkill című második korongjukat, ami mára a műfaj egyik legnagyobb klasszikusa lett, a későbbi thrash metál stílus egyik kulcsa!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
'78 decemberében vonultak stúdióba, addigra a lemezre került új dalok közül néhányat, mint a Damage Case, a No Class, az (I Won't) Pay Your Price és a kislemezes Tear Ya Down már koncerteken bejáratták. A többi szám a stúdióban született, időnként teljesen spontán módon. A Capricorn gitárszólójában például Clarke még hangolja a gitárját, végül ezt hagyták benne a végleges verzióban. A Metropolis mindössze öt perc alatt született, miután Lemmy egy moziban megnézte a Metropolis című filmet.

A londoni Roundhouse stúdióban felvett lemez producere Jimmy Miller volt, aki előtte öt Rolling Stones albumon dolgozott a '60-as évek végén lés '70-es évek elején. Engedte a csapatnak, hogy ösztönből dolgozzon, ami hatalmas változás volt az addigra kiszámítottá váló hard rock világban, de a klasszikus brit heavy metál-tól is eléggé távol állt ez a szemlélet...

Az Overkill nagylemezről további két kislemezt adtak ki. A felvezető kislemez az Overkill volt, B-oldalán a nagylemezen nem szereplő Too Late, Too Late-tel. Júniusban a No Class is kijött kislemezen, a szintén kiadatlan Like a Nightmare című dallal a B-oldalon... és a feltűnés kedvéért három különböző borítóval, amiken a Motörhead tagjai egyenként pózoltak...

Az Overkill klasszikus album. Gyors a tempó, sodró a lendület, dupláz a dob, és kemények és karcosak a riffek... no és öblösen bugyog az ének rendesen... Ez a dühös kalapálás és agresszív jammelés nagy hatással volt a thrash metal műfaj kialakulására. Az első komolyabb thrash metal album, a Metallica '83-as Kill ’Em All-ja például egyértelműen magán viseli a Motörhead stílusjegyeit. Nem véletlen, hogy a Metallica '95-ben egy teljes Motörhead blokkal lépett fel Lemmy 50. születésnapi partiján.

Olyan eredeti és zsigeri az egész, amire csak a Motörhead volt képes! Mintha az egészet egy próbán írták és fel is vettél volna ott helyben, egyből, mindenféle átgondolás és cicomázás nélkül. Itt nincsenek sallangok, csak izzadás és hangerő van... Az Overkill simán csak beton keményen hozza azt a primitív és durva menetelést, amit az első lemez cím- és névadójában is hallhattunk, csak volt közben két évük fejlődni hangszeresen... A pszichedelikusabb Stay Clean-t nyilván Lemmy magának írta, hogy tudjon tiszta maradni és koncentrálni... A pattogó (I Won't) Pay Your Price játékossága, avagy az I'll Be Your Sister ösztönös vonaglása is máig izgalmas tudott maradni...

Nekem a kicsit szürkébb és sokkal lazább Capricorn nem lett soha a kedvencem, de a karcos és felindult No Class igazi remekmű, amire bármikor szívesen visszaemlékszem, máig ez az egyik kedvenc Motörhead dalom! De a rock and roll klasszikusnak is beillő Damage Case, a sűrűbb Tear Ya Down, az epikusabb Metropolis és a jammelős Limb from Limb sem lóg ki abból a sorból, aminek az őszinteségével a csapat és Lemmy örökre beírta magát a rockerek szívébe!

Az Overkill klasszikus album, amit mindenkinek hallania kell! Sokszor kiadták, újra és újra... Érdemes olyan verziót beszerezni, amin a Richard Berry-féle Louie, Louie kislemez is rajta van, mert az a fütyölhető botladozás, amit ott hallunk, az tényleg megfizethetetlen... Imádni való próbálkozás, hogy végre lehetőséghez jussanak! A kitartás és a tehetség végül aztán meghozta a gyümölcsét! Még '79-ben kihozták a - szintén klasszikus - Bomber-t, amire már mindenki kíváncsi volt... és így végre belendült, berepült a csapat és Lemmy szekere!

Track lista:

01. Overkill - 5:12
02. Stay Clean - 2:40
03. (I Won't) Pay Your Price - 2:56
04. I'll Be Your Sister - 2:51
05. Capricorn - 4:06
06. No Class - 2:39
07. Damage Case - 2:59
08. Tear Ya Down - 2:39
09. Metropolis - 3:34
10. Limb from Limb - 4:54

Castle Communications - 1996 reissue
11. Too Late, Too Late (Overkill kislemez B-oldala) - 3:25
12. Like a Nightmare (No Class kisleme B-oldala) - 4:13
13. Louie, Louie (Richard Berry feldolgozás) - 2:47
14. Tear Ya Down (instrumentális verzió) - 2:39
15. Louie, Louie (alternatív verzió) - 2:52

Közreműködő zenészek:

Ian Fraser "Lemmy" Kilmister (1945-2015) - ének, basszusgitár
"Fast" Eddie Clarke (1976-1982, Fastway) - gitár, vokál
Phil "Philthy Animal" Taylor (1975-1984, 1987-1992, RIP 1954-2015) - dob

Producer: Jimmy Miller (Traffic, Rolling Stones), Neil Richmond

Lemezeik:

1977 - Motörhead
1979 - Overkill
1979 - Bomber
1980 - Ace of Spades
1982 - Iron Fist
1983 - Another Perfect Day
1986 - Orgasmatron
1987 - Rock 'n' Roll
1991 - 1916
1992 - March ör Die
1993 - Bastards
1995 - Sacrifice
1996 - Overnight Sensation
1998 - Snake Bite Love
2000 - We Are Motörhead
2002 - Hammered
2004 - Inferno (-2-)
2006 - Kiss of Death
2008 - Motörizer
2010 - The Wörld is Yours
2013 - Aftershock (-2-)
2015 - Bad Magic

1979 - On Parole (amerikai bemutatkozó album)
1981 - No Sleep 'til Hammersmith (live)
1984 - No Remorse (válogatás)
1988 - No Sleep at All (live)
1999 - Everything Louder Than Everyone Else (live)
2000 - The Best Of
2003 - Live at Brixton Academy (live)
2005 - BBC Live & In-Session (live)
2007 - Better Motörhead than Dead: Live at Hammersmith (live)
2011 - Lemmy - The Movie - DVD
2011 - The Wörld Is Ours Vol. 1 - Everywhere Further Than Everyplace Else - DVD, Live album
2012 - Complete Early Years - Boxed set
2012 - The Wörld Is Ours Vol. 2: Anyplace Crazy as Anywhere Else - DVD, Live album
2017 - Under Cöver - feldolgozás

Kiadó:
Bronze (UK), Castle Communications (1996), Sanctuary (2005)
Honlap:
imotorhead.com
facebook.com/OfficialMotorhead
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Motörhead - Bastards (1993)

2018-03-10 12:05:00

kép

Motörhead - March ör Die (1992)

2018-01-09 00:05:00

kép

Motörhead - 1916 (1991)

2017-11-27 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia