×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Tankard - One Foot in the Grave (2017) 

Megjelent: 2017. augusztus 25. péntek 12:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Noha a germán sörmetalos brigád komolytalanságát kifejezetten kedvelem, most szembesültem a ténnyel, hogy utoljára a 2010-es Vol(l)ume 14 című anyagukkal szerepeltek nálunk, minő hanyagság! Azaz két lemez is kimaradt a szórásból, más kérdés, hogy különösebben nem is voltak nagy hatással rám, korrekt, de alacsony izgalom-faktorral bíró munkák. Most azonban a borítóra is visszatért a zöld űrlény kabalafigura, talán joggal bíztam egy számomra szimpatikusabb korongban...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Senile with style! Akár az alaphangot is megadja a 35. évét taposó brigád 17. nagylemezéhez ez a pólóra is került szlogen, mert hát ötven közelében vagy azon túl azért minden az ember, csak nem fiatal. Persze az külön jó, ha a humorérzékét nem veszti el az életkor előrehaladtával, de nem tartok attól, hogy a lassan újfent hegynyi méreteket öltő Gerre és sörpusztító kompániája a tisztes megkomolyodás útjára lép. Annak ellenére sem, hogy bár korábban a nagyközönség szinte kizárólag a sört azonosította mondanivalójuk egyetlen tárgyaként, azért ez nem teljesen volt így, rendre előkaptak egy-két, a folyékony kenyértől komolyabb témát is, ezúttal sincs ez másként. Sőt, alapvetően semmi sincs másként, mint mondjuk az elmúlt 19 évben, amióta jelen tagság együtt van, akár belehallgatás nélkül is tudja az ember, mire számíthat.

Oké, a minőség a korai időszakhoz hasonlóan ingadozó, én a 2002-es B-Day lemezükre esküszöm, a legutóbbiak viszont nem nagyon jártak megjelenésük óta a lejátszóban, egyéni szoc' probléma. Az viszont meglepett, hogy utóbbi korongjaik hangzásáért már nem Andy Classen felelt, hanem hazájukban dolgoztak, ez az anyag speciel Martin Buchwalter közreműködésével született meg, de ennek ellenére sem érheti szó a soundot, minden arányosan és erőteljesen szól. A dalok pedig... thrash, na. Hol döngölősen, hol kapkodósan, de az biztos, hogy a csapatra jellemző saját stílus ellenére is változatos nóták születtek.

Szövegileg is, mert ha már fentebb a témákat emlegettem, a Syrian Nightmare ugye elég beszédes című és nem szorul magyarázatra, de a tévés prédikátorok - Pay to Pray - mellett a média - Arena of the True Lies, The Evil That Men Display - is kap a savazásból. Meg persze egy jó adag önirónia a címadóban, komolyan, nem tudom nem szeretni ezt a kelekótya társaságot, akik a legnagyobb lelki nyugalommal állítják pellengérre akár saját magukat is. Mindez feszes előadásmóddal és jóféle kórusokkal támogatva egészen működőképes, a képekkel sűrűn tűzdelt húsz oldalas booklet meg már tényleg csak hab a tortán, főként, hogy a nemrég elhunyt, korábbi lemezeik borítóján is feltűnő Sörkirály szerepében tündöklő Stefan Schmeissernek is emléket állítottak (RIP), illetve, hogy a CD tartó tálca alatt a borító megszületésének több fázisa is látható, a kezdeti skiccektől.

Lehet, hogy nem fognak már a sokak által piedesztálra emelt '90-körüli szinten alkotni, talán a számomra fentebb etalonként emlegetett B-Day-t sem fogják már überelni, de ez szerintem teljesen korrekt munka, ami kenterbe veri nálam az utóbbi három lemezt. Ha pedig fél lábbal már úgyis a sírban, akkor egy korábbi számuk címével élve: die with a beer in your hand! Ha valaki, akkor ők tutira így fogják csinálni.

8/10
Track lista:

01. Pay to Pray
02. Arena of the True Lies
03. Don't Bullshit Us!
04. One Foot in the Grave
05. Syrian Nightmare
06. Northern Crown (Lament of the Undead King)
07. Lock 'Em Up
08. The Evil That Men Display
09. Secret Order 1516
10. Sole Grinder

Közreműködő zenészek:

Gerre - ének
Andi - gitár
Frank - basszusgitár
Olaf - dob

Lemezeik:

1984 - Heavy Metal Vanguard (demo)
1985 - Alcoholic Metal (demo)
1986 - Zombie Attack
1987 - Chemical Invasion
1988 - Split w/ Celtic Frost
1988 - The Morning After
1989 - Alien EP
1989 - Hair of the Dog (válogatás)
1990 - The Meaning of Life
1991 - Fat… Ugly & Live (live)
1992 - Stone Cold Sober
1994 - Two Faced
1995 - The Tankard
1998 - Disco Distroyer
2000 - Kings of Beer
2002 - B-Day
2004 - Beast of Bourbon
2006 - The Beauty and the Beer
2006 - Schwarz-weiss wie Schnee... EP
2007 - Best Case Scenario: 25 Years in Beers (válogatás)
2008 - Thirst
2010 - Vol(l)ume 14
2012 - A Girl Called Cerveza
2012 - Alcoholic Metal (válogatás)
2012 - The Big Teutonic 4 (split w/Kreator, Sodom, Destruction)
2014 - R.I.B.
2014 - Split w/Destruction
2015 - The Big Teutonic 4 - Part II. (split w/Kreator, Sodom, Destruction)
2016 - Oldies & Goodies - The Very Best of the Noise Years 1986-1995 (válogatás)
2017 - One Foot in the Grave

Kiadó:
Nuclear Blast
Hazai terjesztő:
HMP
Honlap:
tankard.info
facebook.com/tankardofficial
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

TANKARD - Vol(l)ume 14 (2010)

2011-01-10 00:05:00

kép

TANKARD - Thirst (2008)

2008-12-23 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Koncertek 2018. március 17. és 2018. április 02. között: