×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 35 - 1983 május - Itt a gőzhajó 

Megjelent: 2017. augusztus 17. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A kezdet és a vég

1983 nagy vízválasztó volt a Mini és így természetesen Török Ádám életében is. Az év nagy boldogsággal indult a zenekar háza táján, hiszen megjelent a Mini negyedik lemeze, de ekkorra már hova lettek a rajongók, a mindent értő fülek, a minden értéket befogadó, zeneszerető emberek? Hova tűnt a fuvola varázsa, amikor a gitár sem divat? Ezekben az időkben egy másik fúvós hangszer vette át a főszerepet, a szaxofon. Az ötvenes-hatvanas évek hangszere megint tarolt, ott volt a rock and rollban, a ska zenében, és a divatos új hullámban. A jazz, a blues, a hagyományos rock viszont kiszorult, és az olyan - amúgy is - rétegzenét játszó zenekarok, mint a Mini, sajnos egyáltalán nem jutott szóhoz. A metál ugyan ébredezett, de 1983-ban itthon még elég gyenge volt, a tévé-rádió észre sem vette.

Szóval megjelent a lemez, de a közönséget nem érdekelte az új produkció. Nem csoda hát, hogy Török Ádám is belefáradt, így 1983. október 20-án - 15 év után - feloszlott a legendás zenekar. Akkor, abban a helyzetben úgy tűnt el a társaság, mintha soha nem is létezett volna. Ebben az időszakban amúgy is sok zenekar adta fel. Eggyel több, vagy kevesebb, kit érdekelt, amikor éppen túlpörgésben volt a teljesen más zenei világ. A nép el volt foglalva az idő változásával, mint alul a tartalomban is szembeszökik, jött a Kajagoogoo és elhozta azt a világot, amiben már nem láttunk visszafelé...

Vissza a városba

Igen, a divat mindig a sor elejére képes ugrani, de a divatbandák, divaténekesek sosem maradnak sokáig köztünk, és akik annak idején értük rajongtak, ma már azt sem tudják, hogy ezek valaha léteztek. A divatzene egy kicsit olyan, mint a hirtelen feltűnő csábító. Jön, lát, győz, majd örökre eltűnik, maximum egy rövid emlék lesz, míg az igazi szerelem ott marad mindig a szívünkben.

Valamelyik nap olvastam egy cikket a Sziget Fesztiválon történő változásokról - persze nem a valósról - és ebben a frissen lecserélt Gerendai arról értekezik, hogy egyre nagyobb sztárok érkeznek. Tehát jönnek még hihetetlen nagy nevek, akiket már egyáltalán nem ismerünk, és meg sem kell jegyeznünk a nevüket, hiszen egy év múlva már másokért őrül meg a tömeg. Szóval kiket nevezünk sztárnak? Visszatérve a Mini együttesre, azért szerencsére a nagy visszatérések idején újra elindult a csapat, és azóta is megállíthatatlan. Török Ádám ezzel is bebizonyította, hogy zenéje érték, és időt álló, remélem, még nagyon sokáig élvezhetjük személyének varázsát, koncertjeit.

A negyedik

Módos Péter: Kedves nézőink, jó hírrel szeretnék kedveskedni a Mini együttes rajongóinak. Annál is inkább, mert a kezemben tartom a Mini együttes negyedik nagylemezét és egyben szeretettel üdvözlöm most már nem első ízben a Pulzus stúdiójában Török Ádámot az együttes vezetőjét, fuvolistáját, énekesét. Nem hagytam ki semmit ugye?

Török Ádám: Nem.

Módos Péter: Úgy tudom, hogy nálatok más módszerrel készül a lemez, mint más együtteseknél. Itt arra gondolok, hogy a sorrendben van változás, illetve más jelleg, ti nem először veszitek fel a lemezt és aztán próbáljátok ki, hanem fordítva. Mi ennek az oka?

Török Ádám: Mi egy állandóan koncertező együttes vagyunk hosszú évek sora óta, és mindig eljátsszuk a legújabb dalainkat is a koncerteken, amíg nincs teljesen kész akkor sem, kipróbáljuk a zenei fordulatokat, szövegeket, improvizációkat és valamikor egy két éves élő játék után veszünk fel dalokat.

Módos Péter: Gyakorlatilag el lehet azt mondani, úgy mentek be a Hanglemez Stúdióba, hogy tulajdonképpen készen van már, sőt ki is van próbálva a zenei anyag, szövegek és tulajdonképpen együtt áll a lemez. Ennek túl azon, hogy nem ott kell a stúdióban összeállítani a dolgokat, van még esetleg más előnye is, gondolok itt a szerkesztésre, dalok egymás utániságára?

Török Ádám: Természetes, mert egy zenei koncepciót meg tudunk ezzel csinálni és aztán egy ilyen egységes zenei anyagot tudunk felrakni és aztán ehhez igazítjuk a szövegeket is.

Módos Péter: Milyen tapasztalatotok van a lemez fogadtatását illetően?

Török Ádám: Hát, a lemez néhány napja jött még csak ki, nem hallottunk még híreket hivatalosan, hogy hogy megy a lemez, de sokan megállítanak az utcán is és telefonáltak is nagyon sokan, hogy nagyon tetszik a lemez, aminek nagyon örülök.

Módos Péter: Gondolom ennek egyik oka az is lehetett, hogy a lehető legnagyobb közönség előtt sikerült bemutatnotok erről a lemezről néhány kompozíciót, itt a Tabánra gondolok. Ha már a Tabánnál tartunk, mióta játszotok a Tabánban?

Török Ádám: Mi 1972-óta.

Módos Péter: Az első koncert.

Török Ádám: Az első koncertet is, az I. kerületi Tanács Művelődési házzal találta ki, vagy is a mi klubunk a Bem Rakparti klub, és...

Módos Péter: ...és jó ötlet volt.

Török Ádám: Jó.

Módos Péter: Mert még mindig él, sőt egyre színesebb, egyre látványosabb lesz. A Pulzus kamerái kint voltak ezen a koncerten és volt alkalmunk a Mini együttes hangversenyéből részleteket rögzíteni, én szeretném ezt a felvételt a kedves nézők figyelmébe ajánlani. Hallgassuk meg tehát a Mini együttest, 1983 Tabán.

Lucio Tarlamen - Cosa Sara (koncertrészlet)
Csuka Mónika - Holnaptól
Peter, Paul és Mary - riport és koncert
Ambrus Kyri - 16 éves volt
László Attila riport
Kaszakő - Jégeső
Varga László (Liversing) finnországi producer
Korál - Kevés voltam neked
Ili Dorka jazzénekesnő - Sweet Lovin Pleszkán trióval
Török Ádám riport
Mini - Dzsungel
Kajagoogoo - Oh To Be Ah

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Koncertek 2018. március 18. és 2018. április 03. között: