Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

The Nights - The Nights (2017)

 Látogatottság
Összesen
88164985
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Marty Friedman - Wall of Sound (2017)

Lemezismertetők

Az 1990-1999 között a Megadeth-ben nevet szerző Marty Friedman jó ideje Japánban él és tevékenykedik, de 54 évesen sem vesztette el kísérletező kedvét. Legutóbbi szóló anyaga 2014-ben jelent meg Inferno címmel, ezt követi most ez a bátran stílusok között csapongó album.

A Wall of Sound-ot főhősünk egy Kiyoshi Manii nevű fiatal basszusgitáros hölggyel, illetve dobosként a veterán Gregg Bissonettel és a Skyharboros Anup Sastry-val készített, de vendégként gitározik nála Shiv Mehra a Deafheaven-ből, hegedül Jeremy "Jinxx" Miles Ferguson a Black Veil Bridesből, és a Shining-os Jorgen Munkeby meg az ő szaxofonja is újra feltűnik ebben a vegyes műsorban!
Marty megtalálta azt a művészi - meg úgy általában emberi - szabadságot Japánban, amire minden előadó vágyik! Szabadon szárnyal a képzelete ezen a lemezen is, megidézve múltjának jelentősebb állomásait, mint végleteket... Itt van a Megadeth technikás vadsága, kicsit még rá is tesz pár lapáttal, de a '92-es Scenes című szóló anyagának költőisége és romantikája is fel-fel tűnik, annak teljes lágyságával... Ráadásul megfűszerezi mindezt átható komolyzenei hatásokkal, meg a rockban különlegesnek mondható hangszerek - hegedű és szaxofon - bevonásával.

A képzelete szabadon szárnyal, csapong, bármibe belekap, majd elfelejti, hogy aztán ismét elővegye az adott stílust, ismét belekapva... Persze közben zavaros is ez az egész, de nekem pont ezért a szabadságáért és bátorságáért tetszik egyre jobban a gitáros szóló munkássága! Ugyanis végre valaki, akit nem nyomasztanak az eladási statisztikák, a kötelességei a rajongók felé, hanem élvezi a gitározást és a dalszerzést... és közben mer is szabadon csapongani!

Minderre tökéletes példa a nyitó Self Pollution, ami hol gyorsulási-technikai metál-verseny, hol meg lágy lebegés, de egyikben sem érezni az erőlködést... A vadságát monumentálisan és epikusan is tálaló Sorrow And Madness-ben Jinxx hegedül is időnként, amitől a bravúros technikai fölény csak növekszik, de nekem ez annyira nem tetszik, mint a költőinek induló Streetlight, amiben végül vad neoklasszikus csapkodások kíséretében él tovább a kezdő könnyed melódia... Ugyanezt a keveréket latinos jazzben és djentes durvaságban is megmártják a Whiteworm-ban, ami nem csak hangzik őrült és kiszámíthatatlan vegyületnek, hanem valójában az is...

Ezek után a For A Friend időtlen epikájának nyugalma jót tesz az ember körbeszabdalt füleinek, amit aztán a gótos romantikát is a közösbe dobáló Pussy Ghost követ, a Deafheaven gitáros Shiv Mehra vendégeskedésével... A neoklasszikusan a felhők között repkedő The Blackest Rose már nekem is sok a keménykedő háttereivel, de az indusztriális-éneklős Something To Fight még ennél is durvább vadulás-gyorsulás, nem véletlenül tűnik fel itt a Shining-os Jorgen Munkeby is...

A kezdetben csellóval, majd neoklasszikus rockzenével is merengő The Soldier egy igazi bravúrdarab, de a Miracle sem lett rosszabb a maga katonás ritmusai között is repkedő gitár-szólóival és akusztikus betétjeivel... Aztán mindezt leárja a Last Lament lágy és harmonikus elmélkedése, majd drámai kibontása, előbbi a Scenes, utóbbi a Megadeth-óta szerves részét képezi Marty végletek között csapongó művészetének! Hogy összességében milyen ez az album? Nehéz és könnyű, őrülten-súlyosan vad és pehely könnyű, bravúros és minimalista, szóval minden és közben meg semelyik sem, de elég kidolgozott ahhoz, hogy az ember újra és újra elővegye, hátha akkor majd kevésbé tűnik szabadosnak...

10/08


Track lista:

01. Self Pollution
02. Sorrow And Madness (km.: Jinxx - Black Veil Brides)
03. Streetlight
04. Whiteworm
05. For A Friend
06. Pussy Ghost (km.: Shiv Mehra - Deafheaven)
07. The Blackest Rose
08. Something To Fight (km.: Jorgen Munkeby - Shining)
09. The Soldier
10. Miracle
11. Last Lament

Közreműködő zenészek:

Marty Friedman (Megadeth 1990-1999) - gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, programok
Kiyoshi - basszusgitár
Anup Sastry (Skyharbor) - dob
Gregg Bissonette (David Lee Roth, Steve Lukather) - dob

vendégek:
Shiv Mehra (Deafheaven) - gitár: track 6
Jeremy "Jinxx" Miles Ferguson (Black Veil Brides) - hegedű: track 2
Jorgen Munkeby (Shining) - szaxofon: track 8

Lemezeik:

1988 - Dragon's Kiss
1992 - Scenes
1994 - Introduction
1996 - True Obsessions
2002 - Music for Speeding
2006 - Loudspeaker
2008 - Future Addict
2009 - Tokyo Jukebox (-2-)
2010 - Bad D.N.A. (-2-)
2011 - Tokyo Jukebox 2
2014 - Inferno
2017 - Wall of Sound

2007 - Exhibit A: Live in Europe - Live album, Video
2012 - Tokyo Jukebox 2 - Bad D.N.A. - válogatás
2012 - Tokyo Jukebox Vols. 1 & 2 - válogatás


Kiadó:
Prosthetic Records
Honlap:
martyfriedman.com
facebook.com/martyfriedman.official
martyfriedman.bandcamp.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.45 Seconds