×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 29 - 1982 december - Sunyiverzum! 

Megjelent: 2017. július 06. csütörtök 00:00
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Csillagok, ne ragyogjatok!

A változások ideje lassan elérte az új bandákat is, sőt, a frenetikus sikereket elérő Hungária együttes is darabjaira hullott. Elindult valami a divatban, aminek következményeit a mai napig tapasztalhatjuk. Megjelent az első igazi antikatona, Szikora Robi személyében, de nem kell sokáig várnunk, majd érkezik a többi is. Lassú átalakulás vette kezdetét, a nők elkezdtek férfivá átalakulni, a pasik meg nővé. Ja, és nem mellékesen hazánkba is betört a neue deutsche welle, a német új hullám is a Trio révén.

Bár a Trio már 1980-óta létezik, hozzánk '82-ben kerültek csak. Valami furcsa perverzitásból én is megvettem a lemezüket, de nagy gitártémák épp úgy nem szerepelnek rajta, mint értékes szövegek. "Da da da, ich lieb dich nicht, du liebst mich nicht, aha aha aha". Viszont van egy Casio VL-1 szintetizátor, és az szolgáltatja az alapokat. Az állócsillagok minden erőlködés ellenére, még mindig ragyogtak az égen, még úgy is, hogy a média hamis fényekkel igyekezett helyettesíteni őket.

Áll még a vár

Miközben a média minden erejével igyekszik eltiporni a rockzenét, a közönség még kitart kedvencei mellett. Számomra csak az a furcsa, hogy a média a mai napig nem képes elvonatkoztatni, hiszen nyomja ezerrel a kedvenceit, miközben megfeledkeznek a közönség igényéről. Bármely más országban barátságban elfér egymás mellett a pop és a rock, az új hullám, és a jazz, egyedül nálunk kezdték el lenevelni a fémzene szeretetéről a fiatalokat. Szomorúan láthatjuk, hogy ez mára tökéletesen sikerült. De nézzük, hogy miről is beszélek:

Az év billentyűse Balázs Fecó, a Korálból, szólógitáros Tátrai Tibor. Az év basszusgitárosa Frenreisz Károly, míg Dorozsmai Péter a dobos. Az év koncertje az Omega nevéhez fűződik, az év meglepetése egy négy éves zenekar - néhány átalakuláson átment -, a Rolls Frakció. A Rolls sikere egyébként valóban meglepetés, hiszen eddig nem volt példa arra, hogy egy zenekar miatt tiltanak be egy tévéműsort, majd ők lesznek a legizgalmasabbak. Az év csalódása a Dinamit feloszlása volt, és ez még mindig a rocker társadalom erejét bizonyítja.

A többi díjat a nagy öregek zsebelték be, mint Katona Klári, Presser Gábor, Hungária, Dusán, és a nagy visszatérő; Soltész Rezső, akivel elég hangosan szólt az ének. De hol vannak az új bandák? Úgy tűnik, még ki kell alakulni, még van egy kis média munka, hogy őket is elfogadja a közönség, hogy előkerüljenek az underground színpadairól. Ehhez, ha belegondolunk, nagy segítséget nyújt majd még, a Szóljon hangosan az ének, a Kacsatánc, a Diszkó gorilla, Vamos a la playa, és a többi kétakkordos "sláger", hogy az emberek megszokják, nem kell ahhoz zene, hogy valaki sikeres legyen, mondjuk a popszakmában.

Az átalakulás azért folyamatban van, a rockbandák továbbra is sorra szűnnek meg, az univerzum pedig tágul. Azért a következő évre a rock visszaszerzi vezető pozícióját, és ez elsősorban majd az István, a királynak lesz köszönhető, de ekkor már csendben készül a Vadászat Hoboékkal (1984), és ne feledkezzünk meg 1982 decemberéről, amikor már Pokolgép néven elindul egy fiatal heavy metal zenekar.

Cirkusz és rács

Vágó István: Ne rettenjenek meg a kedves nézők, amilyen sokan ülünk ennél az asztalnál, olyan rövidek leszünk, de annyira fontos információt is fogunk elmondani. Akik ebben segítségemre lesznek, Mola György a Magyar Ifjúságot képviseli, Fábián Tibor a Pesti Műsort, Turbók János a Kertészeti Egyetem Klubját, Göczey Zsuzsa a Magyar Rádiótól érkezett, és Módos Péter a Pulzustól. Köszönöm szépen, ami miatt tehát összegyűltünk az egy esemény, úgy hívják ezt az eseményt, hogy Popmeccs, méghozzá karácsonytól, ahogy itt Fábián Tibor cikkét olvasom. Mi ez a Popmeccs, Tibor?

Fábián Tibor: A Popmeccs egy népszerűségi játék, ezt is elmondjuk benne, a közönség szavazhat, kicsikét sportszellemmel azért is meccs a dolog. Szavazhat arra, hogy melyik lemezek, melyik koncertek tetszettek a legjobban, de ebbe még sok minden beletartozik az elmúlt esztendőben. Ez egy kicsikét erőfelmérő, úgy a közönségnek a szurkolóknak, úgy a szakmának, művészeknek, hogy ki mit tett le erre az asztalra, és hogy tetszett ez.

Vágó István: Milyen formában tette le az asztalra, lemez formájában, vagy, hogy?

Fábián Tibor: Lemez formájában, vagy koncertben.

Vágó István: Mert azt mondod, hogy rendkívül sok forma van, hány egészen pontosan?

Fábián Tibor: Hát ezt talán nagyon nehéz meghatározni, 15 kategóriát hirdettünk meg benne, külön fölbontottuk hangszerekre, illetve fölbontottuk produkciókra, zenés színház is beletartozhat ebbe, szövegírók, zeneszerzők, az év meglepetésére is, kellemetlenre, kellemesre is lehet szavazni, sőt még a jövő ígéretes társulatára, vagy szólistájára is.

Vágó István: Nyilván mindezek kiderülnek a szavazó lapokból, amit a Pesti Műsor hasábjain talál meg az olvasó, valamint a Magyar Ifjúság hasábjain is. Mi szükség van arra Gyuri, hogy több sajtótermék is belépjen ebbe a meccsbe?

Mola György: Hát egész egyszerűen az, hogy amikor tavaly felvetődött az, hogy ki kéne bővíteni ezt a játékot és országossá tenni, akkor kézenfekvő volt az, hogy az országos ifjúsági hetilap, a Magyar Ifjúság kapcsolódjon be a szavazó lapjaival az ország minden tájára, hogy el tudjon jutni.

Vágó István: Magyar Rádió képviselője, Göczey Zsuzsa szerint mennyire lehet majd az itt kialakult eredmény objektív?

Göczey Zsuzsa: Hát kételkedni kell benne az egész biztos. Nekem egész biztos választ fog adni ez a Popmeccs arra, hogy a közönség mennyire érdeklődik ebben az évben a popzene iránt, rockzene iránt. Tehát ahány szavazólapot beküldenek, az már egy bizonyíték. Még az is fontos lenne, hogy kiderüljön, hogy még él a drukkerszellem. Tehát, hogy ha valamelyik együttes, milyen együttest mondjak...

Vágó István: Ne mondjál együttest, mondjuk a együttes.

Göczey Zsuzsa: A együttes a kedvence, akkor a legjobb énekes a együttes énekese, a legjobb gitáros a együttes gitárosa és így sorolhatnánk tovább. Én szeretném, hogy ha objektívebbek lennének az emberek, akik szavaznak, tehát gondolkodjanak el.

Vágó István: Mondd, hogy ha megítélésed szerint ez az eredmény majd tükrözni fogja a valóságos erőviszonyokat, vagy a valóságos művészi értékeket, akkor te, amikor szerkeszted a műsoraidat a rádióban, figyelembe veszed a Popmeccs végeredményét?

Göczey Zsuzsa: Néha igen, néha nem. Én egyébként mindenkit óvok attól, hogy ezt túl komolyan vegye. Ez valóban egy népszerűségi szavazás.

Vágó István: Aki azonban ezt rendkívül komolyan veszi, az biztos, hogy Turbók János, aki a Kertészeti Egyetem Klubjának a mindenese, azt hiszem, hogy ez a legszakszerűbb kifejezés, ugye? Ti vagytok a házigazdák. Hogyan viselitek ezt a szerepet?

Turbók János: Eltökélt szándékunk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan, ismét egy nívós, az egész játékhoz méltó gálával fejezzük be a szavazást. Ott élőben ezrek nézhetik, majd a televízióban, rádióban százezrek. Legyen egy nagyon jó emlék ez nekünk '82-ről.

Vágó István: Ezrek lesznek, akik majd hallgatják, hányan lesznek, akik fellépnek?

Turbók János: A 15 kategória.

Vágó István: Mindegyik győztese?

Turbók János: Mindegyik győztese.

Vágó István: No, ez igazán remek, különösen akkor, hogy ha ebből a televízió nézők is látnak valamit, és ez a te asztalod Péter.

Módos Péter: Nem tudom, mikor fogják látni ezt a műsort a TV nézők, egy korábbi adásunkban erről már beszélgettünk.

Vágó István: Akkor is kitérő választ adtál.

Módos Péter: Most is. Valamikor a tavasz folyamán, de látni fogják. Természetesen nem az egészet, mert hiszen ez egy nagyon hosszú rendezvény lesz a Kertészeti Egyetem Klubjában, de annak a leglényegesebb részeit. Egyébként erről nem esett itt még szó, bár Zsuzsa azt hiszem mondta, hogy nem teljesen objektív az eredmény, ez természetes.

Szeretnénk egy kicsit az objektivitás irányába is elvinni a játékot, hangsúlyozom a játékot, mert az, lesz szakmai verseny is az idén. Tehát a szakma legkülönbözőbb közismert, vagy kevésbé ismert alakjai szintén fognak szavazni ugyanolyan módszerrel, mint ahogy a rajongók, és talán egy kicsit a rajongás ki fogja egészíteni a szakmai hozzáértést és valahol balanszba kerül ez a dolog és reméljük, hogy objektív eredmény fog kijönni a végeredményben, de egy biztos, hogy a kedvencek fognak majd a képernyőn jelentkezni.

Vágó István: Én azt hiszem, hogy nem is nagyon van szükség arra, hogy az objektivitást ennyire felmérjük, hiszen népszerűségi versenyről van szó, és akire a legtöbb szavazat érkezik, nyilván valóan a szavazók körében az a legnépszerűbb. A beszélgetés befejezéseként, hol találhatjuk meg ezeket a szavazó cédulákat?

Fábián Tibor: Pesti Műsorban, Magyar Ifjúságban és a Rádió és Televízió újságban. Beküldési határidő január 15-e, mind a három lapban.

Vágó István: Várjuk szavazataikat.


Trió - Da-Da-Da
Sramli - Kacsatánc
Cserháti Zsuzsa - Vérszerződés
Mola György, Fábián Tibor, Turbók János, Göczei Zsuzsa, Módos Péter - Popmeccs
Saturnus
Pálos Zsuzsa interjú
Klaus Nomi
Kovács Kati, Rózsi, Lerch
V'Moto-rock és Kovács Kati - Így legyen
V'Moto-rock - 1001 éjszaka
Zorán - 34. dal
R-Go premier

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Koncertek 2018. március 17. és 2018. április 02. között: