×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pink Floyd - TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017) 

Megjelent: 2017. június 24. szombat 00:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

Az 1972 - Obfusc/ation digibook 2016-os eredeti, első kiadásában egy CD, valamint egy DVD és egy Blu-ray lemez található, utóbbiak műsora megegyezik. A The Early Years doboz bónusz lemeze is ehhez a kötethez tartozik, még ha érthetetlen is a szerkesztés az évszámok, illetve az összecserélt korongok kapcsán. A videókhoz az előző részeknél megszokott feliratok (angol, francia, német, olasz, spanyol, holland, portugál, lengyel és kétféle kínai) járnak. A magyar ismét nagyon hiányzik, mert a filmes összeállítás törzsanyaga erősen dokumentaristára sikeredett.

A digibook ezúttal is szerény kivitelű, szegényes és gyenge minőségű. A booklet képanyaga nagyrészt az Obscured By Clouds stúdiófelvételeire fókuszál, így elég történelmietlenre sikeredett az 1972-es év bemutatása Pink Floyd viszonylatban. Sajnos az írásos tartalmakat ezúttal sem tudták tipográfiai hibák nélkül prezentálni, ráadásul még a 2017-es "javított" újrakiadásban is sikerült egy újabb következetlenséggel szaporítani a hibák számát. (Erről majd később.)Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A digibook "zsebében" ezúttal hét replika található. A szokásos koncertjegyek, plakátok, szórólapok közül ezúttal a The Valley film gyönyörű, informatív, kétoldalas szórólapja emelkedik ki, mellyel akár még tanítani lehetne a helyes promóciót, pontosabban annak egyik fontos elemét. A másik figyelemreméltó darab, az 1972-es őszi-téli francia turné reklámanyagának másolata. Lám-lám, volt idő, mikor még értéket is támogatott az RTL, nemcsak a szennyözön újabb és újabb hullámait...

I. A félig teli pohár

Igen jó, hogy végre van hivatalos Live At Pompeii CD. Nyilván nem itt, hanem az 1971-es kötetben volna a helye. Nyilván egy önálló kiadványon nagyobbat ütött volna. De mégiscsak sok évtizedes tartozást törlesztettek ezzel a remaszterizált hanganyagot tartalmazó, préselt koronggal. És nagyjából ezzel itt véget is ér az örömre alkalmat adó tartalom.

Sajnos felhőtlen örömről az 1972 - Obfusc/ation kapcsán egyáltalán nem beszélhetünk. Jó, hogy végre van 5.1-es surround keverése is a Pompeii koncertnek. Bár ezúttal sokkal jobban jártunk volna a sima hanganyaggal, csak audióban, mint az összebarmolt képanyaggal, lerontva. A videó-összeállításban is vannak értékes néznivalók, de a finoman fogalmazva is igen furcsa szerkesztés folytán nehéz félretenni az észrevételeket, ahogy egyben végignézni sem könnyű. Az pedig, hogy miért hagyták le a Childhood's End friss, és igen jól sikerült klipjét, örök talány marad...


II. A félig üres pohár

Azért, hogy mindenki számára érthető legyen, miért elfogadhatatlan az Obfusc/ation kötet elvileg 1972-es videó-összeállítása, érdemes felidézni a múltat, a korszak főbb állomásait.

Mint ismeretes, a hőskorban, a Pink Floyd legkreatívabb, egyben legtermékenyebb éveiben rendszerint az volt a dolgok menete, hogy előbb egy alapos turné alatt bejátszották a készülő album műsorát, ahol mindenféle módon kipróbálták, kiérlelték, lecsiszolgatták a darabokat, közben készültek a demók és stúdiófelvételek, majd csak ezután dobták piacra a végletekig kidolgozott, precíz stúdiólemezt.

I. Live At Pompeii 1971

Ez így volt 1971-ben is, amikor a készülő Meddle album készülő dalai voltak a turné folyamatosan változó setlistjének új elemei. A szokásos best of Pink Floyd program dalai (Careful With That Axe, Eugene; Set The Controls For The Heart Of The Sun; A Saucerful Of Secrets; Astronomy Domine; Cymbaline; Green Is The Colour; Atom Heart Mother; Fat Old Sun; Embryo) mellett új szerzeményként, a formálódó Echoes (mint Return Of The Son Of Nothing), illetve ősztől a One Of These Days I'm Going To Cut You Into Little Pieces hangzott még pluszban el.

I/a. Az eredeti koncertfilm

Így volt ez 1971. október 04. és 07. között is, a Live At Pompeii felvételeinél (Echoes; Careful With That Axe, Eugene; A Saucerful Of Secrets; One Of These Days I'm Going To Cut You Into Little Pieces; Set The Controls For The Heart Of The Sun), ami megelőzte a Meddle album megjelenését. Nyugodtan kijelenthető, hogy az eredeti koncertfilmnek semmi köze sincs 1972-höz, (kivéve egy egyszeri bemutatót, ami 1972. november 25-én volt), mert még a Párizsban készült utóforgatások is 1971-ben zajlottak. A Seamus alternatív verziója, a Mademoiselle Nobs és a plusz vágóképek 1971. december 13. és 20. között készültek, tehát a Meddle október 31-i kiadása után, de még a soron következő Dark Side Of The Moon turné 1972. januári megkezdése előtt.

I/b. A bővített verzió

Létezik a Live At Pompeii filmnek egy második verziója. Abban újból kicseréltek pár vágóképet, főleg a természet csodáit bemutató részek esetében, illetve beleillesztettek nagyjából húszpercnyi extra dokumentumfilmes részt is. Utóbbiak valószínűleg 1973 januárjában készültek a londoni Abbey Road stúdióban, a Dark Side Of The Moon legvégső, befejező munkálatai, illetve a keverés alatt. (Bár egyes visszaemlékezések és a rendezői változat ismertetője szerint 1972-es a bónusz dokumentumfilmes képanyag. A DSOTM stúdiófelvételek a futó turné közben, 1972. június 01-én kezdődtek.) Az úgynevezett extended verzió 1974-ben jelent meg, a legtöbben ezt ismerik a tévés adásokból, illetve a különböző hivatalos LaserDisc, VHS és VCD kiadásokból. Ezúttal sem stimmel az 1972-es dátum. A koncert biztosan '71-es, a stúdiós rész pedig valószínűleg '73-hoz tartozik.

I/c. A rendezői változat

A 2003-ban DVD-n kijött harmadik, director's cut verzió minden erénye ellenére is inkább gányolás, mint hasznos előrelépés. Először is, belekontárkodtak az Echoes első részébe, így egy hanggal (!) felvett bejátszást adtak be a londoni metróból. Aztán bekerültek az Echoes stúdiófelvételeiből is képsorok. Ezúttal sajnos nem további extra beékelt anyagként, hanem a korábbi koncertfilm képanyagának kárára, a futó hangsáv fölé. Sok gyönyörű és értékes képsor látta ennek kárát. Adrian Maben rendező ismét frissítette a zenét aláfestő képsorokat, ez néha az anyag előnyére, néha pedig annak kárára vált. Az eredeti NASA filmfelvételek hangulatában és minőségében is illeszkednek a korábbi anyaghoz, azonban a CGI űrfelvételek, illetve a számítógéppel generált Pompeii képsorok már a megjelenésükkor is elavultnak számítottak, mai szemmel pedig egyenesen groteszknek tűnnek az alacsony felbontású, pixeles snittek.

I/d. A surround verzió

Hogy mi járhatott annak a fejében, aki úgy gondolta, hogy "ezeknek jó lesz az", még 2016-ban is, inkább nem akarom tudni. De aki ezt az egészet még azzal is megfejelte, hogy az eleve gyenge DVD-s verziót felkonvertálták Blu-rayre, nem lehet szalonképesen minősíteni. Akkor sem, ha az új 5.1-es keverés príma, és akár szépen le is válthatná a sztereó kiadásokat.

Ráadásul az Obfusc/ation az 1972-es évet volna hivatott reprezentálni, így az egész Live At Pompeii film és koncertlabum helye az 1971 - Reverber/ation kötetben lenne. Már amennyiben a The Early Years sorozatban gondolkodunk és nem önálló kiadásban.

II. Meddle 1971

A Live At Pompeii koncertfelvételei után, 1971. november 30-án jelent meg a Meddle album. Sajnos az Early Years sorozat felemás szerkesztése folytán lemaradtak az extra (quad - surround) audio részről a lemez A-oldalán szereplő dalok, ahogy a kapcsolódó demók is.

III. Dark Side Of The Moon demók 1971-1972

1971. novemberében készültek a Dark Side Of The Moon album legkorábbi demófelvételei, melyeket később több etapban továbbiak is követtek. A híres koncept-album stúdiófelvételei 1972. június 01-én kezdődtek. A '72-es év nagyrészt arról a projektről szólt. Az Early Years szerkesztői mégsem akartak tudomást venni erről, így erősen történelmietlen módon kisebb léptékű, kevésbé jelentős 1972-es projektekkel, illetve más évekből származó anyagokkal töltötték fel a kiadványt.

Az Obfusc/ation kötetbe bőven lehetett volna alternatív Dark Side felvételeket, lemaradt, kimaradt, eltérő stúdióváltozatokat szerkeszteni. Anyag bőségesen van, egy keveset közöltek is korábban, 2011-ben a Dark Side Of The Moon Immersion kiadásának hatodik lemezén, harmadik CD-jén. 1972-öt illetően a Dark Side Of The Moon szvit mellőzése egy olyan durva hiányosság, amire nem létezik értelmes magyarázat, nincs mentség.

IV. Dark Side Of The Moon turné 1972-1974

A Pink Floyd együttes Dark Side Of The Moon turnéja 1972. január 20-án indult Brightonban. Az éles főpróbák pedig január 17-19. között zajlottak, Londonban. Dacára, hogy '72-ben Masonék két nagylemezt is rögzítettek, a stúdiómunkálatok mellett kifejezetten sok koncertet is adtak, melyek nagyrészt léteznek felvételen. A gyűjtők körében közismert bootlegekből is össze lehetett volna állítani néhány élvezetes CD-t, de a Pink Floyd archívumban biztosan léteznek profi, keverős- vagy pult-felvételek is.

A rendkívül gazdag kínálat miatt ezek részletes ismertetésétől ezúttal eltekintenék. Ha csak az Immersion dobozban szereplő három (hivatalosan júniusi, de valószínűleg májusi) Live In Brighton 1972 felvételt egészítették volna ki egy teljes Dark Side Of The Moon műsorrá, esetleg még a második set-ben elhangzott ráadások némelyikét is közzétették volna, már sokkal beljebb járnánk az Úr 1972. évének Pink Floyd szempontból reális archiválásában. Ez így hazug és elégtelen. Én szégyellem magam a kiadvány készítői helyett is.

V. Obscured By Clouds - La Vallé soundtrack 1972

A Dark Side Of The Moon turné szüneteiben készítette a Pink Floyd legénysége Barbet Schroeder második, A völgy című filmjének zenéjét. A felvételek 1972. február 23. és 29. között, valamint március 23. és április 06. között készültek. Összességében nagyjából két hetet dolgoztak rajta a fiúk. A soundtrack album június 02-án került a boltok polcaira, amikor Wrighték már a Dark Side Of The Moon tételeivel stúdióztak. A film premierje pedig július 11-én volt.

A zenei anyagot illetően a filmzenealbum, a kapcsolódó kislemez-változatok és a végleges moziverzió között számos eltérés van. Az Early Years sorozat ideális lehetőség lett volna a sorok rendezésére, de ahogy az 1972 - Obfusc/ation kötetbe nem került bele a stúdióalbum 5.1-es surround változata sem, úgy a lemaradt, kimaradt alternatív változatokból, illetve a kizárólag csak a filmben szereplő felvételekből sem publikáltak egy másodpercet sem. Továbbra is be kell érjük a különböző minőségű és szerkesztésű kalózkiadványokkal, illetve a filmet tartalmazó képhordozók változó minőségű hangsávjával.

A tizennyolc CD-ből álló A Tree Full Of Secrets című bootleg antológia például jó szolgálatot tehet a kiadó furcsa hozzáállásának eredményeként lemaradt Obscured By Clouds felvételek pótlására. Bár én boldogabb volnék egy hivatalos kiadvánnyal, például egy jövőbeli soklemezes, alapos Obscured By Clouds soundtrack kiadással, amivel a tömegek számára is a helyükre kerülnének a dolgok. A hivatalos kiadvány folytán végre lenne egy - a korszak tisztességes feldolgozását elősegítendő - egyértelmű vezérvonal a filmzene témájában.

V/b. Obscured By Clouds Live - Dark Side Of The Moon turné 1972-1973

Ide tartozik még, hogy az Obscured By Clouds dalai közül néhány: nevezetesen a címadó, a When You're In és az Childhood's End élőben is elhangzott néhányszor a Dark Side Of The Moon turné folyamán. Ismét lehetne sorolni a közkézen futó, közismert kalózlemezeket. Bootleg szinten meglehetősen jól dokumentált korszakról, a rajongói kemény mag számára jól ismert felvételekről van szó. Ha már az Early Years sorozat szerkesztői (hamis módon) az egész 1972-es évet megpróbálták a balettre és filmzenére kifuttatni, akkor miért nem lehetett legalább két-három kapcsolódó élő bónusz tracket tenni a '72-es soundtrack album sokadik újrakiadására?

VI. A Coprs Perdu - Roland Petit Pink Floyd Ballet 1972-1973

1972. november 22. és 25. között öt előadása volt Roland Petit koreográfus Pink Floyd balettjének, Marseille-ben. Az előadásról botor módon nem készült filmfelvétel, de a koncertek hanganyaga széles körben ismert, "természetesen" bootlegen. A One Of These Days, a Careful With That Axe, Eugene, az Obscured By Clouds, a When You're In és az Echoes részleteiből álló táncszvit többféle kalózlemezen is elérhető. Ahogyan az 1973-as párizsi előadások (január 13-14., február 03-04.) felvételei is közkézen forognak. Ha már 1972, ha már Pink Floyd Ballet, akkor nem kellett volna azt szerepeltetni is az Obfusc/ation audió részén?

Illetve, ha már a szerkesztők ilyen lezseren bántak az évszámokkal, akkor nem lett volna érdemes a videó összeállításban megmutatni magát a Pink Floyd balettet is? Igaz, hogy csak a hanganyag '72-es, az utólag forgatott képanyag 1977-es, de ha más nem áll rendelkezésre, akkor legalább bónuszként felpakolhatták volna a tévéfelvételt a DVD-re és a Blu-rayre. Ezen hiányosságok mellett a gyártási hibás BD és az összecserélt CD-k szinte már szót sem érdemelnek...

Összességében az 1972 - Obfusc/ation a modern (értsd: trehány) lemezkiadás állatorvosi lova, elszalaszott lehetőségek széles tárháza, az amúgy sem túl magas minőségű Early Years sorozat leggyengébb kötete. Szégyen, hogy ezt bárkik is meg merték engedni maguknak, Pink Floyd név alatt.

Folytatjuk!

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Don Airey - One Of A Kind (2018)
A 69 éves, Sunderland-i születésű Donald Smith Airey-t nem kell senkinek sem bemutatni, 1969-óta futó karrierje tele van csodával, a brit élvonalban szinte mindenkivel

Tovább...
Sleep - The Sciences (2018)
Leghosszabb alvásából tér most vissza az Oakland-ben, '90-ben indult stoner-doom metál legenda Sleep! Két stúdiólemezzel a zsebükben, '98-ban oszlottak fel elsőként, a Jerusalem című

Tovább...
Sting & Shaggy - 44/876 (2018)
A 66 éves, Wallsend-i születésű Gordon Matthew Thomas Sumner, meg a 49 éves, Kingston-i születésű Orville Richard Burrell úgy döntött, hogy Jamaika közelebb van, mint azt a

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Koncertek 2018. július 15. és 2018. július 31. között:

Klipmánia