×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pink Floyd - TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017) 

Megjelent: 2017. június 22. csütörtök 00:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

Az Obfusc/ation (Zaklatás) című gyűjtemény egy CD-t tartalmaz, illetve a nagy Early Years gyűjtődoboz még egy további kiegészítő, bónusz lemezt, mellyel az (elvileg) '72-es digibookot lehet kiegészíteni. Ezzel, a valóban "felzaklató" hatodik Early Years kötettel a sorozat elkövetői leértek a gödör legmélyére. Szerkesztését illetően az egy (plusz egy) CD műsora pedig több, mint érthetetlen az (elvileg) az Úr 1972. esztendejének Pink Floyd ritkaságait bemutatandó csomagban...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

I. Obscured By Clouds 1972 - 2016 Remix

Az (elvileg) első korongon a La Vallée (A völgy) film zenéjét tartalmazó 1972-es Obscured By Clouds album hallható teljes egészében. Önmagában is zavarba ejtő érthetetlen, hogy mit keres egy többtucat kiadást megért sorlemez egy kiadatlan anyagokat és ritkaságokat felvonultató sorozatban? De, hogy aztán konyec, vége, '72 le is van tudva ennyivel, az végképp elfogadhatatlan.

A furcsa dolgon szépítettek annyival, hogy a korai maszteringeket, illetve az 1995-ös Doux Sax, illetve a 2011-es James Guthrie nevével fémjelzett, szélesebb körben is ismert változatokat felváltották egy 2016-os remix-szel. De a gyakorlatban sajnos az van, hogy bármennyire jó és érdekes Andy Jackson és Damon Iddins munkája, az átlagember sokadik meghallgatásra sem fogja értékelni a különbségeket, ha egyáltalán veszi a fáradtságot, hogy összehasonlítsa, mi változott az előző kiadásokhoz képest.

Továbbá, ha már tényleg dolgoztak egy 2016-os remix-szel és a hozzá tartozó új maszterrel, akkor az miért nem került fel DVD-re és BD-re? Ugyanis az 1970-es teljes Atom Heart Mother és az 1971-es fél Meddle album után, az 1972-es kötetben már nem kapunk nagyfelbontású stúdiófelvételeket. Pedig a sokadik sztereó CD-verziónál sokkal érdekesebb lett volna egy 5.1-es surround DVD-A - BD-A (esetleg SACD) változat az Obscured By Clouds dalaiból.

Továbbá, ha már 1972, és Obscured By Clouds, akkor miért nem használták fel a mozihoz készült, de filmzenealbumon nem szereplő alternatív változatokat, illetve kimaradt szerzeményeket? Minden komolyabb gyűjtő polcán ott van a címadó dal február 27-én leadott rádiófelvétele, ahogy a Free Four hosszabb szövegű filmváltozata, illetve rövidített, promóciós kislemez-változata is. De a moziban szereplő instrumentális darab, (melynek sajnos ma sem tudjuk a címét,) is közismert a prog rockerek és a floyderek körében. Ehhez képest az Early Years szerkesztői betoltak a ritkaságokból álló sorozatba egy százszor kiadott sorlemezt, zéró bónusszal, zéró érdekességgel, zéró ritkasággal. Ez a Besenyő családot idéző abszurd. Nooormális?

II. Zavar az erőben, avagy sírva könyörögnek a receptért a gagyiban utazó hálószobakiadók kontárjai...

A megpróbáltatásoknak ezzel még messze nincs vége. Ugyanis a háromtálcás digibookban szereplő CD nem a 2016-as Obscured By Clouds remixet, hanem az (elvileg) a nagy Early Years doboz bónusz lemezét, a Live At Pompeii koncertalbumot tartalmazza. Első látásra már az is furcsa, hogy az 1971-ben rögzített felvétel miért az 1972 - Obfusc/ation gyűjtemény designjével, annak kvázi kiegészítőjeként jelent meg. De, hogy az elcserélt korongot miért nem rakták vissza a helyére, az egy hat számjegyű összegbe kerülő prémium termék, exkluzív díszdoboz esetében végképp érthetetlen és elfogadhatatlan.

És még ezt is képesek voltak tetézni. Mert nem elég, hogy hagyták a trehányságból rossz digibookba csomagolt CD-t a helyén, hanem még a cserekorongra is ráírták, hogy cserekorong. Valamint, hogy valójában az az Obscured By Clouds. Ezzel mindjárt elintézték, hogy sehogyan se lehessen kultúráltan feloldani a hibát. Eleve botrány, hogy a szocialista autógyártás remekeihez hasonlóan, a terméket otthon, a vevőnek magának kell összeállítania, hogy a vásárlónak magának kell(ene) kicserélnie a korongokat, de a hárompaneles digibookba akkor sem fér be négy korong, ha fene fenét eszik. Egy darab CD-nek, valamint egy DVD-nek és egy BD-nek van feltüntetve a tracklistje, ennyi lemeznek van hely kialakítva az 1972-es csomagban. Ehhez képest, miután az első korongról kiderült, hogy valójában a második, - nincs helye, nincs hova rakni. Hiszen mind a digibookra, mind az (elvileg) ajándék CD kartontokjára többször is fel van írva az Obscured By Clouds, miközben a Live At Pompeii sehol...

Ez már szintje az elbaltázásnak, amikor a gagyiban utazó hazai hálószobakiadók kontárjai is sírva könyörögnek a receptért. Ezúttal már nem csak, hogy falhoz vágtam volna az egész hóbelevancot, de legszívesebben fel is gyújtottam volna. Botrány, hogy ezt bárki is meg meri engedni magának Pink Floyd név alatt!

III. Live At Pompeii 1971 - 2016 Remix

Pedig maga az extra korong nagyon érdekes. És ha eltekintünk az inadekvát évszámtól, akkor ez a Live At Pompeii verzió kifejezetten értékes is. Önálló kiadványként, esetleg valamilyen kombóként, önálló design-nal és saját címmel, az év kiemelkedő szenzációja lehetett volna. De a Pompeii-ben rögzített koncertek felvételei olyan erősek, hogy még így, mostohagyerekként is nagyot ütnek. Hangban ezt az alapanyagot lehetetlen elrontani. (Tegyük hozzá egyből, hogy szerencsére, mert ez a trehány brigád mindent megtett, hogy szétbarmolja a Pink Floyd életmű kora '70-es évekbeli részét...)

Az Obscured By Clouds-hoz hasonlóan friss mix szerencsére teljesen rendben van. Mondjuk nekem az előző verziókkal sem volt semmi gondom. Mindenesetre a korszakos jelentőségű Live At Pompeii első hivatalos CD kiadása a Damon Iddins és Andy Jackson készítette 2016-os remix-szel és maszteringgel vonul be a rocktörténelembe.

Az alaposan megvariált anyag ezúttal tényleg csak Pompeii-re koncentrál, így kimaradt belőle a "kutyás-dal", az 1971. decemberében, Párizsban rögzített Seamus-változat, a Mademoiselle Nobs. Ahogy a Pompeii Intro néven elhíresült filmindító zene is, mely minden bizonnyal a Speak To Me egy korai verziójának az eleje. (Míg a Dark Side Of The Moon szvit és album nyitányaként ismert különböző hosszúságú Speak To Me valószínűleg ugyanannak a hosszabb kompozíciónak lehet a vége. A középrészt pedig eleddig sehol sem publikálták.)

A maradék dalsorrendet is megváltoztatták. Ezúttal a Careful With That Axe, Eugene indítja a lemezt. Majd a szokásos best of műsor másik két alapdarabja, a Set The Controls For The Heart Of The Sun és A Saucerful Of Secrets közé ékelődik be az akkor még csak készülő Meddle album egyik koncertfavoritja, a One Of These Days I'm Going To Cut You Into Little Pieces. Utóbbi dalcím rövidítve (One Of These Days) szerepel a különböző sajtóanyagokban és kiadói tájékoztatókban, de ez senkit se tévesszen meg, mert 1971 októberében még teljes címen futott a darab, a film eredeti verziójában is teljes egészében ki van írva a szerzemény neve.

A mozit nyitó és záró, a filmben kettéosztva (Part I., Part II.) szereplő Echoes itt egyben szólal meg, és a rendes műsor végén kapott helyet. Nyilván minden Floyd rajongó összefűzte már magának, ahogy a Shine On You Crazy Diamond kilenc tételét is, de azért így, eredetiben az igazi.

Mégsem maradunk keretes szerkezet nélkül, hiszen a CD egy bónusz felvételt is rejt, a Careful With That Axe, Eugene alternatív felvételét, így ez a Live At Pompeii változat is azzal a témával fejeződik be, amelyikkel elkezdődött. Sokat kritizáltam az Early Years korongjainak szerkesztését, de most kivételesen telitalálat a végeredmény. Napokon keresztül lehet a CD-t körbe-körbe hallgatni. Szépen illeszkednek a részei. Le a kalappal ezért! Mert a Live At Pompeii keret nélkül már nem volna az, ami.

A bónusz track külön is figyelemreméltó, hiszen a Pink Floyd esetében igen kitartónak és szemfülesnek bizonyuló rajongók és bootlegerek sem erőlködtek, hogy megszerezzék a teljes Pompeii session anyagát. Valószínűleg mindenki olyan tökéletesnek érzi a filmhez összeválogatott hanganyagot, hogy a legtöbben nem is gondolták végig, hogy 1971. október 04. és 07. között több koncertet is adott a banda a (majdnem) üres római amfiteátrumban. Ráadásul egy napon belül akár több alkalommal is játszottak, hiszen a mozi különböző részei nappali, szürkületi és esti koncertfelvételeket is tartalmaznak.

Most, hogy megtört a jég, nem lennék meglepve, ha - a Zabriskie Point sessionhöz hasonlóan - nemsokára előkerülne minden Pompeii nap, minden felvétele. Erősen drukkolok, hogy ez egy jó minőségű, precíz, alapos, hivatalos Pink Floyd hanghordozón, például egy jövőbeli Immersion Meddle box set keretei között valósuljon meg, de szívem mélyén érzem, hogy ezúttal is a kalózok fognak nyerni és ismét köröket vernek majd az egyre igénytelenebb újkori Pink Floyd kiadványokra...

Folytatjuk!


Pink Floyd - 1972 Obfusc/ation CD (+CD)

CD 1 - Obscured By Clouds - La Vallée Soundtrack 1972
2016 Remix
01. Obscured By Clouds
02. When You're In
03. Burning Bridges
04. The Gold It's In The...
05. Wot's...Uh The Deal
06. Mudmen
07. Childhood's End
08. Free Four
09. Stay
10. Absolutely Curtains

CD 2 - Live At Pompeii 1971
2016 Remix
1. Careful With That Axe, Eugene (live)
2. Set The Controls For The Heart Of The Sun (live)
3. One Of These Days I'm Going To Cut You Into Little Pieces (live)
4. A Saucerful Of Secrets (live)
5. Echoes (live)
bonus:
6. Careful With That Axe, Eugene (live - alternate take)

Közreműködő zenészek:

David Gilmour - gitár, slide gitár, ének, vokál
Roger Waters - basszusgitár, gitár, percussion, ének, beszéd
Richard Wright - billentyűs hangszerek, ének, vokál
Nick Mason - dob, percussion, vokál frázis
Mapuga törzs - kórus

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Gus G. - Fearless (2018)
A 37 éves, a görögországi Thessaloniki-ben - Kostas Karamitroudis néven - született Gus G. elkészítette Fearless című harmadik szólólemezét! A sok más mellett a Firewind-ből és Ozzy mögül is

Tovább...
30 Seconds To Mars - America (2018)
Ötödik sorlemezét adja ki a - '98-óta működő, tehát idén 10 éves - Los Angeles-i, eddig alternatív pop-rockos 30 Seconds To Mars trió. A mostanában inkább

Tovább...
Ideas - Egység - Oneness (2017)
A tatabányai szimfonikus metalban utazó Ideas zenekar tavaly nyáron megjelent Egység című albumát pörgeti épp a Spotify, de a dupla CD-s fizikai formátumot is a gyűjteményemben tudhatom,

Tovább...
Stryper - God Damn Evil (2018)
A '80-ban Roxx Regime néven alakuló és demózó, de '83-tól Stryper-ként dolgozó, - sárga-fekete csíkba öltözve - keresztény glam-metált játszó zenekar rajongói mostanában el vannak

Tovább...
Don Airey - One Of A Kind (2018)
A 69 éves, Sunderland-i születésű Donald Smith Airey-t nem kell senkinek sem bemutatni, 1969-óta futó karrierje tele van csodával, a brit élvonalban szinte mindenkivel

Tovább...
Koncertek 2018. július 15. és 2018. július 31. között:

Klipmánia