Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

The Nights - The Nights (2017)

 Látogatottság
Összesen
88165257
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Neoton - Kislemezek 6.

Rockmúzeum

1970-ben a Neoton együttes zenét komponált Csányi Miklós Holtidő című dokumentumfilmjéhez. Ennek két dala jelent meg egy kislemezen, melyeknek szerzői Pásztor László és S. Nagy István.

A zenekar felállása eddigre a következőképpen változott: Pásztor László gitár, ének, Galácz Lajos gitár, ének, Balázs Fecó orgona, zongora, Debreczeni Ferenc dob és Som Lajos basszusgitár. Som Lajos a Radics Béla vezette Tűzkerékben játszott előzőleg, de a Neotonba - egy rövid kitérő után - az Echo együttesből érkezett...Az A-oldalon hallható dal, a Holtidő egy basszusriffre épül, melyet szorosan követ a dob. Balázs Fecó - felvételen talán első ízben - a Hammond-orgona mögött foglal helyet, ennek is köszönhető, hogy a dal - a Neotontól szokatlanul - rockos. Debreczeni és Som pregnánsan vezeti a számot, középtájon hallhatunk egy egész hosszú dobszólót is, ami nem is olyan rossz, felvillantja Debreczeni Ferenc tehetségét.

A Ment az utcán hazafelé című dal a Bee Gees hangzását idézi. Egyszerű kompozíció, jól szólnak az akusztikus gitáron előadott, sorok közötti bejátszások. Szépek a vokálok, hatásos a Hammond-lebegés is. Szembetűnő, hogy a Debreczeni Ferenc - Som Lajos alkotta ritmusszekció milyen határozottan, "keményen" kíséri ezt a kicsit hosszúra nyúlt "slágert". Strukturálisan a Neoton 1972-es Táncdalfesztiválon előadott dalát, az Orgonákat előlegezi meg.

Ez a kislemez már sejtette a Neoton 1971 márciusában megjelent Bolond város című nagylemezének "felemás hangulatát". Az A-oldal ígéretes rockját a B-oldal melodikussága ellensúlyozza. Hamar kiderült azonban, hogy ez a kettős játék sokáig nem működhet, úgyhogy kicsivel később Pásztor László teljes mértékben a dallamos popzene felé vezette az együttest...

Folytatás holnap!


Kiadó:
Qualiton, SP 786, 1970
Honlap:
wikipedia.org
balazsfeco.hu
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.67 Seconds