×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 23 - 1982 március - Ugye eljössz még! 

Megjelent: 2017. május 18. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Gyökerestül kiirtani

A '80-as évek elejére kísértetiesen hasonlít a jelen időszak, legalábbis a rock zene tekintetében. Minden média - mintha Ebolás lenne - fájdalmasan ódzkodik a rock muzsikától. Akkoriban az új hullám törte meg az egyed uralkodást, ma az alternatív. Persze különbség azért bőven van, hiszen a '80-as évek óta nem tért magához - legalább is itthon - a rock. Nem engedték, hogy magára találjon, hogy visszatérjen. Amiben nagy a hasonlóság, akkoriban is az aktuális divat lett a legfontosabb.

1982-ben a közönség még mindig nem érzékelte a változást, hiszen divatok jöttek, divatok mentek addig is, és a rock koncerteken azért még szép számmal voltak a rajongók. Mégis egyre több nagy banda szűnt meg, alakult át, vagy váltott új hullámra. Bármit is tettek - utólag már könnyű kitalálni - csak átmenetileg oldották meg a problémát. A Karthago zenekarnak azonban úgy tűnt, hogy sikerül túl élnie a "vihar"-t. Természetesen véletlenül történt minden, hiszen Szigeti Ferenc egy fiú emlékére írt egy dalt, amit a zenekar el sem akart játszani. A fiú még előző évben halt meg egy székesfehérvári Karthago koncerten.

A dal apropója szomorú, a siker viszont kimondhatatlanul nagy lett hazai viszonylatban. Joggal mondhatjuk, hogy amikor már javában tombolt az új hullám, a Requiem segítségével megnyílt előttük Európa. 1985-re már több osztrák rajongója volt a csapatnak, mint magyar. Ahogy megnyíltak külföld kapui, úgy bezárultak az itthoni lehetőségek. De maradjunk '82-nél. A fenti néhány gondolatot a következő beszélgetés - Dusán első mondata - ébresztette bennem. Ugyanis az interjú első mondatában Dusán felveti a zenekar feloszlását, majd ugyanabban a mondatban meg is cáfolja. Szigetinek nem is kellett reagálnia rá.

Pedig ebben az évben már Révész nélkül új hullámzott a Piramis, és a maguk mögött hagyott űrt Takáts Tomi hangjával lehetett volna pótolni. Bár valóban történtek Szigeti által énekes keresések, de ezek a rossz nyelvek szerint csak addig voltak aktuálisak, amíg le nem mondták az önmagát kereső Piramisba való belépésüket. De erről a témáról majd egy későbbi cikkben beszélünk.

Ellenfél nélkül

A második beszélgetés is érdekes, hiszen elindult - az adás pillanatában éppen hat éve - a Magyar Rádió lemezre készülő felvételgyártása is. Ahogy látjuk, nem új történet, csak valószínűleg nem volt más téma. Érdemes a lejátszott dalok listáját is szemezgetni, hiszen kivételesen ebben a hónapban nem volt Lgt, helyette a másik versenyló - kicsit másított néven -, a Newton Family szerepelt.

Sztevanovity Dusán: Elterjedt a hír, hogy feloszlik a Karthago együttes. Szigeti Ferenc a legilletékesebb, aki ezt a hírt cáfolja, tehát nem oszlik fel az együttes. A most következő dalnak a címe Requiem, miért?

Szigeti Ferenc: Egyszer még a tavalyi év folyamán, egy koncerten meghalt egy fiú és ezt a dalt az ő emlékére írtam. Tulajdonképpen az volt a szándékunk, hogy ezt a dalt csak egyszer játsszuk el, így is történt, a tavalyi Budai Ifjúsági Park nyitó koncertjén játszottuk el ezt a számot először. Akkor ott, a parkban olyan hátborzongató csend lett és olyan fantasztikus hatása volt, hogy utána rengeteg levelet kaptunk, és rengetegen megkerestek vidéken is, mindenhol ahol játszunk, hogy ezt a dalt ismét tűzzük a műsorunkra. Így került aztán sorra végül is, hogy engedtünk a nyomásnak. A számot a műsorunkra tűztük. Felvettük a rádióban és most a napokban kislemezen is megjelent.

Csúcstechnika

Sztevanovity Dusán: Nagyon sokan ismerik a rádióhallgatók közül Lőrincz Andrea nevét. Számtalan könnyűzenei műsor szerkesztője és műsorvezetője. Úgy tudom, hogy mióta üzembe lépett az új 8-as stúdió egyre több olyan felvétel készül nálatok, ami később hanglemezre kerül, és mi is nagyon sokat használunk ezek közül itt a Pulzusban. Mi zajlik most a 8-asban, és mik a terveitek?

Lőrincz Andrea: Körülbelül 5-6 éve készít a 8-as stúdió nagylemezeket, főleg azokkal az előadókkal, akikkel a rádió úgy is tervezett 5-6 felvételt. Így 12 kerül egyszerre hangszalagra, és kész a lemez. A mai műsorban már azt hiszem játszott a 100 Folk Celsius, az ő lemezük is ott készült és a műsorunk végén pedig a V'Moto-Rock harmadik nagylemezét szeretnénk bemutatni. Na, most ezek a lemez készítésnek minden feltétele adott azt hiszem a 8-as stúdióban, hiszen olyan technikai berendezésekkel rendelkezünk, amely rögtön képes a lemezminőséget produkálni.

Sztevanovity Dusán: Mondjuk ki, hogy világszínvonalú, hiszen ez egy olyan amerikai berendezés, amit a legnagyobbak használnak a világon.

Lőrincz Andrea: Igen, és hát a megfelelő képzettségű hangmérnökök nélkül azt hiszem, ez se működne úgy. Három állandó stáb dolgozik a 8-asban. Egy nevet legalább hagy mondjak, a V'Moto-Rock lemezt ő készítette, Kiss István.

Sztevanovity Dusán: Tehát melyik dalt ajánlod nekünk erről a lemezről?

Lőrincz Andrea: Ne hagyd meghalni a rock and rollt!


100 Folk Celsius - Nincs jobb lány, mint a Jojó
Játék - Piramis Újpesten
Szigeti Ferenc interjú
Karthago - Requiem
Bontovics Kati - Gershwin Called Love
Mixed Company
Gerendás Péter
Newton Family - Japán Leány
Lőrincz Andrea rádiós szerkesztő
V'Moto-Rock - Ne hagyd meghalni a rock and roll-t

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Koncertek 2018. március 18. és 2018. április 03. között: