rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Anubis Gate - Covered In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88378365
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pulzus 23 - 1982 március - Ugye eljössz még!

Rockmúzeum

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryGyökerestül kiirtani

A '80-as évek elejére kísértetiesen hasonlít a jelen időszak, legalábbis a rock zene tekintetében. Minden média - mintha Ebolás lenne - fájdalmasan ódzkodik a rock muzsikától. Akkoriban az új hullám törte meg az egyed uralkodást, ma az alternatív. Persze különbség azért bőven van, hiszen a '80-as évek óta nem tért magához - legalább is itthon - a rock. Nem engedték, hogy magára találjon, hogy visszatérjen. Amiben nagy a hasonlóság, akkoriban is az aktuális divat lett a legfontosabb.

1982-ben a közönség még mindig nem érzékelte a változást, hiszen divatok jöttek, divatok mentek addig is, és a rock koncerteken azért még szép számmal voltak a rajongók. Mégis egyre több nagy banda szűnt meg, alakult át, vagy váltott új hullámra. Bármit is tettek - utólag már könnyű kitalálni - csak átmenetileg oldották meg a problémát. A Karthago zenekarnak azonban úgy tűnt, hogy sikerül túl élnie a "vihar"-t. Természetesen véletlenül történt minden, hiszen Szigeti Ferenc egy fiú emlékére írt egy dalt, amit a zenekar el sem akart játszani. A fiú még előző évben halt meg egy székesfehérvári Karthago koncerten.

A dal apropója szomorú, a siker viszont kimondhatatlanul nagy lett hazai viszonylatban. Joggal mondhatjuk, hogy amikor már javában tombolt az új hullám, a Requiem segítségével megnyílt előttük Európa. 1985-re már több osztrák rajongója volt a csapatnak, mint magyar. Ahogy megnyíltak külföld kapui, úgy bezárultak az itthoni lehetőségek. De maradjunk '82-nél. A fenti néhány gondolatot a következő beszélgetés - Dusán első mondata - ébresztette bennem. Ugyanis az interjú első mondatában Dusán felveti a zenekar feloszlását, majd ugyanabban a mondatban meg is cáfolja. Szigetinek nem is kellett reagálnia rá.

Pedig ebben az évben már Révész nélkül új hullámzott a Piramis, és a maguk mögött hagyott űrt Takáts Tomi hangjával lehetett volna pótolni. Bár valóban történtek Szigeti által énekes keresések, de ezek a rossz nyelvek szerint csak addig voltak aktuálisak, amíg le nem mondták az önmagát kereső Piramisba való belépésüket. De erről a témáról majd egy későbbi cikkben beszélünk.

Ellenfél nélkül

A második beszélgetés is érdekes, hiszen elindult - az adás pillanatában éppen hat éve - a Magyar Rádió lemezre készülő felvételgyártása is. Ahogy látjuk, nem új történet, csak valószínűleg nem volt más téma. Érdemes a lejátszott dalok listáját is szemezgetni, hiszen kivételesen ebben a hónapban nem volt Lgt, helyette a másik versenyló - kicsit másított néven -, a Newton Family szerepelt.

Sztevanovity Dusán: Elterjedt a hír, hogy feloszlik a Karthago együttes. Szigeti Ferenc a legilletékesebb, aki ezt a hírt cáfolja, tehát nem oszlik fel az együttes. A most következő dalnak a címe Requiem, miért?

Szigeti Ferenc: Egyszer még a tavalyi év folyamán, egy koncerten meghalt egy fiú és ezt a dalt az ő emlékére írtam. Tulajdonképpen az volt a szándékunk, hogy ezt a dalt csak egyszer játsszuk el, így is történt, a tavalyi Budai Ifjúsági Park nyitó koncertjén játszottuk el ezt a számot először. Akkor ott, a parkban olyan hátborzongató csend lett és olyan fantasztikus hatása volt, hogy utána rengeteg levelet kaptunk, és rengetegen megkerestek vidéken is, mindenhol ahol játszunk, hogy ezt a dalt ismét tűzzük a műsorunkra. Így került aztán sorra végül is, hogy engedtünk a nyomásnak. A számot a műsorunkra tűztük. Felvettük a rádióban és most a napokban kislemezen is megjelent.

Csúcstechnika

Sztevanovity Dusán: Nagyon sokan ismerik a rádióhallgatók közül Lőrincz Andrea nevét. Számtalan könnyűzenei műsor szerkesztője és műsorvezetője. Úgy tudom, hogy mióta üzembe lépett az új 8-as stúdió egyre több olyan felvétel készül nálatok, ami később hanglemezre kerül, és mi is nagyon sokat használunk ezek közül itt a Pulzusban. Mi zajlik most a 8-asban, és mik a terveitek?

Lőrincz Andrea: Körülbelül 5-6 éve készít a 8-as stúdió nagylemezeket, főleg azokkal az előadókkal, akikkel a rádió úgy is tervezett 5-6 felvételt. Így 12 kerül egyszerre hangszalagra, és kész a lemez. A mai műsorban már azt hiszem játszott a 100 Folk Celsius, az ő lemezük is ott készült és a műsorunk végén pedig a V'Moto-Rock harmadik nagylemezét szeretnénk bemutatni. Na, most ezek a lemez készítésnek minden feltétele adott azt hiszem a 8-as stúdióban, hiszen olyan technikai berendezésekkel rendelkezünk, amely rögtön képes a lemezminőséget produkálni.

Sztevanovity Dusán: Mondjuk ki, hogy világszínvonalú, hiszen ez egy olyan amerikai berendezés, amit a legnagyobbak használnak a világon.

Lőrincz Andrea: Igen, és hát a megfelelő képzettségű hangmérnökök nélkül azt hiszem, ez se működne úgy. Három állandó stáb dolgozik a 8-asban. Egy nevet legalább hagy mondjak, a V'Moto-Rock lemezt ő készítette, Kiss István.

Sztevanovity Dusán: Tehát melyik dalt ajánlod nekünk erről a lemezről?

Lőrincz Andrea: Ne hagyd meghalni a rock and rollt!100 Folk Celsius - Nincs jobb lány, mint a Jojó
Játék - Piramis Újpesten
Szigeti Ferenc interjú
Karthago - Requiem
Bontovics Kati - Gershwin Called Love
Mixed Company
Gerendás Péter
Newton Family - Japán Leány
Lőrincz Andrea rádiós szerkesztő
V'Moto-Rock - Ne hagyd meghalni a rock and roll-t


Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds