Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Leprous - Malina (2017)

 Látogatottság
Összesen
88237231
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Treat - The Road More Or Less Traveled (2017)

Lemezismertetők

A svédországi Stockholm-ban 1983-1993 között, majd a 2006-2011 közötti időszak után, 2013-ban és 2015-ben is feltámadó hard-rocker és glam metálos Treat tavaly elkészítette karrierjének egyik legütősebb lemezét Ghost Of Graceland címmel, amiről kétszer is írtunk. Ezt az albumot mutatták be Milánóban, a Frontiers Rock Fesztivál-on 2016. április 23-án, most pedig nekünk is ezzel a koncert albummal és filmmel...A most CD-n, DVD-n és Blu-ray-en megjelenő The Road More Or Less Traveled izgalmas folytatása a Ghost Of Graceland-nek, aminek a modern és dinamikus megszólalása messze a kiadó által gondozott lemezek átlaga fölött állt. Ezt a faltörő megszólalást sikerült ide is átmenteni, amitől az embert sokkal kevésbé érdekli a látvány, ami nem túl felemelő. A löttyedt férfiseggek és szottyant, szinte izom nélküli karok, meg az aszott arc látványa - hogy is mondjam - lesújtóan jelzi, hogy Robert Ernlund énekes sem fiatalodik, de a másik régi tag, Anders Wikström gitáros pocakja sem épp' mai darab... Szerencsére a kiadó már a lemezre is kiváló - és itt már a látványon is sokat javító - ritmus-szekciót szervezett mögéjük...

King Diamond csapatát is megjárt Pontus Egberg basszusgitáros és a Last Autumn's Dream-ben is szereplő Jamie Borger dobos élőben is legalább annyira nagyszerűnek tűnik, mint tavaly a stúdióban! Ráadásul besegített nekik Jona Tee billentyűs is, aki a H.e.a.t. miatt lehet ismerős!

A helyzethez hozzá tartozik még, hogy bár végig azt írtam "élőben" hallhatjuk a műsort, de annyira azért mégsem vagyok meggyőződve arról, hogy nem utólag polírozták tökéletesre ezt az anyagot. Tartok tőle, hogy a csapat valójában soha nem volt annyira tökéletes a koncertjein, mint ezen a felvételen... Nyilván - vagy utólag, vagy előzetesen - belenyúltak a hangba, nem lehet mindent elfedni a kamera ilyen szintű - amúgy teljesen feleslegesnek tűnő - kapkodásával sem... A dolog magáért beszél, úgyhogy nem is részletezem tovább a modern könnyűzene problémáit, itt legalább tudhatjuk a művészekről, hogy képesek a hangszereiket rendeltetés szerűen használni és az énekesnek is van még hangja, nem úgy, mint általában a mai pop-sztárocskáknál... Ráadásul a kiadványon szereplő műsor is első osztályú pop-rock slágerekkel van tele, amit így is, ebben az erősen kétséges élő előadásban is érdemes meghallgatni! És a cucc is nagyon megdörren, jó értelemben dübörög az egész, ahogy - a technika fejlődésével - manapság kellene mindenkinek (a stúdióban is)!

A műsort a Ghost Of Graceland album dalai viszik a hátukon, rögtön nyitányként elénk robban három is belőlük, a jobbikból... A címadó Ghost of Graceland bemenetel kezdetnek, de a régimódibb Better the Devil You Know és a slágeresebb Nonstop Madness is remekül szól ebben a - ki tudja milyen - formában is. Később innen játsszák még a Do Your Own Stunts című power-balladát, meg utána a sűrűbb Endangered-et is, ami olyan izmos sláger, hogy a Def Leppard is simán megirigyelhetné!

A 2010-es Coup De Grace sem marad ki, a Papertiger című nagy ívű epika kerül innen elsőként elő, de a romantikusabb We Own the Night, meg a szárnyaló refrénjéről ismerős Roar sem rosszabb darabok, ahogy a sűrűbb riffek között lazuló Skies of Mongolia is első osztályú munka... Mindegyik megkapta a maga kimagasló refréndallamát, amire büszkék lehetnek az alkotók!

Közben megjön a bemutatkozás is, amit a '89-es Organized Crime-ról elénk rakott Ready for the Taking is "kvázi" megsegít, mint az egyik legjobb régi slágerük, aminek persze jót tesz a modernizált hangzás... Később is előveszik ezt a lemezüket, innen kerül elő a Gimme One More Night megpakolva a hátterét ős-hard rockos Hammonddal, illetve az egyik legismertebb slágerük, a könnyedebb Conspiracy is ezt a lemezüket képviseli... A régi időket még a '85-ös Scratch and Bite albumról a himnikus Get You on the Run, meg a zárásként a '87-es Dreamhunter-ről előadott World of Promises képviseli, a csapat történek legszebb - és legismertebb - pillanatait összefoglalva!

Nem kétséges, hogy a csapat ennyire azért soha nem volt jó élőben, nyilván belenyúltak, de ettől csak élvezetesebb lett a műsor, amit szerintem inkább hallani kell, mint látni... Nyilván nem túl sok embert érdekelt idehaza a Ghost Of Graceland, pedig nagyon kevés pop-rock lemez szólt olyan dinamikusan, mégis arányosan, mint az, ráadásul tele volt slágerrel... Idehaza ez az anyag sem fog sok embert érdekelni, pedig messze átlag feletti ez a műsor is, amit a dallamos zenék kedvelőinek fel kellene gyógyszerként írni, nehogy időskori depresszióba essenek... Remélem lesz folytatása is mindennek, mert most nagyon együtt vannak...


Track lista:

01. Ghost of Graceland - Ghost Of Graceland, 2016
02. Better the Devil You Know - Ghost Of Graceland, 2016
03. Nonstop Madness - Ghost Of Graceland, 2016
04. Ready for the Taking - Organized Crime, 1989
05. Papertiger - Coup De Grace, 2010
06. Do Your Own Stunts - Ghost Of Graceland, 2016
07. Endangered - Ghost Of Graceland, 2016
08. Gimme One More Night - Organized Crime, 1989
09. We Own the Night - Coup De Grace, 2010
10. Roar - Coup De Grace, 2010
11. Get You on the Run - Scratch and Bite, 1985
12. Conspiracy - Organized Crime, 1989
13. Skies of Mongolia - Coup De Grace, 2010
14. World of Promises - Dreamhunter, 1987

Közreműködő zenészek:

Robert Ernlund - ének
Anders Wikström - gitár, vokál
Pontus Egberg (King Diamond) - basszusgitár
Jamie Borger (Last Autumn's Dream) - dob

közreműködött:
Jona Tee (H.e.a.t.) - billentyűs hangszerek

Lemezeik:

1985 - Scratch and Bite
1986 - The Pleasure Principle
1987 - Dreamhunter
1989 - Organized Crime
1992 - Treat
2010 - Coup De Grace (-2-)
2016 - Ghost Of Graceland (-2-)

egyéb kiadványok:
1989 - Treat - UK válogatás
1993 - Muscle in motion - bootleg, stúdió felvételek
2006 - Weapons Of Choice - válogatás
2008 - Scratch and Bite (remaster) + Live at FireFest DVD
2017 - The Road More Or Less Traveled


Kiadó:
Frontiers Records
Honlap:
facebook.com/treatofficial 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.39 Seconds