×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Treat - The Road More Or Less Traveled (2017) 

Megjelent: 2017. május 16. kedd 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A svédországi Stockholm-ban 1983-1993 között, majd a 2006-2011 közötti időszak után, 2013-ban és 2015-ben is feltámadó hard-rocker és glam metálos Treat tavaly elkészítette karrierjének egyik legütősebb lemezét Ghost Of Graceland címmel, amiről kétszer is írtunk. Ezt az albumot mutatták be Milánóban, a Frontiers Rock Fesztivál-on 2016. április 23-án, most pedig nekünk is ezzel a koncert albummal és filmmel...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A most CD-n, DVD-n és Blu-ray-en megjelenő The Road More Or Less Traveled izgalmas folytatása a Ghost Of Graceland-nek, aminek a modern és dinamikus megszólalása messze a kiadó által gondozott lemezek átlaga fölött állt. Ezt a faltörő megszólalást sikerült ide is átmenteni, amitől az embert sokkal kevésbé érdekli a látvány, ami nem túl felemelő. A löttyedt férfiseggek és szottyant, szinte izom nélküli karok, meg az aszott arc látványa - hogy is mondjam - lesújtóan jelzi, hogy Robert Ernlund énekes sem fiatalodik, de a másik régi tag, Anders Wikström gitáros pocakja sem épp' mai darab... Szerencsére a kiadó már a lemezre is kiváló - és itt már a látványon is sokat javító - ritmus-szekciót szervezett mögéjük...

King Diamond csapatát is megjárt Pontus Egberg basszusgitáros és a Last Autumn's Dream-ben is szereplő Jamie Borger dobos élőben is legalább annyira nagyszerűnek tűnik, mint tavaly a stúdióban! Ráadásul besegített nekik Jona Tee billentyűs is, aki a H.e.a.t. miatt lehet ismerős!

A helyzethez hozzá tartozik még, hogy bár végig azt írtam "élőben" hallhatjuk a műsort, de annyira azért mégsem vagyok meggyőződve arról, hogy nem utólag polírozták tökéletesre ezt az anyagot. Tartok tőle, hogy a csapat valójában soha nem volt annyira tökéletes a koncertjein, mint ezen a felvételen... Nyilván - vagy utólag, vagy előzetesen - belenyúltak a hangba, nem lehet mindent elfedni a kamera ilyen szintű - amúgy teljesen feleslegesnek tűnő - kapkodásával sem... A dolog magáért beszél, úgyhogy nem is részletezem tovább a modern könnyűzene problémáit, itt legalább tudhatjuk a művészekről, hogy képesek a hangszereiket rendeltetés szerűen használni és az énekesnek is van még hangja, nem úgy, mint általában a mai pop-sztárocskáknál... Ráadásul a kiadványon szereplő műsor is első osztályú pop-rock slágerekkel van tele, amit így is, ebben az erősen kétséges élő előadásban is érdemes meghallgatni! És a cucc is nagyon megdörren, jó értelemben dübörög az egész, ahogy - a technika fejlődésével - manapság kellene mindenkinek (a stúdióban is)!

A műsort a Ghost Of Graceland album dalai viszik a hátukon, rögtön nyitányként elénk robban három is belőlük, a jobbikból... A címadó Ghost of Graceland bemenetel kezdetnek, de a régimódibb Better the Devil You Know és a slágeresebb Nonstop Madness is remekül szól ebben a - ki tudja milyen - formában is. Később innen játsszák még a Do Your Own Stunts című power-balladát, meg utána a sűrűbb Endangered-et is, ami olyan izmos sláger, hogy a Def Leppard is simán megirigyelhetné!

A 2010-es Coup De Grace sem marad ki, a Papertiger című nagy ívű epika kerül innen elsőként elő, de a romantikusabb We Own the Night, meg a szárnyaló refrénjéről ismerős Roar sem rosszabb darabok, ahogy a sűrűbb riffek között lazuló Skies of Mongolia is első osztályú munka... Mindegyik megkapta a maga kimagasló refréndallamát, amire büszkék lehetnek az alkotók!

Közben megjön a bemutatkozás is, amit a '89-es Organized Crime-ról elénk rakott Ready for the Taking is "kvázi" megsegít, mint az egyik legjobb régi slágerük, aminek persze jót tesz a modernizált hangzás... Később is előveszik ezt a lemezüket, innen kerül elő a Gimme One More Night megpakolva a hátterét ős-hard rockos Hammonddal, illetve az egyik legismertebb slágerük, a könnyedebb Conspiracy is ezt a lemezüket képviseli... A régi időket még a '85-ös Scratch and Bite albumról a himnikus Get You on the Run, meg a zárásként a '87-es Dreamhunter-ről előadott World of Promises képviseli, a csapat történek legszebb - és legismertebb - pillanatait összefoglalva!

Nem kétséges, hogy a csapat ennyire azért soha nem volt jó élőben, nyilván belenyúltak, de ettől csak élvezetesebb lett a műsor, amit szerintem inkább hallani kell, mint látni... Nyilván nem túl sok embert érdekelt idehaza a Ghost Of Graceland, pedig nagyon kevés pop-rock lemez szólt olyan dinamikusan, mégis arányosan, mint az, ráadásul tele volt slágerrel... Idehaza ez az anyag sem fog sok embert érdekelni, pedig messze átlag feletti ez a műsor is, amit a dallamos zenék kedvelőinek fel kellene gyógyszerként írni, nehogy időskori depresszióba essenek... Remélem lesz folytatása is mindennek, mert most nagyon együtt vannak...


Track lista:

01. Ghost of Graceland - Ghost Of Graceland, 2016
02. Better the Devil You Know - Ghost Of Graceland, 2016
03. Nonstop Madness - Ghost Of Graceland, 2016
04. Ready for the Taking - Organized Crime, 1989
05. Papertiger - Coup De Grace, 2010
06. Do Your Own Stunts - Ghost Of Graceland, 2016
07. Endangered - Ghost Of Graceland, 2016
08. Gimme One More Night - Organized Crime, 1989
09. We Own the Night - Coup De Grace, 2010
10. Roar - Coup De Grace, 2010
11. Get You on the Run - Scratch and Bite, 1985
12. Conspiracy - Organized Crime, 1989
13. Skies of Mongolia - Coup De Grace, 2010
14. World of Promises - Dreamhunter, 1987

Közreműködő zenészek:

Robert Ernlund - ének
Anders Wikström - gitár, vokál
Pontus Egberg (King Diamond) - basszusgitár
Jamie Borger (Last Autumn's Dream) - dob

közreműködött:
Jona Tee (H.e.a.t.) - billentyűs hangszerek

Lemezeik:

1985 - Scratch and Bite
1986 - The Pleasure Principle
1987 - Dreamhunter
1989 - Organized Crime
1992 - Treat
2010 - Coup De Grace (-2-)
2016 - Ghost Of Graceland (-2-)

egyéb kiadványok:
1989 - Treat - UK válogatás
1993 - Muscle in motion - bootleg, stúdió felvételek
2006 - Weapons Of Choice - válogatás
2008 - Scratch and Bite (remaster) + Live at FireFest DVD
2017 - The Road More Or Less Traveled

Kiadó:
Frontiers Records
Honlap:
facebook.com/treatofficial
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Treat - Ghost Of Graceland (2016)

2016-04-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Koncertek 2018. március 24. és 2018. április 09. között: