rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Dead By Sunrise - Out Of Ashes (2009)

 Látogatottság
Összesen
87504104
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Cikipédia 7. - 5. rész - Őszinte barátok!

Interjúk

Tulajdonképpen spontán beszélgetésre ültünk le Czimmer Janival, az Egészséges Fejbőr basszusgitárosával. Az volt a cél, hogy az olvasó - főleg aki csak a médiából tájékozódik - közelebb kerüljön a zenekar gondolatvilágához. Sajnos még ma is kerülhet valaki a körön kívülre. Vajon miért? (Mintha nem tudnánk.) A válasz egyszerű, akinek önálló véleménye van, attól már félni kell, mert az őszinteség mindig bajjal jár...A zenekar 1986-ban jött létre, Petrovity Zorán ötlete alapján. A regnáló kommunista rendszer visszásságainak, bűneinek, a magyarság nemzeti öntudatának, a múlt és a jelen hazugságainak problémáit is feszegető, szókimondó zenekar hamar a rendszer figyelmének kereszttűzébe került. A rendszeres rendőri zaklatás mindinkább megerősítette a zenekar hallgatóságát, növelve táborát. Így a hatalom az EF szalonképtelenné tételének egy finomabb módszerét választotta. Ahogy tette ezt a "rendszerváltással" is a kilencvenes évek elején. A zenekar célja változatlan, mint ahogy az ország urai, haszon élvezői is azok! Rámutatni a kilétükre! A láthatatlan, az országot háttérből irányító, nemzettelen, valós erők személyére és sátáni tervére!


Czimmer János interjú - 4. rész (2017)

A zenekar minden ütés ellenére határozottan áll a talpán, mert sokan nem tudják felfogni, hogy olyan erő van a birtokukban, amivel csak kevesek rendelkeznek, ez pedig a barátság, az egymás iránti tisztelet, a becsület. Milyen komolyan foglalkozott veletek a hatalom?

Az utóbbi néhány évben kerülnek elő érdekes - főleg levéltári - adatok. Akkor csak azt láttuk, hogy a hatalom mindenhol ott van és zaklatja a CPG-től kezdve, a Beatriceig az összes szókimondó zenekart. Kimondottan a skinhead jelenség miatt alakítottak egy nyomozó testületet a III/III-as ügyosztályon belül, nem kis humorérzékkel, borzas fedőnévvel. Egyértelműen a társaság teljes szétverése volt a cél, ami a rendszerváltás közelsége, és a társaság összetartása, óvatossága miatt nem sikerült.

Főleg az Oi-kor és az EF került a kereszttűzbe, és a letartóztatások, folytonos rendőri vegzálások, beépülések mellett, a rendszer bevált módszereinek megfelelően elkezdték az úgynevezett fedéssel való beszervezés műveleteit is. A zsarolás és megfélemlítés gyakran elérte a célját. Több évtizedes tapasztalatuk volt e téren. Sajnos a zenekarból az alapító basszusgitáros Csucsut és a Független Adó, ZEF, front emberét, Ványi Tamást, egykori dobosunkat is utolérte az ügynökké válás folyamata.

A frontember Zorán is a kiszemeltek közé került. A sors kegyelméből, az ő esetében a történelem közbeszólt és nem kellett megvívnia azt a lelki küzdelmet, amin egy ilyen helyzetben a két barátunknak át kellett esnie. A parancs, amit az elvtársak adtak az ügyosztálynak világos volt. Szét kellett zúzni a társaságot, belül gerjeszteni a feszültséget, beépülni, hogy ne tudjunk játszani. Ez nem sikerült nekik. Egy idő után már éreztük, hogy eltűntek, de a gépezet felmelegített működése még a Demszky-féle koncert letiltásánál, 2001-ben is érzékelhető volt.

Kihasznált benneteket a politika?

A '90-es évek körül teljesen nyílt keresgélés zajlott a fiatalok között. A MIÉP, Kisgazda párt, KDNP, nyíltan próbálta beszervezni a skinheadeket, de valami miatt nem sikerült. Mondjuk mi mindig kerültük az ide-oda csapódást.

Kimondhatjuk, hogy kerültétek a politikát?

Márai gondolata már a '90-es évek közepén irányadó volt számunkra, amit a Csodaszarvas albumra írtunk a hazaszeretetről, melynek lényege hasonlít a szeretetre, és ez a feltétel nélkülisége. Ezért nem lehet a hazaszeretet soha a politika alárendeltje. Mi is a politikától független, sajátos szellemi egységet alkotunk, az jellemez minket a legjobban, hogy saját véleményünk van. Ez természetesen sokszor egyezik mások véleményével. Ekkor születhetnek egységes megmozdulások. Attila, a gitárosunk hiába tagja az egyik pártnak, a zenekar életét ez semmilyen irányba nem befolyásolja. Ez az önállóság legfőbb értékünk, amit szeretnénk megtartani. Persze néha mi is kicsit elcsábulunk, de ezt is a szabadságunk teszi lehetővé.

Volt egy kellemetlen interjú Zoránnal?

A Zorán interjú a múlt kemény pártállami időszakáról szól. Mint fent említettem, főleg az OI-kor és az EF, illetve az akkor körülöttünk lévő emberek életét keserítve meg. Sokan szenvedtünk törést abból az időszakból. Van, aki megúszta, van, akinek elkaszálták a tanulmányait, van akinek az élete is komoly fordulatot vett. Akkor példásan összefogtunk, ki-ki lehetősége és képessége szerint. Van, akit keményebb presszió ért, valakit enyhébb. A küzdelmünket mindig-e korszak kiszolgálói ellen vívtuk. Egymás ellen sosem fordultunk, jó lenne, ha ez a jövőben sem változna. A lényeg, hogy túléltük és a mai napig mindkét zenekar játszik, hiába akarták eltaposni akkor mindkettőt. Hol vannak az elvtársak? Úgy is kérdezhetném, hol lennének, ha igazi rendszerváltás lett volna?

Beszéljünk a tervekről!

Rendeztük a Fejbőr lemezek hátterét, hiszen jogi problémák is adódtak. Kiadónak a Hammert kértük fel, Kristóf nagyon rendesen és korrektül állt hozzánk. Most decemberben értünk végére a nyolc CD-vel, az összes eddig megjelent Fejbőr lemezt közös, egységes, kibővített borító alá rendeztük. Az utolsó kettő az új, a 2015-2016-osnak új felvétele, a szolnoki Denevér stúdióban készült el.

Egységesebbek vagytok, mint valaha!

A zenekar tagok munkakapcsolata, baráti kapcsolata szilárd, töretlen, kib*szottul egyben van. Ennyi, és ez a legfontosabb! Hogy milyen lehetőségünk van, a fellépésekre, az már másodlagos szempont. Magányos farkasként, többnyire önálló koncertszervezéssel oldjuk meg. Már egy egyszerű kocsmában is mosolyogva játszunk, jól érezzük magunkat. Zoránnak hihetetlen és utánozhatatlan varázsa az, hogy ő rá a pénz nem képes hatni, neki az nem jelent semmit, nyíltsága, közvetlensége példaértékű.

Májusban lesz a ShowBarlangban egy koncert...

Május 13-án lesz a koncert. Játszottunk a Club 202-ben is, csak az megszűnt. A tulajdonos révén kerültünk a ShowBarlangba, hisz ő vezette a Club 202-t is. Nekünk nagyon tetszett, profi hangzás, élő hegedűvel, szaxofonnal, hívtunk meg zenészeket is, kurv* jó volt ott.

A mostani koncertnek lesz különlegessége?

Sima koncert. A 30 éves jubileumi koncerten volt egy nagy műsor, ahol megköszöntük a közönségünk kitartását, szeretetét. Úgy érzem, hogy maradandó koncertet adtunk. Nagyon köszönjük a ShowBarlangnak, hogy ők is kitartanak mellettünk, hiszen sokat kapott a tulaj a kollégáktól, hogy befogad bennünket. Szomorú, hogy még mindig itt tart a dolog.

A Barba Negrában nem gondolkoztatok?

Most van szervezés alatt, kéne egy megfelelő, mellénk való zenekar.

Zajlanak a dolgok körülöttetek rendesen...

Zorán 50 éves az idén, azt találtuk ki, hogy olyan dalokat kellene rögzítenünk, amik régóta ott vannak a Top 20-ban nála. Vagy nem lett felvéve, vagy rossz minőségben van meg, egy részük klasszikus, angolszász punk, rock, oi zenekarok alkotásai. De lesz magyar előadóktól is felvétel, illetve saját, még eddig nem rögzített mű is.

Vendégek lesznek?

A ShowBarlang színpadán bővített felállással szeretnénk játszani. Pad Ricsi, a Szkítiából, és Jucuska, régi barátunk lesz az est vendége. Ők szavatolják, hogy igen jó este elé nézhet a kedves közönségünk. Akik a jegyet elővételben, kedvező áron tudják majd megvásárolni!

A közönség mellettetek áll...

A közönséggel elejétől fogva szoros a kapcsolatunk. Többször is ők beszélték le a zenekart az abbahagyás szándékától. Ők adtak erőt nekünk, és ezt természetesen próbáljuk viszonozni, hiszen magyarnak lenni mostanság Magyarországon az igazi küldetés! Sok erőt kívánunk mindenkinek ebben! Köszönöm a lehetőséget!

A beszélgetésnek vége, de a koncerten, május 13-án találkozhatnak az érdeklődők az Egészséges Fejbőr zenekarral a ShowBarlangban...


A teljes interjú: első rész, második rész, harmadik rész és negyedik rész!

Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.60 Seconds