×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Edda művek - 40 év rock - 2015.04.11 Aréna (2017) 

Megjelent: 2017. május 05. péntek 12:05
Szerző: szimpatic
    DVD ajánló 

Teljesen váratlanul ért néhány hete Alapi István egyik posztja a facebook-on, hogy folyik a 2015. április 11-i, 40. születésnapi koncert hangjának keverése. Bár volt róla szó, hogy megjelenik dvd-n, de azóta eltelt 2 év, és az Eddánál ezt sosem lehet tudni, a 2010-es, 30. születésnap felvételére még mindig várunk például. És igen, én is érzem az időzavart, hogy 2010 és 2015 között csak 5 év telt el, nem 10, ráadásul 2004-ben, Miskolcon már volt egy 30 éves jubileumot ünneplő koncert, miközben 2005-ben a 25. születésnap jegyében telt az egész turné, mégis van magyarázat rá... - Horváth Roland írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Aki esetleg kevésbé jártas az úgynevezett Edda matematikában, annak leírom, hogy van egy miskolci időszámítás, ami 1974-től indul, amikor Pataky belépett az Eddába, és van egy másik, ami az első nagylemez megjelenésétől, 1980-tól számol. A 40 még mindig necces 2015-ben, mert az egyik szerint az már 41, a másik szerint pedig 35, de aki figyelemmel követi a zenekar turnéit, az tudja, hogy a komplett 2014-es év erről a bizonyos 40-ről szólt, és ez a Papp László Sportarénában tartott koncert a záróakkord volt, csak átcsúszott a következő évre. Mindez persze kevésbé fontos, de többször is olvastam értetlenkedő hozzászólásokat a nagy közösségi oldalon, ezért úgy gondoltam, ennél a kiadványnál megpróbálom rendbe tenni ezt az anomáliát az Edda történetét kevésbé ismerők számára.

A kiadvány maga sajnos elég alapra lett véve, ugyanaz a borítókép, mint a tavaly megjelent könyvnél, és már a koncert plakátján is ez a fotó szerepelt. Az egylapos borító mellől nekem hiányzik egy booklet képekkel, infókkal, mert bizony a korongon képgaléria sem kapott helyet, és az sem derül ki, hogy hány kamerával készült a felvétel, ne adj Isten esetleg a kameramanok nevei, a dalok szerzői, vagyis mindaz, amit egy igazán jól összerakott bookletnél az ember megszokott. Az pedig már csak hab ezen a tortán, hogy nincs 5.1-es hang, ami azért elfért volna még, lévén dual layer disc-ről van szó, és messze nincs kihasználva a teljes kapacitása.

Miután a negatívumokon túlléptem, azért leszögezném, hogy nem ennyire tragikus a helyzet, mert egyébként maga a felvétel szépen össze lett rakva. A vágás kellően dinamikus, de nem bántja a szemet a folyamatos villogás. Mondjuk itt-ott jobban esne egy totálkép, hogy a térben elhelyezett ledfalak látványa összeálljon, mert voltak tök jó robbanó animációk, amiket jó lett volna viszontlátni. Ilyen például a promó videóban is látható, "D"urva nehéz elején szétrobbanó Edda logó, amikor pont a kulcspillanatban vált a kép Hetényi Zolira. Persze ez csak a kákán csomókeresés, mert amúgy tényleg tetszik a cucc.

Sokat mutatják a közönséget, így aki ott volt, az keresgélheti magát, én is láttam rengeteg ismerős arcot, és egyébként az már a koncerten is tetszett, hogy a vetítés mellett sokszor a "zsűrit" lehetett látni a zenészek feje fölött. A konferálások jó érzékkel lettek megkurtítva, és teljesen elhagyták az ünneplős, aranylemez-átadásos részt. Ami ott a koncert hevében, hangulatában rendben volt, az visszanézve valószínűleg megakasztaná a lendületet. És persze naivitás lenne azt hinni, hogy a hangot nem babrálták meg utólag, vettem észre hibákat, amiket javítottak a stúdióban, újraéneklés is volt itt-ott, de nem hiszem, hogy ezért pálcát kellene törni felettük, ez teljesen általános, csak van, aki bevallja, van, aki nem.

Mindenesetre Gyulai Zsolt remek munkát végzett, rengeteg olyat is lehet végre tisztán hallani, amit a koncerten sokszor nem annyira, például a Szélviharban Alapi játékát a verzék alatt, vagy Gömöry Hammondozását. Nem is értem, hogy amikor a magyar Hammondosokat emlegetik különböző cikkekben, akkor az ő neve miért marad ki rendszeresen Cserháti Pityi, Zefi és a többiek mellől. Nagyon érzi ezt a hangszert, csuda jókat muzsikál rajta! És bár én is többnyire Alapi virtuozitását emeltem ki korábban, azért azt is le kell írnom, hogy Göme játéka és hangzása az, ami hiányzik nekem a Zártosztály koncertek felvételeit hallgatva. Az nekem olyan, mint a Dallas Bobby nélkül, hogy klasszikust idézzek, legyen bármilyen jó zenész is Lázár Zsigmond. Amiből viszont több is jó lett volna, az Kicska László bőgője, és a közönség hangja, ezeket lehetett volna kicsit feljebb keverni.

Az elhangzott dalok mindegyike helyet kapott a dvd-n, bár egy helyen megvariálták a sorrendet, a Nevesincs lány után nem a Mi vagyunk a rock jött, hanem a Gyere őrült - Nincs visszaút páros, erre nem tudom, miért volt szükség, de biztos volt valami oka. Arról rengeteg vita van mindig, hogy miért azt játszották, amit, egy ilyen koncertre ennél jobban nem lehetett volna összerakni a programot.

Kuriózum volt a 30 év után megint teljes hosszában eljátszott Hűtlen, a meglehetősen ritkán játszott Egyedül blues (bár ez éppenséggel a 2007-es Aréna koncerten is volt, amiről szintén jelent meg dvd), vagy az Egyedül maradtunk, ami az egy szál zongorás blokkban hangzott el, és ami az egyik csúcspont volt számomra ott is, és ezen a videón is. Libabőr végig, minden egyes hangja, és itt végre a közönséget is rendesen lehet hallani! A legnagyobb meglepetés viszont A kör végén elhangzó részlet volt a korábban tudomásom szerint soha nem játszott A színházból, ezt érdemes lenne egyszer teljes hosszában elővenni, a 6-os lemeznek is az egyik legjobbja ez a dal.

Amivel pedig biztos sokan nem fognak egyetérteni, nekem a kerek évforduló ellenére sem hiányzott egy vendég sem a színpadról. Az Edda művek ezzel az 5 emberrel most már több, mint 20 éve funkcionál, aktívan koncerteznek, változatos lemezeket írnak, és évről-évre jobbak lesznek együtt. Az Edda nem egy nosztalgia zenekar, hanem egy élő, lélegző produkció. Az pedig természetes, hogy nem csak '96 után készült dalokat játszanak, ahogy a Deep Purple, a Toto, vagy a Metallica sem csak azokat adja elő, amik az aktuális felállással készültek. Volt ugyan, aki azt mondta a saját kiválása utáni lemezekre, hogy az mind kuka, de ez nettó hülyeség.

Ha ma játszana a rádió új dalokat is a régi rockzenekaroktól, akkor 2003 után legalább egy tucat Edda dalból lehetett volna akkora sláger, mint a Gyere őrült, vagy az Éjjel érkezem. És ugyan ez a 40. (vagy ki tudja, hányadik) születésnap elmúlt, de én kívánom ennek az 5 embernek, hogy váljon valóra, amit Sipi annak idején az első Mirigy lemezen énekelt pont az Edda paródiában, hogy egy banda nem áll meg 50 év előtt...Track lista:

01. Elérlek egyszer
02. Mindig veletek / Kínoz egy ének / Egek felé kiáltottam
03. Ég a házunk
04. Állj mellém
05. Lelkünkből
06. Csak bírd ki
07. Minden sarkon
08. Változó idők
09. Szélvihar
10. Durva nehéz
11. Utolsó érintés
12. Egyedül Blues
13. Edda Blues
14. A hűtlen
15. Szaga van
16. Veled vagyok
17. Álmodtam egy világot / Éjjel érkezem / Egyedül maradtunk / Amikor még...
18. Nevesincs lány
19. Mi vagyunk a Rock
20. Gyere őrült
21. Nincs visszaút
22. Háromszor
23. Ünnep
24. Szellemvilág
25. A kör
26. A színház/Ez a föld a miénk
27. Kölyköd voltam

Közreműködő zenészek:

Pataky Attila - ének
Alapi István - gitár, vokál
Kicska László - basszusgitár
Gömöry Zsolt - billentyűs hangszerek, vokál
Hetényi Zoltán - dob

Lemezeik:

1980 - 1.
1981 - 2.
1983 - 3.
1984 - Viszlát!
1985 - 5.
1986 - 6.
1988 - Változó idők
1988 - Pataky - Slamovits
1989 - Szaga van!
1990 - Győzni fogunk!
1990 - Best of Edda
1991 - Szélvihar
1992 - 13.
1992 - Az Edda két arca
1993 - Elveszett illúziók
1993 - Lelkünkből
1994 - Karaoke
1994 - Sziklaszív
1995 - 15. születésnap
1995 - Edda blues
1997 - 20.
1997 - Lírák II.
1998 - Fire & Rain (Edda works - angol nyelvű)
1998 - A legjobbak '88-'98
1999 - Nekem nem kell más
2003 - Örökség
2005 - Isten az úton
2006 - A szerelem hullámhosszán
2009 - Átok és áldás
2012 - Inog a világ
2015 - A sólyom népe

Egyéb kiadványok:

1979 - Minden sarkon álltam már - Álom (SP)
1981 - Kölyköd voltam - Néma völgy (SP)
1982 - A hűtlen - Rossz állapot (SP - angol nyelvű)
1986 - Veled vagyok - Gyere őrült (SP - D.Nagy Lajossal)
1987 - Fohász - Megmondtam (SP)
1995 - Hazatérsz (EP - Mester és tanítványaival közös)
1996 - Elvarázsolt Edda dalok
2005 - Platina sorozat
2008 - Amíg él el nem felejti (DVD)
2011 - Turné 2010 – 30 év együtt Veletek (DVD)
Kiadó:
P. Management
Honlap:
edda.hu
facebook.com/eddamuvek
Horváth Roland írása

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 15. és 2018. július 31. között:

Klipmánia