×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pink Floyd - TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017) 

Megjelent: 2017. május 04. csütörtök 00:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

A Reverber/ation gyűjtemény hatvannyolc percnyi filmfelvételt kínál 1971-ből, melyet DVD-n és BD-n is tartalmaz. A DVD és a Blu-ray műsora ezúttal is megegyezik, csak a formátumok keretiből következő minőségbeli eltéréssel tálalják az összeállítást. Az Early Years sorozatban megszokott tízféle felirat között ezúttal sincs magyar, pedig ebben az erősen dokumentarista összeállításban minden korábbinál nagyobb szükség volna rá. Legalábbis az angolul nem tudók részére feltétlen. Sőt, a szlengek és az itt-ott előforduló zenei zsargon okán majdnem mindenkire ráférne egy profi fordítás. Az interjúk részletes ismertetésétől ezúttal érdemes eltekinteni, mert maga az anyag sokkal kevesebb zenét, illetve jóval több szöveges részt tartalmaz, mint a korábbi kötetek.

Az ötödik digibook 1971 - Reverber/ation címe megtévesztő lehet, mert bár a Visszaverődés egyértelműen az Echoes dalra utal, annak egyfajta "visszhangja", a banda hetvenes évekbeli elhibázott médiapolitikája okán egyre kevesebb hivatalos tévé- illetve filmfelvétel készült róluk. Ráadásul egyre kevesebb aktualitással és egyre többi régi sikerdallal. Gyakorlatilag a Meddle album szerzeményei egyáltalán nem jelentek meg az év tévészereplésein, televíziós koncertközvetítésein. Ha nem volna a nagyrészt októberben forgatott Live At Pompeii, akkor '71-et illetően hoppon maradnánk. (Pompeii ügyben még így sem felhőtlen az öröm, mert a film érthetetlen okból az 1972-es Obfusc/ation digibookba került, ráadásul azt is eléggé elbaltázták, de erről majd később.)Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
I. Interjúk és koncertrészletek 1971-ből

Az első két trackben a német ZDF Aspekte című kulturális magazinjának tíz perces összeállítását láthatjuk. Elsőként az Atom Heart Mother február 25-i, hamburgi zenekari előadásából kapunk rövid részleteket, majd az A Saucerful Of Secrets alatt futó képsorok a másnapi offenbachi koncerten készültek. Az interjúban a Floyd fiúkon túl megszólal még Jeffrey Mitchel, a turné karmestere is. A hangulatos műsor készítői nagy hangsúlyt fektettek a Pink Floyd koncertek technikai hátterére, az Early Years sorozat részei közül ezen a DVD-n - BD-n láthatjuk a legtöbbet a Rick Wright kezelte Azimuth Co-ordinatort működés közben.

A harmadik és negyedik dal az ORTF által rögzített Set The Control For The Heart Of The Sun és a Cymbaline. A Royaumont apátságban forgatott francia koncertfilm június 15-én készült és eredetileg a Cinq Grands Sur La Deux című zenei műsorban került adásba. Ez a kifejezetten jó minőségű tizennyolc percnyi részlet az egyetlen egybefüggő élő felvétel, mely dokumentálja a Pink Floyd 1971-es élő teljesítményét.

Hőseink történetében korábban is került már sor templomi koncertekre, jellemzően feladott, eladott vagy elhagyott épületekben, de ennek az előadásnak egészen különleges atmoszférája van. Nem is annyira az ezerszer játszott szerzemények érdekesek, vagy David Gilmour-ék akkori fazonja (persze dehogynem, nagyon is), hanem a hatás, amit a különleges muzsika, a különleges történelmi épület és az ott jelenlévő közönség együttesen, egymásra hatva kivált. A misztikus hangulatot árasztó, magas minőségű muzsikálás, találkozva egy szintén magas művészeti értéket képviselő történelmi épülettel, végeredményben akár transzcendens, de mindenképpen magával ragadó élményt nyújt. Ebben a rövid koncertfilmben is vastagon benne van a Live At Pompeii esszenciája, a KQED tévé képsoraihoz hasonlóan, annak egy újabb előképe. Jó, hogy ez a felvétel végre hivatalosan is elérhetővé vált a nagyközönség számára.

Hazai példaként egy negyvenkét évvel később indult Omega turné, az Omega Oratórium templomkörútja jelenthetett hasonló élményt az ilyesmire fogékony hallgatóságnak. Hozzátéve, hogy a két koncertműsor természetesen egészen másról szólt, de azért mégsem csak a templomi környezet miatt érezhető rokonság.

Az ötödik track egy rövidke, háromperces Atom Heart Mother részlet, mely az osztrák Ossiach településen készült július 01-én. Az 1971-es International Musikforum Ossiachersee alapvetően egy komolyzenei fesztivál volt, de a Pink Floyd és a Tangerine Dream művészete azért oda is belefért. A kimaradt jeleneteket, (kicsit több, mint öt percben) pedig az extrák között láthatjuk a későbbiekben.


A film készítői jól láthatóan a karintiai turistaparadicsom bemutatására, annak propagálására helyezték a fő hangsúlyt, melynek a világhírű együttes rézfúvósokkal és kórussal kiegészült műsora csak egy vendégvonzó "szolgáltatása" a sok közül. Ennek ellenére jó és fontos dokumentum ez a tévéfilm is, hiszen bemutatja az évtized elejének jellemző fazonjait, az akkori középosztálybeli nyugati fiatalság kultúráját és életmódját. A korabeli Budai Ifiparkos filmtöredékekkel összevetve jól látszik, hogy bár a zenei igény és az érzelemvilág nagyon hasonlított, mégis mennyire más volt az élet a vasfüggöny túloldalán...

A hatodik track koncertképei augusztus 15-én kerültek rögzítésre Ausztráliában. A Randwick Race Course színpadán a Careful With That Axe, Eugene és a Set The Control For The Heart Of The Sun került filmre, de míg előző alá az Ummagumma koncertfelvételét keverték, addig utóbbihoz A Saucerful Of Secrets hangját adták... Az eddigiekhez képest alapos és célratörő interjúban mindegyik zenekari tag alaposan kiveszi a részét. A hat és félpercnyi anyag a Get To Know című tévéműsorban került sugárzásra.

Ezt követően két rövid interjút láthatunk. A 24 Hours - Bootleg Records című részben főleg Steve O'Rourke Pink Floyd menedzser fejti ki gondolatait a bootleg jelenségről, majd a Review következik, melyben Storm Thorgerson és Aubrey "Po" Powell, vagyis az akkori Pink Floyd lemezborítókét felelős Hipgnosis design társulat mutatja be saját szavaival a diszkográfia érdekesebb darabjait.


II. French Windows 1972

A kilencedik track sok szempontból kilóg az 1971 - Reverber/ation összeállításból. Egyrészt a One Of These Days zenéjére készült French Windows 1972 júliusában készült, így időrendben inkább a következő kötetben volna a helye. Másrészt az Ian Emes animátor és a filmrendező által készített szűk négy és fél perces animációs film csak és kizárólag zenét tartalmaz. Interjút vagy dokumentumfilmes részt nem, ami ebben a mezőnyben nemcsak, hogy kilóg, de információértékkel is bír. Harmadrészt azonban, és ez a legfontosabb, hogy sajnos ez az első és egyetlen Meddle dal az egész anyagban. Az 1971-es esztendő úgy zajlott le, hogy minden tévéfelvételen, (beleértve a Reverber/ation és a Continu/ation korongjairól lemaradtakat is) csak a jól bevált régi klasszikusok látszanak, hallatszanak. Az aktuális, formálódó, friss dalokról nem készültek tévés mozgókép-felvételek.

Ian Emes alkotása figyelemreméltó. Tökéletesen elkapta a híres szerzemény lüktetését, dinamikáját, illetve témájában, képi világában is jól illeszkedik az 1972-es év balett törekvéseihez. Így a French Windows kisfilm nemcsak az évjárata miatt, hanem saját jogán is jobban illene az 1972 - Obfusc/ation gyűjteménybe, mint ide.


III. extra - Atom Heart Mother 1971

A kiadvány két bónusz filmet tartalmaz. Mindkettő az Atom Heart Mother 1971-es előadásaihoz kapcsolódik. Az első, a tizedik track, a már említett osztrák fesztivál kapcsán készült agyag további képsorait tartalmazza.

A második extra, a lemezeket záró amatőr japán filmfelvételek alá pedig az Atom Heart Mother tizenöt perces, négytagú előadásának, szintén amatőr hangfelvételét keverték. A tizenegyedik track képei augusztus 06-án és 07-én készültek, a Hakone Aphrodite Open Air Festival területén, illetve magában a Fuji lábánál fekvő tengerparti Hakone városban, továbbá az augusztusi japán turné időszaka alatt több helyszínen, így például Osakában.

Mindegyik Reverber/ation felvételről elmondható, hogy szépen lepucolták, majd a lehetőségekhez mérten alaposan fel is újították. Sokkal jobbak, nézhetőbbek, élvezhetőbbek, mint a korábbi bootlegeken és a neten (még jobban lebutítva) terjedő kalózkópiák. Ezúttal nem a sorozat készítőinek a hibája, hogy nem tudtak többet kihozni a nyersanyagból. Ami rendelkezésre állt, szép is, jó is, szerepel is. Más kérdés, hogy ilyen vegyes és nehezen nézhető anyagokból nem lehet erős kohézióval rendelkező, egyben nézhető, erős összeállítást szerkeszteni.

Folytatjuk!Pink Floyd - 1971 Reverber/ation BD/DVD

DVD/BD:
01. Atom Heart Mother (excerpts) + inteviews (Aspekte 1971)
02. A Saucerful Of Secrets (excerpt) (Aspekte 1971)
03. Set The Control For The Heart Of The Sun (live) (Cinq Grands Sur La Deux 1971)
04. Cymbaline (live) (Cinq Grands Sur La Deux 1971)
05. Atom Heart Mother (excerpts) (Musikforum Ossiachersee 1971)
06. Careful With That Axe, Eugene (Ummagumma live excerpt) + interview (Get To Know 1971)
07. 24 hours – Bootleg Records inerview 1971
08. Cover Design interview (Review 1971)
09. One Of These Days (French Windows 1972)
extra:
10. Atom Heart Mother (other excerpts) (Musikforum Ossiachersee 1971)
11. Atom Heart Mother (excerpt) (live) (Hakone Aphrodite Open Air Festival 1971)

Közreműködő zenészek:

David Gilmour – gitár, slide gitár, basszusgitár, harmonika, dob, ének, vokál
Roger Waters – basszusgitár, gitár, szalagos effektek, ének, beszéd
Richard Wright – billentyűs hangszerek, ének, vokál
Nick Mason – dob, percussion, vokál frázis
Jeffrey Mitchel – karmester

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Circus Of Power - Four (2017)
A Circus Of Power 1986-ban alakult, New York-ban. Gyorsan a sleaze rock egyik élcsapata lettek, miközben '95-ig tartó működésük alatt három mocskos-motoros albumot

Tovább...
Black Veil Brides - Vale (2018)
A 2006-ban, Cincinnati-ban alakult Black Veil Brides egykor a glam metal nosztalgia jegyében a korai Mötley Crüe-t varázsolta elénk zeneileg és a

Tovább...
Koncertek 2018. március 17. és 2018. április 02. között: