×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pink Floyd - TEY 15 – 1971 Reverber/ation - audio (2017) 

Megjelent: 2017. május 03. szerda 00:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

Az 1971 - Reverber/ation gyűjtemény egy CD-t tartalmaz melynek műsora két részre osztható. Már maga az alapkoncepció is katasztrófa, mely szerint a '71-es Pink Floyd termést maximum 80 percben kellene prezentálni. De, hogy az Early Years sorozat ötödik kötetének elején egy, azaz egy (!) demófelvételt felvonultató első blokk található, az konkrétan a vicc kategória...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

I. Nothing demo 1971

A mindösszesen 67 perces CD első trackje egy hétperces demófelvétel, mely a későbbi Echoes dal egy korai részlete. Ehhez készült egy hivatalos videó is, amely azonban érthetetlen módon nem került fel az Early Years sorozat egyik kötetére sem.

A különböző, egymásnak némileg ellentmondó visszaemlékezések szerint egy vagy több felvétel-sorozat zajlott 1971 első hónapjaiban, melyek közül az első néhány session biztosan a beszédes Nothing (Semmi) címen futott. Majd elvileg ezt követték a The Son Of Nothing (A Semmi fia), illetve a The Return Of The Son Of Nothing (A Semmi fia visszatér) session-ök. Egy másik sztoriváltozat szerint az előzőek összeállítása után váltottak az utóbbi címekre. (Talán ez a sorozat ihlette Frank Zappa későbbi Shut Up 'N Play Yer Guitar trilógiájának alcímeit is.)

Mindenesetre minimum tizennégy demónyi "semmiség" létezik. Egyes publikációk szerint háromszor tizennégy felvétel készült, mások szerint egyszer huszonnégy, megint mások szerint egyszer huszonnégy és még mellé néhány egyéb. Akármi is a valóság, végül Richard Wright-ék ezekből a részekből rakták össze a Meddle album, illetve a Live At Pompeii és általában a kora '70-es évek koncertfavoritját, az Echoes című, nagyjából huszonöt perces Pink Floyd kompozíciót, mely még júliusban is The Return Of The Son Of Nothing címen futott, a koncerteken legalábbis biztosan.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a huszonnégy Nothing részleteiből állt össze az Echoes, melyet egy darabig The Son Of Nothing, később pedig The Return Of The Son Of Nothing címen emlegettek a stúdióban és a koncerteken. Sőt, 1972-ben minimum két alkalommal Looking Through The Knothole In Granny's Wooden Leg címen konferálta fel Roger Waters a német bulikon. (Utóbbival egyes vélekedések szerint a Peter Sellers nevével fémjelzett The Goon Show című rádiójátékra utalt, mások szerint Chris Dennis, korábbi Pink Floyd énekes egy korábbi poénját idézte. A kettő nem zárja ki egymást, hiszen a rádiós komédia az 1950-es években futott. Mindannyian ismerték.)

Az Echoes természetesen alapmű, a Meddle LP pedig egy fontos állomása a Pink Floyd karrierjének, így a korszak demói komoly értéket képviselnek. Ebből hét perc, egyetlen árva track édeskevés. Különösen, hogy az év, az album többi dalához is létezik pár érdekes felvétel. Például a One Of These Days különböző bootlegeken jelenleg is közkézen futó demói, vagy az amerikai promóciós kislemez eltérő One Of These Days - Fearless változatai. Hogy miért érték be egy felvétellel? Talány. Talán egy készülő Meddle Immersion kiadáshoz tartogatják ezeket az anyagokat. A Nothing part 14 persze nagyon jó, de jelen esetben csak étvágygerjesztőnek elég. Vagy még annak is kevés...


II. Paris Cinema 1971

A CD további részében egy pontosan egy órás koncertfelvétel hallható. A híres második BBC In Concert rádiós koncertközvetítés, a második Paris Cinema felvétel teljes egészében. Ez utóbbi, az 1971. szeptember 30-án adott londoni előadás anyaga eddig is a rajongók kedvence volt. Bootlegek sokaságán hallhatók dalai egyben vagy részletben. Például a nagyon népszerű BBC Archives 1971 kalózlemez, vagy az Eclipse, One Of These Days, Phenomena is nagyrészt a kifejezetten jó minőségű rádiófelvételek miatt terjedt vírusként Pink Floyd rajongók és a prog rockerek körében.

Maga a felvétel első alkalommal október 12-én került adásba a BBC Sounds Of The Seventies műsorában, azonban az est folyamán ötödikként elhangzott Blues lemaradt, sajnos a Reverber/ation CD-n sem szerepel. Meg kell elégednünk az egy órásra vágott adás négy számával.

Az első dal a Fat Old Sun negyedórás, hosszú, extended verziója, mely nem csak szimplán hosszabb az öt és fél perces albumváltozatnál, hanem tartalmazza azt a bizonyos, floyderek körében rendkívül népszerű középrészt, eltérő témát is, mely korábban csak a korszak különböző kalózlemezein volt elérhető, mint például a Mauerspechte.

A második a One Of These Days korai verziója, mely a borítón közölt adattal szemben, akkoriban még a teljes címén One Of These Days I'm Going To Cut You Into Little Pieces néven futott, úgy is konferálta fel John Peel. Érdekessége, hogy az ominózus címadó mondat még nem csak egyszer, a szám közepén hangzik el, hanem annak végén is, a máig kiadatlan korabeli demókhoz hasonlóan.

A harmadik szám az Embryo egy kései, kiforrott verziója, mely sajnálatosan sosem került stúdiófelvételre. Zseniális alkotás, melyen itt már érződik a sokéves csiszolás, érlelés. Méltó párja a Fat Old Sun extended verziójának. Az utolsó track pedig maga az 1971-es év szenzációja, az Echoes, mely méltóságteljesen végighömpölyögve megadta az irányt a '70-es éveknek. Figyelemreméltó módon ezúttal is sokkal erőteljesebb az albumon publikált stúdiófelvételnél. Valamiért ez a kompozíció élőben az igazi. Nem véletlen, hogy mire október 31-én a Meddle LP a boltok polcaira került, az Echoes a koncerteknek köszönhetően már a rajongók kedvencévé vált.

III. Echoes quad mix 1971

Az előző, 1970 - Devi/ation kötethez hasonlóan a Reverber/ation is tartalmaz quadrofon hangfelvételt. Azonban az Atom Heart Mother albumtól eltérően az 1971-es kötet DVD-jén, illetve Blu-ray lemezén ezúttal csak egy Meddle dalt, az Echoes-t élvezhetjük. Utóbbin természetesen nagyobb felbontásban, sokkal jobb minőségben. A háttér a szokásos eszköztelen, fekete alapon fehér dalcím. Nem sok. Inkább csak a felcsigázáshoz elég...

Hogy miért hagyták le a többi szerzeményt, érthetetlen. Így megcsonkítva talán még rosszabb, mintha egyáltalán nem került volna fel semmi ilyesmi. Remélhetőleg az előkészületben lévő Meddle Immersion box set miatt gondolták meg magukat. Mindenesetre így elég összehánytnak tűnik a végeredmény.

Folytatjuk!


Pink Floyd - 1971 Reverber/ation CD + BD/DVD

CD:
Echoes demo 1971:
1. Nothing part 14 (demo)
Live At Paris Cinema, London
BBC In Concert
1971. szeptember 30.
2. Fat Old Sun (extended version - live)
3. One Of These Days I'm Going To Cut You Into Little Pieces (live)
4. Embryo (live)
5. Echoes (live)

BD/DVD:
Echoes quad mix 1971:
1. Echoes

Közreműködő zenészek:

David Gilmour - gitár, slide gitár, basszusgitár, harmonika, dob, ének, vokál
Roger Waters - basszusgitár, gitár, szalagos effektek, ének, beszéd
Richard Wright - billentyűs hangszerek, ének, vokál
Nick Mason - dob, percussion, vokál frázis

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Sting & Shaggy - 44/876 (2018)
A 66 éves, Wallsend-i születésű Gordon Matthew Thomas Sumner, meg a 49 éves, Kingston-i születésű Orville Richard Burrell úgy döntött, hogy Jamaika közelebb van, mint azt a

Tovább...
Sleep - The Sciences (2018)
Leghosszabb alvásából tér most vissza az Oakland-ben, '90-ben indult stoner-doom metál legenda Sleep! Két stúdiólemezzel a zsebükben, '98-ban oszlottak fel elsőként, a Jerusalem című

Tovább...
Ghost - Prequelle (2018)
A svédországi Linköping-ben, 2006-ban alakult Ghost a 2010-es Opus Eponymous, a 2013-as Infestissumam és a 2015-ös Meliora után, elkészítette a negyedik okkult és szatírikus pop-rock-metál

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: