×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 20 - 1982. január 01. (1981 december) - A forradalom küszöbén 

Megjelent: 2017. április 27. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Egy régi ajándék új csomagolópapírban

A Pesti Műsor, a Magyar Ifjúság, az Ifjúsági Magazin, a Magyar Rádió a TV könnyűzenei műsora, a Pulzus, és a Kertészeti Egyetem Klubjának védnöksége alatt meghirdetett Pop Meccs szavazás nagy meglepetéseket nem okozott. Mivel itthon még javában tombolta hard rock, a média egyre erőteljesebben ment szembe vele. Boros Lajos Saty-Rock nevú egyszemélyes formációjával is igyekezett gúnyt űzni a rock világról, miközben véresen komoly szövegeket írt a Rolls Frakciónak, és egy képzeletbeli zenekarról írt könyvet. (Ebben a Pulzus adásban készült egy interjú Boros Lajossal, de elég érdektelen, és kicsit erőltetett humor, ezért ezt a beszélgetést mellőzzük).

Nem lepődök meg azon sem, hogy - bár javában az új divatot propagálták - a legnagyobb elismeréseket ugyanazok zsebelték be, mint az elmúlt sok-sok évben. Így előzhetett be szokás szerint mindenkit Koncz Zsuzsa és természetesen az LGT. Ez az év hozta el harmadik - de legnagyobb - áttörését az örök ifjú Fenyő Mikinek, valamint a második virágkorát élő Soltész Rezsőnek. Mondjuk, a Hungária nagyon jól megfogta az angol ska zenét játszó Madness színpadi világát, és azt rock and rollba csomagolva nyugati minőségben produkálták.

A nyolcvanas évek Vastag Csabája - Soltész Rezső - egyetlen bugyuta dallal Battonyától-Nyírmadáig meghódította az országot. Rezső is rájött, hogy már pittyedőben az értékek világa. Döntött és egy viharos éjszaka alatt pöndörített a haján, összedobott egy kétakkordos slágert, ami nem szólt semmiről, maximum arról, hogy Szóljon hangosan az ének. A világ nagy boldogságára azért később egyre többen felültek a futás nélkül nyerő lóra. Jött a Millió rózsaszál, meg az Emanuelle, hogy aztán végre teljesen nyakunkba ömöljön a szar a Bugyi-testvérek által...

Tartani a frontot

Nehéz volt a rockerek élete, a '79-eseket (gyűjtőnév csak) azért még nem lehetett olyan egyszerűen leírni. Az Edda tovább szárnyalt, csakúgy, mint a Karthago, a Korál, a HBB, vagy a V'Moto-Rock. Itt szeretném megjegyezni, hogy bár valóban mindent elkövetett a szakma a rock eltüntetéséért, 1981-ben azért mégis csak elkészült az Egy nap rock, valamint a legendássá vált Kopaszkutya film is. Fergeteges siker, pedig az LGT nem szerepelt egyik filmben sem.

Térjünk ki néhány szó erejéig az itthon is beinduló új hullámhoz. Az év egyik meglepetés zenekara a GM49 lett. Én szerettem Galla Miki humorát és szövegét, nagy divattá vált a szaxofon, amit a csapat jól kihasznált Lippényi Gábor segédletével. Az új hangzás is meglehetősen izgalmasnak tűnt, de elmaradtak a virtuóz játékok. A gitár már nem szólózott, csak kísért, az irányítást eleinte a basszusgitár vette át, majd pár évvel később a szintetizátor, de ne szaladjunk előre.

A rock muzsika szép lassan itthon is kezdett átalakulni. Az úgynevezett új hullámosok olyan "forradalmi eszmékről" kezdtek énekelni, mint a Zsiráf, Szobanövény, Masiniszta, Ajtó, Súlylökő, spenót, bőrönd... Ezek után, talán már érthető is, hogy miért támogatta őket a hatalom. Az biztos, hogy tömegverekedés és parlament elé vonulás nem volt az ilyen bulik után. Találkozott a rockzene és a pop... Akarjunk beszélni róla?

Érhálózat, hát persze, hogy a rock örök

A rockból viszont kifejlődött egy másik ág is, egy jóval izgalmasabb, a punk. Na, ők sem virtuozitásban vitték tovább a zászlót, viszont megfelejtkeztek a burkolt célzásokról, a kötelező tiszteletkörökről és a Sex Pistols után szabadon - bele a pacekba - durván kiüvöltötték a világról alkotott véleményüket. Na, őket már tényleg nem szerette a rendszer, és könnyű is volt megfogni, lenyomni a hazai punkokat. Később ez a világ is irányváltásokon ment keresztül, a punk megmaradt az anarchia hadszínterén, míg a skinhead éppen az ellenkezőjéről kezdett el beszélni, az egységről, a szervezettségről, de ami a legfontosabb, a hazáról... Hogy ezt ki, hogyan élte meg, az más kérdés.

1982 - mi már utólag tudjuk - végre beindul itthon is a heavy metal. Bár Kalapács Józsiéktól (Pokolgép) lett itthon híres a műfaj, de azt tudni kell, hogy az első ilyen banda Lőrincz Tibi és a Stress volt. Szóval javában ment a változás, de a Pop Meccs gálán azért a jól bevált előadók nyertek, és azok az újak, akik mögött már valamiféle menedzsment mocorgott.

Az év legnagyobb csalódása Révész Sanyi kiválása volt a Piramisból, ami - valljuk be őszintén - nagy meglepetés nem volt, hiszen a Piramis aranykora ekkor már leáldozóban volt. Azt nem tudhatjuk meg, hogy mi lett volna, ha gurul tovább a szekér. Talán ma ők is 100-150 ember előtt nyomnák a negyven évvel ezelőtti slágereket, viszont így valódi legendává alakultak, és minden egyes Piramis, vagy Révész koncert ünnepi eseménynek számít.

Popmeccs:

Módos Péter: Kedves Nézőink, rövidesen műsorunk végére érünk, és ahogy mondani szokás, a végén csattan az ostor. Minden évben, így 1981-ben is megrendezik a világ minden táján, különböző újságok, televíziók, rádiók, hanglemezgyárak az az évben legnépszerűbb énekesek, együttesek parádéját. Ez nálunk is így volt, a Popmeccs keretében, nálunk is eldöntötte a közönség és természetesen a szakma is, hogy kik a kedvencek.

Ahogy általában ezek a Popmeccs szavazatok egy fajta szubjektív véleményt türköznek, úgy az idén is meglehetősen szubjektív eredményt tükröz, de hát ez így van rendjén. Mint említettem, a közönség és szakmai szavazás is történt. Ennek a felsorolása, mármint az eredmény felsorolása igen sok időt venne igénybe, ami a zenétől rabolná el az időt, ezért mi egy ilyen furcsa pontozásos alapon történt összesítést végeztünk. Csak röviden a végeredményt. Az év meglepetése mind a közönség, mind a szakma versenyében a KFT együttes. (levetítenek egy szám részletet tőlük). Az énekesnők versenyét mind a szakmában, mind a közönség szavazatai alapján Koncz Zsuzsa nyerte (számrészlet).

A férfi énekesek versenyét az összesített pontozásban Komár László nyerte (részlet). És most következnek a zenekarok, az összesített versenyben tehát a közönség és a szakmai szavazatok alapján harmadik helyen az Edda együttes végzett (részlet). Az összesített verseny második helyezettje a Hungária együttes lett (részlet). Az év zenekara címet óriási fölénnyel a Lokomotív GT nyerte. Mi ezzel búcsúzunk, még egyszer Boldog Új Évet Kívánunk. Találkozunk január végén ismét.

V'Moto-Rock - Új év
Szaty-rock
Dévényi játék
Eszményi Viki - show részlet
Kaláka
Hernádi Judit - Sohase mond
Osztrák rock
Soft Cell - Tanted Love
Kim Carnes
KFT Popmeccs részlet
Popmeccs összeállítás

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 22. és 2018. augusztus 07. között: