×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Zártosztály - interjú (2017) 

Megjelent: 2017. április 21. péntek 12:05
Szerző: szimpatic
    Interjúk 

A Zártosztály zenekar pár éves pályafutása legnagyobb szabású koncertjeire készül idén nyáron. A plakátok szerint, a koncerten a Bakancsos Edda tagjai közül többen jelen lesznek július 13-án Miskolcon, az Ifjúsági Házban, majd pár nap és július 15-én a Barba Negra Trackben. A koncert kapcsán beszélgettem Mirkovics "Zserbó" Gáborral és Zselenc "Zsöci" Lászlóval, és az internet segítségével csatlakozott hozzánk Barta "Talfi" Alfonz is Floridából... - FőnixHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Zsöci, Zserbó, Talfi, nagyon jó így együtt látni Benneteket! Összeköt Benneteket egy nagyon fontos dolog: igaz, más korszakokban, de egy zenekarban, az Eddában játszottatok. Először Zserbót kérdezném meg, hogy 1983 előtt rajongóként követted-e az Edda útját?

Zserbó: 1979-ben, amikor még nem futottak be, a hírük már megelőzte Őket. Több koncertjükön ott voltam, például a Közgáz Egyetemen, a Rockreflektoron, vagy a Budai Ifjúsági Parkban, amikor alig 200 nézőnek játszottak, mert aznap volt Piramis a Kisstadionban és mégis mindent beleadtak a színpadon. Majd ott voltam már a lemez megjelenése után, 1980-ban, amikor leomlott a fal. Nagyon szerettem az Eddát, a dalaikat kívülről fújtam és óriási öröm volt, amikor 1985-ben a zenekar tagja lettem.

Hogy kerültél a zenekarba?

Zserbó: Emlékszem, hogy már kaptam jelzést, hogy egy platinalemezes zenekar basszusgitárost keres. Gondolkodtam, hogy melyik lehet az, talán az R-Go? Majd 1985. január 06-án csörgött a telefonom, és hívó a vonal végén úgy mutatkozott be, hogy "a rettenetes Pataky Attila vagyok". Ezt nem is értettem, mert az akkoriban bemutatott Kölyköd voltam című filmet nem ismertem. Akkoriban csak Attila és Fortuna László "Tüsi" voltak az Edda, a többiek mind vendégzenészek voltunk, így jelent meg az 5. lemez. Először a gitáros, majd a dobos poszton volt több változás, majd 1986-ban kialakult egy stabil és erős felállás: Pataky Attila, Csillag Endre, Gömöri Zsolt, Donászy Tibor és én.

Zsöci és Talfi, Ti követtétek az újjáalakult Edda történetét?

Zsöci: Az Edda feloszlásakor én már gőzerővel készültem a Pandora's Box-ba és végül is abban a csapatban játszottam jó pár évet. Tudtam az újjáalakult Eddáról, sőt néha vendégként fel is léptem Velük. Ismertem az új dalokat, Zserbóékat, mondhatom azóta jóban is vagyok Velük.

Talfi: Én 1983 nyarán mentem el az országból, az akkori fogalmak szerint disszidáltam. Tudtam, hogy utána nem sokkal feloszlott az Edda. Bevallom nem nagyon tudtam az újjáalakult zenekarról. Akkor nem volt még internet, ahonnan tájékozódhattam volna. Talán a telefonba mondta Darázs Dudi barátom, hogy mi van az Eddával, de erre már nem emlékszem. Egész 1988-ig nem tudtam hazalátogatni. Később, 1990-ben játszottam én is 10. éves jubileumi koncerten, de akkor pedig már nem volt ott Zserbó és Csuka.

És Zsöci, Te 1990-ben ex-Eddásként a Beatricében játszottál. Donászy Tibor pedig ex-Beatricésként az Eddában játszott. És, hogy a kép teljes legyen, Hirleman Berci is játszott, mind az Eddában, mind a Beatricében.

Zserbó: Igen, ilyen a magyar rockzene és a magyar zenekarok. Néha keveredtek a szálak.

Végül is mint említettem két eltérő korszakban játszottatok az Eddában: 1979-1983 és 1985-1987. 1985-ben a Zserbó által is említett régi dalok mellett jöttek az újak, amit a rajongók egy része némi idegenkedéssel fogadott, de sokan szerették. Nagyon érdekes dolog, de szerint most már azok a dalok (a Kör, Gyere őrült, Éjjel érkezem és még folytathatnám), amelyeket a Zártosztályban játszotok, mára szintén klasszikussá váltak.

Zserbó: Igen, ez szerintem is így van. De fontos elmondani, hogy a Bakancsos Edda nélkül mi sehol sem lettünk volna! Ők tették le az alapokat, amit mi folytattunk. Óriási örömmel játszottam, játszottuk a régi dalokat az első négy lemezről, illetve az újabbakat is, amelyek megjelentek az 5. és 6. lemezen. Fontos elmondani, hogy a hetedik lemez dalait is mi késztettük - egy kislemez meg is jelent -, de már egy másik felállás vette fel a stúdióban, mivel Csuka és én 1987 végén, eltérő okokból kikerültünk az Eddából.

Zsöcitől és Talfitól kérdezném, hogy Ti ismeritek és szeretitek ezeket az új korszak - vagyis az 1985-1987-es - dalait?

Zsöci: Az Edda 1985 után a megváltozott felállásban is nagyon jó lemezeket készített. Amiket a Zártosztály játszik, abból a korszakból, azokat mind ismerem és szeretem is.

Talfi: Ez igaz, egyetértek. Nagyon fontos dolog, hogy Zserbóék és közöttünk nincs semmiféle rivalizálás. Nagyon örülök, hogy megismerhettem Őket, nagyszerű zenészek, és mondhatom, hogy jó barátok is lettünk.

Akkor térjünk rá a Zártosztályra. Hogy jött létre az a csapat? Sok Edda-tribute zenekart hallottam már, de végül is Ti nem tribute vagytok, hisz valamikor ott játszottatok.

Zserbó: 2013-ban a Hardrock részéről felvetődött, hogy a rockfarsangon az 1985 és 1987 közötti Edda zenekar fellépjen, és egy az akkori repertoárból komplett műsort lejátsszon. Erre óriási lelkesedéssel készültünk. Sajnos Attila és Göme végül nem vállalták. Egyébként nem, hogy a Bakancsos Edda tagok és közöttünk nincs rivalizálás, de a mai Eddával sem. Például Kicska Laci is jó barátom, szoktunk együtt teniszezni. De visszatérve a Zártosztályra, Csukával és Donászy Tibivel mi már nagyon be voltunk indulva, elhatároztuk, hogy megcsináljuk a koncertet. Pataky Attilát Sipos Péter helyettesítette, aki az Irigy Hónaljmirigyben már énekelt Edda paródiákat, és nagyon jól. Gömöri Zsolt helyére pedig Lázár Zsigmondot hívtuk, aki nagyon képzett és jó zenész.


Ezt egyszeri alkalomnak szántátok?

Zserbó: Igen, ez csak egyszeri alkalom lett volna, de a koncertnek nagy sikere volt. És elkezdtek hívni minket sok felé, mondhatom az országhatárokon belül és azon túl is, de mivel a tagok elfoglalt zenészek, a felkéréseknek nem tudunk eleget tenni. Azért alkalomszerűen - évente két-három alkalommal - fellépünk.

És, hogy jött képbe a Bakancsos Edda tagok fellépése?

Zserbó: A közönség kérte volna a régi dalokat, de a zenekaron belül abban maradtunk, hogy az 1985-1987-es korszak dalait játsszuk, és mindig hívtunk vendéget, például Takács Tamást, Tóth Attilát, vagy Kálmán Gyurit. Úgy gondoltuk, hogy egy teljes Bakancsos Edda blokkhoz legyen ott valaki az akkori csapatból.

Ti hallottatok a Zártosztályról?

Talfi: Nem tudtam a fiúk kezdeményezéséről egészen addig, amíg nem olvastam róla a facebookon és el nem hívtak két éve egy koncertre. Nagy örömmel tettem eleget a meghívásnak, és játszottam Velük. Tudod a jó kapcsolat nemcsak azon múlik, hogy kivel mennyit vagyok együtt. Ahogy hazajöttem részt vettem néhány próbán, majd Sipivel elmentem egy-két TV riportra, és nagyon jól összebarátkoztam Vele és az egész csapattal.


Zsöci: Én igazából akkor hallottam a fiúkról, amikor két éve hazajött Talfi és hívtak engem is srácok, de sajnos akkor el volt törve a kezem. De a koncerten ott voltam és Talfival, Darázs Dudival nagy örömmel találkoztam. Tavaly pedig én léptem fel a Zártosztályban.

Az idei fellépés mennyiben lesz különleges?

Zserbó: Szerettük volna a Bakancsos Eddás fiúk körét kibővíteni. Itt lesz Zsöci és Talfi, de meghívtuk Fortuna László "Tüsi"-t, aki a régi dalokban fog dobolni. Ott lesz még, reményeink szerint Csapó Gyuri "Buksi" is, illetve Darázs István "Dudi".

És Slamót hívtátok?

Talfi: Tudomásom szerint több úton - Darázs Dudi, Slamovits Tibor, a bátyja - megkeresték, de sajnos nem állt kötélnek, már nem foglalkozik a zenével. Így a régi dalokban Csuka fog velünk játszani.

Zsöci: Egyébként amikor Talfi katona volt 1981-ben, akkor arról is volt szó, hogy két gitáros felállásban játszunk majd egy darabig, és Csukával próbáltunk, és ezt a nevet is akkor kapta. De akkor rövid ideig próbált velünk és koncerteken nem.

A plakátok szerint az 1985-1987-es programrészbe Hirleman Bertalan fog dobolni. Mi van Donászy Tibivel?

Zserbó: Tibcsi pár hónappal ezelőtt visszament a Mobilmániába, amit végül is meg tudunk érteni, mert egy sokat játszó, aktív zenekarban jó dolog játszani. Júliusban a Mobilmánia sokat fog játszani és Tipcsi jelezte, hogy sajnos a Zártosztályt nem tudja vállalni. Rögtön jött az ötlet, hogy Bercit hívjuk meg. Róla annyit kell tudnunk, hogy 1985 őszétől 1986 májusig játszott velünk az Eddában. Majd egy Edda - Bikini turné végén átült a Bikini turnébuszába tőlünk. De a hatodik lemez dalait Vele gyakoroltuk, próbáltuk és raktuk össze. Némelyiket játszottuk is a koncerteken már a Bikinivel közös turnén.


Tehát lesz nyolc egykori Edda tag (Bakancsos: Talfi, Zsöci, Tüsi, Buksi, Dudi; 1985-1987: Berci, Zserbó, Csuka), valamint Sipi és Zsiga, tulajdonképpen mintha két zenekar játszana. Hogy fogjátok a műsort próbálni?

Talfi: Ezzel semmi gond nem lesz. Mindenki, aki színpadra lép, profi zenész, sokat játszik. És most nem számít az, hogy Eddát, vagy játszik vagy mást, az lényeg, hogy most senki nem úgy lesz, hogy öt éve nem fogott már hangszert a kezébe. Azért mielőtt hazamennék a dalokat, amiket én játszok, azokat át fogom venni. A próbákon sokkal inkább "összejátszás" lesz.

Zserbó: A lényeg, hogy a próbákra már mindenki úgy jön, hogy a saját dalainak szólamait tudni fogja. Bercivel rövidesen átnézzük az 1985 és 1987 közötti időt.

Miből fog állni a műsor?

Zserbó: Még a műsor alakulhat, de várhatóan 22 dal lesz, kb. fele részben Bakancsos, fele részben az új időszak dalaiból áll majd a koncert, a korábbi koncerteknek megfelelően blokkokban. Szeretnénk olyan részt is egy-két dalban, amikor mindenki fent lesz.

Tervezitek a műsort felvenni, kiadni? Ez már csak azért lenne érdekes, mert mind a Bakancsos Eddáról, mind az 1985-1987-es csapatról viszonylag kevés jó minőségű videó felvétel maradt fent.

Zserbó: Erről egyelőre annyit tudok mondani, hogy megkeresett az egyik legnagyobb hazai kiadó, hogy felvennék a bulit, de még a részleteket tisztázni kell.

Zsöci: Ennek mi is nagyon örülnénk. Sok szeretettel várunk mindenkit július 13-án Miskolcon és július 15-én a Barba Negrában.

Talfi: Én is üdvözlök és várok mindenkit a koncerten.

Az interjút Főnix készítette!

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Katona Imre - interjú 3. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Zivatar - interjú Attilával (2018)
Örömmel üdvözöllek a passzio.hu-n! Szerettem volna, ha ez az interjú még a Fekete Zaj előtt megjelenik, ami sajnos miattam nem sikerült. Bár így legalább

Tovább...
Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Koncertek 2018. március 17. és 2018. április 02. között: