×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 19. - 1981 október - Megalakul a Start, újra startol a Mobil 

Megjelent: 2017. április 20. csütörtök 12:00
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Fekete bárány, vagy fekete bakelit?

Lassan kettő éve robog nagy sikerrel a Pulzus című könnyűzenei műsor, és most először kerül szóba a P. Mobil együttes. Örömhír a rockereknek, hogy végre hamarosan megjelenhet az örökmozgók első nagylemeze.

Vikidál kilépése után Lóri is lazított kicsit a hatalommal szembeni ellenállásán, így ha lassan is, de közeledett egymáshoz a zenekar és a hanglemezgyár álláspontja. A cél érdekében a P. Mobil 1980 augusztusában mutatta be az Örökmozgó című dalt a Made in Hungary popfesztiválon. Schuster Lóránt újjászervezte a csapatot, Vikidál helyére Tunyogi Péter, míg Bencsik és Cserháti helyére Sárvári Vilmos és Zeffer András került. 1981 őszén megjelent a P.Mobil első albuma, a Mobilizmo. A rajongóknak így "csak" kilenc évet kellett várniuk, hogy végre otthon is minőségi felvételen hallhassák kedvencüket.

Ehhez persze sok mindenre szükség volt. A Hungarotonra "veszteségtermelő ágazat"-ként csak a cégnél Erdős Péter, majd Wilpert Imre és Boros Lajos által felügyelt magyar pop- és rockzene maradt. Ettől próbáltak szabadulni némi belső piacosítás jegyében, a cégen belül önálló könnyűzenei márkák jöttek létre (Pepita, Start, Bravó, Krém), amik csupán belföldön eladható, szinte kizárólag magyar nyelvű produkciókat tudtak piacra dobni. (wikipédia)

A "kelet" harcai

Az East együttes bemutatkozó koncertjét 1975. november 15-én a szegedi KISZÖV klubban tartották meg, ezek után érthető, hogy nekik sem volt egyszerű kivárni az első önálló nagylemez megjelenését. 1979-ben a Szegedi Ifjúsági Házban megtartott előadáson jelen volt a Magyar Televízió is, a koncertet rögzítették, és le is adták később. Talán kevesen tudják, de a zenekarban játszott Szakcsi Lakatos Béla is. Szóval végre összejött az első lemez, és nem is akármilyen dalokkal. Az East muzsikájára amúgy is a kidolgozott munka volt a jellemző.

Módos Péter: Kezemben egy új nagylemez van, és az új nagylemezen egy új embléma. Start. Mit jelent ez az új embléma, kérdezem Wilpert Imrét, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat szerkesztőjét, talán egy új konkurens hanglemezgyártó cég?

Wilpert Imre: Mondhatjuk úgy is, hogy konkurens, a szónak abban az értelmében, hogy a vevő tetszéséért konkurál immáron a Pepita és a Start. Egészen pontosan ez egy márka, a Hanglemezgyártó Vállalat egyik lemez márkája. A Pepita mellett ugyanis a Start, és majd a jövőben megjelenő Krém lemezek hivatottak arra, hogy a most már nagyon sokszínű palettát képviseljék, amelyet a magyar pop jelent. Tehát új irányzatoknak a márkája a Start, ez egyúttal a start a szó teljes értelmében, új együttesek startolását is jelenti.

Módos Péter: Tehát ez azt jelenti, hogy pályakezdő együttesek?

Wilpert Imre: Hogy a pályakezdő együtteseket bemutassuk, tehetségkutatást végezzünk, egyfelől, más felől pedig az utóbbi idők új irányzatait.

Módos Péter: Most a kezemben lévő lemez, az East együttes első nagylemeze. Én úgy tudom, hogy az East együttes megy, mint hallom a P. Mobil együttes is, hát bizony nem vadonatúj zenekarok, hiszen több éve működnek, nagy sikerrel.

Wilpert Imre: Nem kizárólagos célja a Startnak, hogy csak pályakezdőket juttasson szóhoz, hiszen vannak olyan irányzatok, amelyek egyszerűen az utóbbi években új jelenségnek tekinthetők, de talán azt hiszem, a repertoárunk jobban elmondja, hogy mit takar a Start.

Módos Péter: Halljuk.

Wilpert Imre: Meg fog jelenni tehát a P. Mobil első nagylemeze novemberben, két kislemez jelenik meg decemberben, kimondottan egy tehetségkutató akció eredményeként a KFT és a bajai Fórum együttes első kislemeze. Tervezzük decemberben a KFT első nagylemezének a felvételét, de a már létező P. Box együttes már felvett nagylemeze a jövő évben fog megjelenni.

Módos Péter: Az East együttesnél maradjunk, azt javaslom. Bemutatom az East együttes vezetőjét, Móczán Pétert. A zenekar már, mint hallottam 5-6 éve működik, méghozzá egyre nagyobb sikerrel. A korábbi években ti énekes nélkül, úgynevezett instrumentális, erősen jazz befolyásolta zenét műveltetek. Maradt-e ebből valami, vagy változott azzal, hogy új énekes, pontosabban egy énekes került a zenekarba?

Móczán Péter: Az évek hosszú során, természetesen változott az együttesnek az arculata, azonban elmondhatom, hogy az elejétől kezdve így tervbe volt véve, hogy az énekhang is meg fog szólalni a zenekarban. Az az igazság, hogy hosszú éveken keresztül nem találtunk erre megfelelő embert, szerencsés véletlen volt az, hogy Zareczky Miklóssal összehozott bennünket a sors tavaly nyáron. És, hát ezen a nagylemezen már ő énekel.

Módos Péter: És úgy tudom, nem csak énekel, hanem szerzőtárs is.

Móczán Péter: Igen zenét is szerez és szöveget is ír.

Módos Péter: Mit fogunk most hallani?

Móczán Péter: Szállj most fel című számunkat.


Solaris - Ellenpont
Poór Péter - Te meg én
Hungária - Hotel Menthol
Wilpert Imre - Start
Móczán Péter
East - Szállj most fel
Soltész Rezső
Big Miller
Ács Enikő - Magasföldszint
Mind The Will

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 64.
A Bergendy 1976-ban két albumot is felvett. A Fagypont fölött miénk a világ című lemez egy jórészt a funk világába tett csodás kirándulás, olyan dalokkal, mint az

Tovább...
Koncertek 2018. március 17. és 2018. április 02. között: