×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pink Floyd – TEY 10 – 1969 Dramatis/ation - video (2017) 

Megjelent: 2017. április 19. szerda 12:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

Az 1969 - Dramatis/ation digibookban egy DVD és egy Blu-ray korong van, melyek műsora megegyezik. A négy részre osztható másfél órás programhoz az előző részeknél megszokott feliratok (angol, francia, német, olasz, spanyol, holland, portugál, lengyel, mandarin és kantoni kínai) járnak, magyar ezúttal sincs. A filmfelvételek többsége fekete-fehér, de az utolsó blokk színes részei sem a legélesebbek. Nyilván abból dolgozott a stáb, ami rendelkezésre állt. Ennek ellenére egy érdekfeszítő és fontos gyűjtemény a harmadik kötet filmes része. Megkockáztatom, hogy ezek ismerete nélkül nem is igazán értelmezhető, illetve kezelhető a helyén a korszak zenei termése.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

I.

Az összeállítás elején két, dokumentációs szempontból kulcsfontosságú film látható. Az első egy újabb francia tévéműsor, a Forum Musiques, melyben - szemben napjaink gyakorlatával - a műsorvezető egyből az elején a helyére teszi a dolgokat, miszerint azért látható playback előadás, mert abban a stúdióban nem lehetséges a Pink Floyd összetett, elektro-akusztikus hangzását reprodukálni. A szerzemények közötti beszélgetőpartner David Gilmour, akinek jelenlegi tudásunk szerint ez az első fennmaradt tévényilatkozata. Miután akkor az együttesből egyedül ő beszélt franciául, nyilván adta magát a dolog.

A beszélgetésből megtudhatjuk, hogy aznap, 1969. január 22-én három dalt mutattak be. Ebből az első, a Point Me At The Sky című kislemezdal felvétele sajnos elveszett. Míg a másik kettő, a Set The Controls For The Heart Of The Sun és A Saucerful Of Secrets teljes hosszában látható-hallható a Dramatis/ation korongjain. Ezúttal is ordít a tudatos promóció, miszerint az előző év december 17-én megjelent friss kislemez A-oldalas dala, illetve az utolsó nagylemez két szerzeménye, - köztük a címadó - adta a műsor zenei programját.

Ezeken túl David bemutatta zenésztársait, majd kérdésre válaszolva még azt is nyilatkozta, hogy nincs a zenekarnak vezetője, illetve, hogy közösen írják a Pink Floyd dalokat. Utóbbi állításoknak ellentmond az a tény, hogy az Early Years sorozat zenei anyagának többségét Roger Waters szerezte, illetve a következő blokkban látható zenekari próba is, melynek egyértelműen Waters az irányítója.

Az 1969. április 14-én forgatott dokumentumfilm Londonban készült, a Royal Festival Hall színpadán, az aznap esti The Man & The Journey dupla szvitre készülődve. A rendkívül fontos és értékes felvétel, mementója az emberi önzésnek, hiszen azért csak ennyi került felvételre, mert az illetékesek megtiltották a stábnak az esti előadáson a filmezést. Természetesen voltak indokok, ahogy hasonló helyzetben egyéb más koncerteken is lenni szoktak. De azért erősen elgondolkodtató, hogy pillanatnyi vélt vagy valós üzleti érdek, az aznapi múlékony idegeskedéssel fűszerezve még sok-sok ilyen pótolhatatlan anyag megszületését akadályozta meg. Komoly kulturális értékek vesztek a feledés homályába, semmisültek meg, mert valaki féltette a kis bizniszét, mert valaki nem kapott baksist.

A szűk negyedórás kisfilmben a próbafolyamat alatt láthatjuk-hallhatjuk az Afternoon (Biding My Time), a The Beginning (Green Is The Colour), a Nightmare (Cymbaline), a Beset By Creatures Of The Deep (Careful With That Axe, Eugene) és a The End Of The Beginning (A Saucerful Of Secrets) hosszabb-rövidebb részleteit. Az egyértelműen domináns és láthatóan maximalista Waters már akkor sem bízott semmit a véletlenre, alaposan eligazította a bandát. Elhangzik az ummagumma kifejezés is. Vélhetően akkoriban már erősen körvonalazódhattak a következő album tervei is, melyek számunkra - főleg így utólag - már kifürkészhetetlenek. Mindenesetre a The Man & The Journey stúdiófelvételei helyett egy félig stúdió, félig koncert album, a duplalemezes Ummagumma lett az alkotói folyamat végeredménye, melynek élő részeit szűk két héttel később, április 27-én kezdték rögzíteni.


II.

Az 1969-es összeállítás második részében két őszi koncertblokk élvezhető, melyek már hosszú ideje a bootlegerek és a fekete-öves rajongók favoritjainak számítanak. A hangfelvételek október 11-én készültek a német Essener Pop & Blues Festival, illetve október 25-én, a hatnapos belga Music Power & European Music Revolution - Amougies Mont de L'Enclus fesztivál, más néven Festival Actuel második napjának Pink Floyd fellépésein, illetve utóbbi képanyaga magáról a rendezvényről is tartalmaz bejátszásokat.

A setlist mindkét esetben a sztenderd Floyd programot takarja. Essen esetében a Careful With That Axe, Eugene és az A Saucerful Of Secrets került fel a filmre, míg az Astronomy Domine és az Interstellar Overdrive továbbra is marad az audio-bootleg kiadványok kincse. A belga buli anyagából pedig az Astronomy Domine és az A Saucerful Of Secrets maradt le, míg a fesztiválról készült filmben a Green Is The Colour, a Careful With That Axe, Eugene, a Set The Controls For The Heart Of The Sun és az Interstellar Overdrive szerepel.

Utóbbi sztárvendége Frank Zappa, akivel egy negyedórányi őrület kerekedik a színpadon, az 1966-os, '67-es Barrettes Floyd bulik formabontó zeneiségét, kiszámíthatatlanságát, intenzitását idézve.

Az Interstellar Zappadrive, The Godfathers Of Invention, Pink Floyd Meets Frank Zappa, és egyéb változatos fantázianevű bootleg lemezek eddig is a gyűjtők kedvenceinek számítottak, hiszen a viszonylagos jó hangminőség mellé egy igazi kuriózum, egy megismételhetetlen jam társul. Miután csak a fennmaradt filmanyag került be az 1969 - Dramatis/ation gyűjteménybe, a (hosszabb) hanganyag nem, így a buli gyönyörű és változatos kalózkiadásai még sokáig lesznek a Pink Floyd és Frank Zappa gyűjtemények ékkövei.
Pink Floyd - Dramatis/ation 1969 DVD/BD:

Forum Musiques 1969:
01. Set The Controls For The Heart Of The Sun
02. A Saucerful Of Secrets
The Man & The Journey rehearsal 1969:
03. Afternoon (Biding My Time)
04. The Beginning (Green Is The Colour)
05. Nightmare (Cymbaline)
06. Beset By Creatures Of The Deep (Careful With That Axe, Eugene)
07. The End Of The Beginning (A Saucerful Of Secrets)
Essener Pop & Blues Festival 1969:
08. Careful With That Axe, Eugene (live)
09. A Saucerful Of Secrets (live)
Music Power & European Music Revolution - Festival Actuel 1969:
10. Green Is The Colour (live)
11. Careful With That Axe, Eugene (live)
12. Set The Controls For The Heart Of The Sun (live)
13. Interstellar Overdrive (live)

Közreműködő zenészek:

David Gilmour - gitár, ének, vokál
Richard Wright - orgona, zongora, harsona, ének, vokál
Roger Waters - basszusgitár, gitár, percussion, ének, vokál
Nick Mason - dob, percussion
Frank Zappa - gitár

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Sting & Shaggy - 44/876 (2018)
A 66 éves, Wallsend-i születésű Gordon Matthew Thomas Sumner, meg a 49 éves, Kingston-i születésű Orville Richard Burrell úgy döntött, hogy Jamaika közelebb van, mint azt a

Tovább...
Sleep - The Sciences (2018)
Leghosszabb alvásából tér most vissza az Oakland-ben, '90-ben indult stoner-doom metál legenda Sleep! Két stúdiólemezzel a zsebükben, '98-ban oszlottak fel elsőként, a Jerusalem című

Tovább...
Ghost - Prequelle (2018)
A svédországi Linköping-ben, 2006-ban alakult Ghost a 2010-es Opus Eponymous, a 2013-as Infestissumam és a 2015-ös Meliora után, elkészítette a negyedik okkult és szatírikus pop-rock-metál

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: