×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Megadeth - The System Has Failed 

Megjelent: 2004. szeptember 27. hétfő 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 
Kiadó: Sanctuary Records
Honlapjuk: megadeth.com
Megjelenés dátuma: 2004.09.14
Stílus: Thrash Metal

szerintem csapjunk a lovak közé. Mindenki tudja, hogy ki a banda. Meg arról is mindenkinek van egy képe, hogy mit vár Dave-től (született: 1961. 09. 13), aki egyenlő a Megadeth nevű ex-Thrash metal bandával. Hellstar kolléga ezt a lemezt erősen lehúzta ( kritika itt ) a visszatérő produkciót, bevallom én erősen gondolkodom még mindig, hogy mi a helyzet ezzel a lemezzel. Azt is bevallom, hogy bár elismerem Mr. Mustaine gitárosi - zeneszerzői képességeit, de mint énekes semmire sem tartom. Márpedig egy gitáros-énekesnél ez elég nagy probléma. Mégis nagyon jót tett neki, hogy elég sok időt kihagyott. Érezni a lendületet a lemezben, és azt is érezni, hogy ezeket a dalokat nem egy perc alatt találta ki. Mégis van egy rossz érzésem: ezt ismét a best-sellers listáknak készítette, kevésbé a rajongóknak.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!vegyünk mégis egy kis levegőt a történelemből...


Mindenki tudja, hogy 1982-ben Lars Ulrich és James Hetfield mellett, a Panic nevű bandából kilépve alapítója volt Dave Mustaine a Metallicának. 1982. márciusában az Anaheim-ben lévő Radio City-ben történelem indult. Aztán az is már történelem, hogy a Saxon "Denim and Leather" turnéjának előzenekaraként kaptak elsőként lehetőséget. Aztán márciusban csatlakozott a Metallicához Cliff Burton, és áprilisban kilépett Dave Mustaine, akit az EXODUS-ból Kirk Hammet pótólt. Majd a Metallica kiadta a Kill 'Em All-t, Dave pedig megalapította a Megadeth-et David Ellefson basszerrel, Kerry King gitárossal és Lee Rausch dobossal. Kerry King játszott az első turnén, majd visszatért a Slayer-be.

84-ben Chris Poland vette át Kerry King helyét a másodgitáros posztján, Lee Rausch-ot pedig Gar Samuelson dobos váltotta, majd novemberben szerződtek le a Combat Records-hoz. 1985-ben már ki is adták első lemezüket "Killing Is My Business... And Business Is Good!" címmel. 1986-ban Cliff autóbusz balesetet szenvedett, Dave pedig novemberben kiadta második lemezét "Peace Sells... but Who's Buying?" címmel. Majd elindult az Overkill társaságában a "Wake Up Dead" turné, ami Chris Poland és Gar Samuelson kilépéséhez vezetett. (Utolsó közös koncertjük, a turné utolsó állomásán Hawaii-n volt.)

1987-ben a Megadeth nyitja Alice Cooper "Constrictor" turnéjának koncertjeit, majd a Mercyful Fate-el koncerteznek. A turnén Chuck Behler dobol, akinek a kilépése után Jay Reynolds a Malice-ből segíti ki a bandát. Chris Poland-ot pedig Jeff Young helyettesíti a másodhegedűs posztján.

1988. márciusában kiadják a "So Far, So Good... So What!" lemezt, aztán Dio előtt lépnek fel az énekes amerikai és kanadai turnéján. Augusztusban a donningtoni fesztiválon a KISS és az Iron Maiden mellett ők a headlinerek. Majd indul a "Monsters of Rock" turné.

1989 úgy indul, hogy Jeff Young és Chuck Behler ki van rúgva, majd júliustól Nick Menza az új tag. 1990. januárjában veszik fel a banda leghíresebb cover dalaként Alice Cooper "No More Mr. Nice Guy" című örökbecsűjét, ami a Wes Craven féle "Shocker" című film betétdala lesz. Februárban kerül a bandába Marty Friedman. Októberben pedig kiadják a "Rust in Peace" lemezt. Majd a Slayer, Suicidal Tendencies, és a Testament társaságában részt vesznek a "Clash of the Titans" turnén.

1991. márciusában a Judas Priest "Painkiller" albumának turnéjának nyitó bandája. Áprilisban Dave elveszi feleségül Pamela Anne Casselberry-t, majd kiadják a "Rusted Pieces" videot. Júliusban a "Go to Hell" című daluk a Bill & Ted féle Bogus Journey című film zenéjében találja magát. Majd elindul a US "Clash of the Titans" turné, a Slayer, Anthrax, Megadeth, a nyitó banda Alice in Chains részvételével.

1992. májusában a "Breakpoint" szerepel a Super Mario Bros filmzene lemezen. Júliusban kiadják a "Countdown to Extinction" lemezt. Novemberben megszületik a Exposure of a Dream video, aztán turnéra indulnak a Stone Temple Pilots társaságában. Még ebben az évben születik meg Dave fia Justis.

1993-ben a Milton Keynes Bowl-ban a Diamond Head és a Metallica-val áll színpadon a Megadeth, majd az Iron Maiden európai turnéjának nyitó bandája. Később az Aerosmith kidoba őket az amerikai "Get A Grip" turnéról. Ebben az évben indul a "Countdown to Extinction" turné, amin a Pantera a nyitó csapat. Júniusban az "Angry Again" szerepel a Last Action Hero filmzenealbumon, novemberben pedig a "99 Ways to Die" a The Beavis and Butthead Experience-n.

1994. Halloweenje alkalmából kiadják a "Youthanasia" lemezt, majd játszanak az MTV "Night of the Living Megadeth" műsorában. Októberben szerepelnek a "Paranoid"-al a Nativity in Black: A Tribute to Black Sabbath lemezen.

1995-ben megjelenik a "Hidden Treasures" válogatás európában (júliusban az államokban és japánban), májusban a "Evolver: The Making of Youthanasia" video. Júliustól augusztusig a "Reckoning Day" turnén vesznek részt a Flotsam and Jetsam, Korn és a Fear Factory társaságában.

1996-ban Dave Mustaine felveszi az MD.45-öt a Fear-es Lee Ving-el. Megszületik David Ellefson fia: Roman Alexander, majd producere lesz a Helstar újjáalakuló Multiples of Black című albumának.

1997. júniusban kiadják a "Cryptic Writings"-et, illetve felveszik az "Almost Honest" remixét a Mortal Kombat Annihilation filmhez.

1998. január 28-án megszületik Dave Mustaine lánya Electra. Játszanak az "Ozzfest'98"-on. Júliusban kilép Nick Menza dobos, akinek a helyére Jimmy DeGrasso lép. Október 23-án megszületik David Ellefson lánya Athena.

1999-ben a producer Dann Huff-al Nashville-ben elkezdik a "Cryptic Writings"-et követő lemezüket felvenni, majd szeptemberben az Iron Maiden európai turnéjának vendégei. A "Crush 'Em" szerepel az Universal Soldier 2 filmzene lemezen. 1999. augusztus 31-én megjelenik a Risk.

2000-ben Al Pitrelli váltja Marty Friedman-t. Szakítanak a Capitol Records-al, és leszerződnek a Sanctuary Records-al. Megjelenik a "Capitol Punishment: The Megadeth Years", majd stúdióba vonulnak LA-ben.

2001-ben kiadják a "The World Needs A Hero" című lemezt.

2002-ben kiadják a "Rude Awakening" lemezt, majd feloszlanak. Dave bevallása szerint kézproblémái miatt.

A banda most újra indult. A lemez 2004.09.14-én jelentet meg a Sanctuary Records-nál. A felvételek a Phase Four stúdióban voltak Tempe-ben (Arizona). A lemez borítóján kivehető Bush is. A felvételeken Dave Mustaine mellett Vinnie Colaiuta dobos és Jimmy Sloas basszer vett részt. Ezen kívül még részt vállalt a a Megadeth ex-gitárosa Chris Poland.

Dave korai tervei szerint egy speed/thrash lemezt akart készíteni, visszatérve a Megadeth alapjaihoz. Azt hiszem bár ez nem jött teljesen össze, de én a 94-es Youthanasia óta nem hallottam a nyitó "Blackmail The Universe"-hez hasonló technikás dalt tőle. (Persze lehet, hogy csak nem figyeltem eléggé.) Énekesként is fejlődött. Jól kihallani az énektanárok által adott tanácsokat. De a legfontosabb, hogy a dal Dave pályafutásának gitár szempontból egyik legtechnikásabb dala. Ha az egész lemez ilyen lenne senkinek nem lehetne egy szava sem. De már a második, vagyis a "Die Dead Enough" sem ennyire gyors. Viszont nagyon érett szerzemény. Talán eddigi életének legjobb refrén énektémáját sikerült megírnia, amit (kis vokál segítséggel) ki is tud énekelni. Mondjuk a dologra, hogy érett!

Ismét egy technikás - gitárvírtuóz tétel következik "Kick The Chair" címmel. Nekem nem Dave játéka a legfontosabb (mert tőle ennél jobbakat is várnék), hanem a bandájának a keménysége. Sajnos itt a hangja még mindig gyerekbetegségekkel küzd, vagyis nem is értem, hogy miért nem szerez be egy igazi metal énekest. Én az eddigi Megadeth életműben végig azt vártam, hogy "na most bevesz a bandába egy torkot". De nem! Dave ennyire önimádó, vagy inkább saját hangjába szerelmes. A dal maga nagyon kiforrott speed/thrash szerzemény, hosszú instumentális, gitárszólós részekkel.

Nekem a lemezhez a "The Scorpion" című dal adta meg a kulcsot. Ez a középtempós dal minden Megadeth bajjal és jósággal fel van szerelve. Dave hangja ismét rossz, de mint dalszerző ismét lépett a szememben. Megtanult, a Metallica-nak a fekete lemezéhez hasonló módon, néhány akkordból dalt szerezni. Bár a dalban a szinti kissé erős, de ha erre fog fejlődni, akkor bizony nőni fognak az eladások. Gondolom ez a cél lebeg az ő szeme előtt is.

Sok (korai) rajongónka nem fog tetszeni, de a "Tears In A Vial" című dalban én a Megadeth jövőjét hallom ki. Azt nem tudom megállapítani, hogy mennyire lesz fényes, de az biztos, hogy Dave is öregszik. Egyre kiegyensúlyozottabb dalokat fog írni. Ilyen dal a "Tears In A Vial", aminek az ének dallamait akár meg is lehet jegyezni.

Progresszíven indul a "I Know Jack". Kemény és egyben játékos gitárszólóval. Soka fejlődött a visszatérésre Dave játéka, ez kiderül ebből a néhány másodperces darabból is.

Hangjában mindig volt kis punk feeling. Ebből ad ízelítőt a "Back In The Day"-ben. A zene is szellősebb, hogy úgy ne mondjam slágeresebb. Nekem a refrénhez érve kissé elkülönül az alapriffektől, de a dal szólója klasszul felépített. Régen nem hallottam ilyen összetett speed/thrash dalt. Mondjuk a refrén szövegében az "áááá"-s rész nekem is erősnek tűnik.

Ismét a slágeres szakasz érkezik a "Something I'm Not"-ban. Szinte tökéletes keverés mellett, ha az éneken lehetne még "segíteni", akkor még tetszene is. Így egy hatalmas kérdőjel marad a dal után bennem. "Dave: nem lehetne egy énekest beszerezni? Iszonyat nagy bandát tudnál csinálni" - fogalmazódik meg bennem újra. Bár meggyőződésem, hogy ő akart énekelni a Metallica-ban is, és amikor nem engedték meg neki akkor kilépett. (de ez csak én gondolom.)

Az ős MegaD hívők halálának tűnik a "Truth Be Told" bevezetője, és lassú, akusztikus mivolta és refrén vokálja. Valószinűleg best-sellers lemez készült, márha felkajolja a zenei szakma-tv-rádió-stáb a dalt. Különben nem nyálas a darab, bár a vokál akár egy Nightwish lemezbe is beleférne. Ismét kár Dave hangi szenvedéséért, illetve hogy ezt nekünk meg is kell hallgatni. Viszont a gyorsult instru rész kifejezetten bejött, a páros szóló pedig kifejezetten tetszik!

Az "Of Mice And Men"-t nyitó, erősen rádióbarát refrén énektéma egészen hallgatható Dave énekes dal elé került. Mégsem múltak el az énektanárnál töltött percek feleslegesen, bár engem még mindig zavar néha a felső tartományban a hangja. Szerintem a lentebb lévő tartományokba kellene dalokat írnia.

Némi latin nyelvű bevezető után indul a "Shadow Of Deth" című, "rakkolósabb" átvezető instrumentális darab. A lemezt záró "My Kingdom Come" ismét Dave énekesi mivoltát kérdőjelezi meg bennem. Mondjuk az biztos, hogy senkivel nem lehet összetéveszteni. A dal egy lassabb darab, amibe belepréseltek némi szintit is. Persze a gitárok vannak főszerepben, meg Dave nem is kissé nagyra nőtt egója. Az instrumentális - gitárszólóban a wah-wah pedált is használja, ami külön tetszik! Fejlődik, de Marty Friedman, de még Al Pitrelli sem lesz belőle sosem!Összefoglalva: Mit is írjak. Szerintem kiderült már mindenkinek, aki idáig eljutott, hogy azért ez egy annyira nem is rossz lemez. Szerintem vissza kellett térnie, és ha már ez megtörtént akkor valami hasonlóval kellett megtennie. 10 / 8. De még mindig fel kéne vennie egy profi bértorkot! Addig nem fog feljebb lépni!Track lista:

01. Blackmail The Universe
02. Die Dead Enough
03. Kick The Chair
04. The Scorpion
05. Tears In A Vial
06. I Know Jack
07. Back In The Day
08. Something I'm Not
09. Truth Be Told
10. Of Mice And Men
11. Shadow Of Deth
12. My Kingdom Come

Közreműködő zenészek:

ének, gitár: Dave Mustaine [1983-2002, 2004-]
gitár: Chris Poland [1983-1986, 2004-]
basszus: James McDonough [2004-]
dob: Nick Menza [1990-1998, 2004-]

korábbi tagok:
gitár: Jeff Young [1987-1989]
gitár: Marty Friedman [1990-2000]
gitár: Al Pitrelli [2000-2002]
basszus: David Ellefson [1983-2002]
dob: Gar Samuelson [1983-1986]
dob: Chuck Behler [1987-1989]
dob: Jimmy DeGrasso [1998-2002]

Lemezeik:

1985 - Killing Is My Business
1986 - Peace Sells... But Who's Buying?
1988 - So Far So Good... So What ?
1990 - Rust In Peace
1992 - Countdown To Extinction
1994 - Youthanasia
1995 - Hidden Treasures
1997 - Cryptic Writings
1999 - Risk
2001 - The World Needs A Hero
2002 - Rude Awakening
2004 - The System Has Failed

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Megadeth - Dystopia (2016)

2016-01-21 00:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Amorphis - Queen Of Time (2018)
A finnországi Helsinki-ben, 1990-ben alakult Amorphis elkészítette a sorban a 13. dallamokban, folkban és extrém megoldásokban progresszívan úszó heavy-doom metál lemezét Queen Of

Tovább...
Nemere - Vérmező (2017)
Van az úgy, amikor az ember nem vár semmi különöset, bóklászik a neten, aztán egyszer csak szembejön vele egy döbbenetesen kifejező erejű grafika - ami picivel később még a Hang-Súly

Tovább...
Rainbow - Memories In Rock II. (2018, Dionysosrising)
Nem is tudom, hogy most miként kellene úgy írni, hogy az írás azért mindenképpen szem előtt tartsa, az egyik legnagyobb rockbanda - rövid időn belül

Tovább...
Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Koncertek 2018. június 18. és 2018. július 04. között: