×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 10. - 1980 november - Som Lajos megmondja a tutit 

Megjelent: 2017. február 16. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!1980 novemberében hazánkban még hasított az őszinte, kőkemény rockzene. Ebben az időben, ha némi ellenszenvvel viseltetve is, de legalább mellette állt a tévé és a rádió. Akkoriban törtek be a televíziózásba az új művészeti technikák, stílusok, ami sokat ugyan nem segített a zenészeknek, de legalább foglalkoztak velük. Így sikerült korabeli technikával rajzfilmre vinni a Piramis együttes tagjait is.

A beszélgetés azonban nem ezt a témát taglalja, sokkal inkább az akkori helyzetet. Som Lajos már érezte, hogy akadozik a Piramis gépezet, hiszen egyre inkább külföldre kacsingatott a banda. Itthon még ugyan csúcson volt a zenekar, de a '79-esek fokozatosan darálták le a különbséget. Az addig egységesnek látszó közönség, akik eddig elsősorban Omegások és Piramisosok voltak, szabadabban választhattak.

Ott volt nem messze a legnagyobbak mellett még a P. Mobil, és a Beatrice, de az igazi fenyegetést az újak jelentették. Elindult a Hobo Blues Band, a Karthago, a Korál, az Edda, a Dinamit, vagy a P. Box, akik mind követeltek maguknak egy szeletet a tortából. Ekkor már a "legkisebbek" is megérezték, hogy van keresni valójuk a piacon, a Hit, vagy a Kugli zenekar is helyet követelt magának.

1980-ban, Magyarországon még más jellegű változást nem hozott, de nyugaton már érezhető volt, hogy közeledik az új hullám, és nyakunkon a punkzene, de erre a végső csapásra azért még négy évet várni kellett. Ezek után érthető Som Lajos "burkolt" kirohanása a felhígulás ellen...

Módos Péter: Higgyék el nekem kedves nézőink, hogy igazat mondok, én ugyan láttam, Önök sajnos nem, de a film végén az volt olvasható, hogy tervezte és rendezte Herpai Zoltán. Zoli, azt szeretném kérdezni tőled, hogy egyáltalán mi az, hogy animációs film?

Herpai Zoltán: Animáció szabad fordításban azt jelenti, hogy lelket adni élettelen dolgoknak. Ebben az esetben azt jelentette, hogy kollázst, rajzot, élettelen tárgyakat mozgattam meg.

Módos Péter: Én eddig, - ha a te szóhasználatodat átveszem - élettelen képeidet láttam, különböző pop együttesek borítóin. Te korábban csináltál ilyen jellegű dolgokat is, mint például ez a film, amit most láttunk?

Herpai Zoltán: Rajzfilmet csináltam, de popzenére még filmet nem. Ez volt az első próbálkozás.

Módos Péter: És megítélésed szerint, hogy sikerült?

Herpai Zoltán: Én szeretem.

Módos Péter: Mikor készült ez a film?

Herpai Zoltán: Három évvel ezelőtt.

Módos Péter: És azóta?

Herpai Zoltán: Azóta a Kati és a Kerek Perec együttes showjába csináltunk Tánczos Gáborral egy rajzfilmet egy számra, és most ugyan ebben a műfajban Szűcs Juditnak csinálunk egy grafikai hátteret a showjába.

Módos Péter: Tehát amit láttunk, ez volt a kezdet és folytatódik tovább. Én is tovább mennék, pontosabban átfordulnék kedves két vendégünkre, a Piramis együttes két itt tartózkodó tagjára. Egyszer-kétszer fölvillantatok az előbb látott rajzfilmben. Azonban azt kell mondanom, hogy az utóbbi időben elég keveset láttalak benneteket a televízióban. Van ennek valamilyen oka, vagy csak véletlen?

Som Lajos: Nem csak a televízióban, hanem ez egy olyan tudatos távol maradás, amit gyakorlatilag két dologgal tudnék indokolni. Egyrészt egy törvényszerűség, másrészt pedig egy felismerés.

Módos Péter: Minek a felismerése?

Som Lajos: Most kezdeném előbb a törvényszerűséggel, hiszen minden zenekarnak az öntörvényszerű fejlődésében el kell jutni oda, hogy mikor megvannak a lemezek, megvan a siker, és tovább kell lépni, a siker továbblépése gyakorlatilag a külföld. Most a külföld viszont annyi energiát és időt köt le, hogy emellett nem lehet egy fenékkel két lovat megülni.

Most a felismerés viszont az, hogy az a folyamat, amit mi annak idején, '75-ben elindítottunk, az végül is nem oda kanyarodott, ahova mi azt szándékoztuk. Itt gondolok a rockzenének a teljes piacuraló hatására. De gondolok a rockzenének egy olyan felhígulására is, hogy a mai helyzetben a zenekarok azon igyekeznek, hogy ki tudja egymást hangosabban túlkiabálni, és csak azt kiabálni, amit a közönség akar hallani.

Módos Péter: Bocsáss meg, hogy közbe szakítok. Ez általános érvényű, amit most mondtál, vagy csak magyar.

Som Lajos: Ez inkább csak helyi jellegű. Voltak hasonló próbálkozások a new-wave és a new-wave korai részére, a punkra, az angol területre. Tehát valami újat keresés, de köztudott, csúfos kudarcba fulladt az egész. Nem akarok rockzenei meteorológus lenni, de elképzelhető, hogy ez a dolog ugyanilyen csömörbe és ugyanilyen túltelítettségbe vezethet Magyarországon is.

Módos Péter: Hogyan tovább? Hova vezet az út, ha ez nem sikerül? Révész Sándor.

Révész Sándor: Hát, Lajos, ahogy mondja, valóban ezek a külföldi dolgok azok, amik a következő, elkövetkezendő idők perspektíváit adják a bandának. Tulajdonképpen lemezgyári ügyintézés alatt vannak bizonyos dolgok, tudomásunk van francia, spanyol és skandináv érdeklődésre is, azt hiszem a Nyugat-Német lemezünk, az angol nyelvű lemezünkre.

Úgy, hogy ha ezek a piacok beindulnának, és valóban megjelennek ezeken a piacokon a lemezeink, akkor feltehetően azt majd turné követné. És ez, úgy érzem a zenekar pillanatnyi állapotában egy igazi perspektíva, mert ezért igazán érdemes dolgozni, hogy esetleg a rockzenének, vagy a Piramis együttesnek külföldi piacot is tudjunk teremteni.

Módos Péter: És addig pedig a felkészülés időszaka van gondolom.

Révész Sándor: Pillanatnyilag éppen a lemezünk fejezzük be, az ötödik lemezt fejezzük be, még a ráéneklés van hátra, és a tervek szerint valamikor februárban, vagy márciusban meg fog jelenni ez a lemez. Nagyon komolyan dolgozunk rajta.

Som Lajos: Ami különben elképzelhető, hogy vízválasztó is lesz, mert történtek olyan zenei és szöveg továbblépési kezdeményezések, amik pontosan ebből a kicsit zsákutcának tűnő rockzenei utcából történő kilépésre jogosítanak.

Módos Péter: Örömmel hallom ezt a törekvéseteket, és kíváncsian várom az eredményét is.

Mini - Vissza a városba
Tardos - Rock-lexikon
Akai hifitornyok (Videoton)
Orion riport
Piramis - Becsület
Som és Révész interjú
Cserháti Zsuzsa - Végetért a gyermekkor
Erdős Péterrel interjú
LGT Lemezbemutató - Box
Fermata


Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium
Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne

Tovább...
Koncertek 2018. július 22. és 2018. augusztus 07. között: