×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 4. - 1980 április 

Megjelent: 2017. január 05. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció pedig a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Internet hiányában is elég gyorsan reagáltak az emberek az előző havi témára. Aki olvasta az előző rész tartalmát, az biztosan emlékszik, hogy a műsorban összehasonlítottak egy fiatal tehetséges zenészt, egy önjelölt, minden tehetségkutatóról elzavart - és ezért mindenhova írogató - énekessel. Közel kétezer ember küldte el, nem egész egy hónap alatt a véleményét a Pulzus szerkesztőségébe, melynek a finomabb írásokat be is olvasták a műsorvezetők.

Az elgondolás csillagos ötös volt, valahogy még sem az lett az eredmény, amit a szerkesztők szerettek volna. Furcsa egy lény a rajongó, furcsa egy lény a tévénéző. A levélírók többsége, az akkor szokásos szocialista témát rágcsálták a csókosokról - akkoriban piros telefonos volt a jelző -, miközben a tudás-szintbeli különbségre alig tértek ki. Ha körbe nézünk ma, azt tapasztalhatjuk, hogy ezen a fronton semmi sem változott. Ma már külön grouppok alakultak ki a tévé és a rádiócsatornák körül, oda bekerülni szinte lehetetlen. A minőség pedig a menedzserek uralta világban, az eladhatóság szempontjából már a szakmának sem fontos.

Dusánék nagyon okosan nem szaladtak bele a vitába, így - a nézők haragjától tartva - nem kezdtek el "szakmázni", inkább lezárták "valahogy" a történetet. Nem tudom, hogy a helyükben én mit tettem volna, ezért nem is ítélem el őket. Más világ volt akkor, és nem csak a kimondott szavakra kellett odafigyelni, hanem talán még a mozdulatokra is. De nézzük, hogyan is zajlott az értékelés szocialista eszméink tabutémájának döntögetése!

Lázár Tibor levelének értékelése - Sztevanovity Dusán, Módos Péter riporter

Sztevanovity Dusán: Előző adásunkból - talán emlékeznek rá -, bemutattunk Önöknek két fiatalembert, két kezdőt ezen a pályán. Kértük írják meg véleményüket. Összesen 1743 ilyen tartalmú levél érkezett, ezek egyik része, 711 Anti Tamás salgótarjáni gitáros fiú produkciójával foglalkozik részletesebben, első sorban a szöveget emelték ki, ez állt az első helyen, úgy érezték valós gondokat, érzéseket mondott el ez a szöveg, sokan dicsérték előadásmódját is, ebből kevesebb volt.

A levelek nagyobbik fele az 1743-ból Lázár Tibor produkciójával foglalkozott bővebben. Itt azonban a vélemények erősen megoszlottak. Egymásnak erősen ellentmondó vélemények érkeztek. Leghevesebb, legindulatosabb vitát a levelezők között tulajdonképpen az a levél váltotta ki, amit Lázár Tibor írt nekünk, és amit annak idején én ismertettem önökkel. Ezekből a levelekből néhány mondatot kiragadtunk és engedjék meg, hogy elmondjuk ezeket Önöknek.

A Lázár Tibor levelében írt dolgokkal teljes mértékben egyetértünk, mert mi is azt tapasztaltuk eddigi életünk során, hogy csak az érvényesül, akinek jó szocialista összeköttetése van. - Mirki Gyuláné, Budapest, Csapó utca

Módos Péter: A riport kényes kérdése az ismerősök, azaz a protekció problémája volt. Azt hiszem sajnos ez nálunk Magyarországon nagyon elharapódzott az élet minden területén. Megítélésem szerint, a gyenge együttes, vagy előadó előbb vagy utóbb úgy is kihullik. - Zoltán János, Budapest, Budaörsi út.

Sztevanovity Dusán: Én is és a barátnőm is azt tartjuk, hogy ez a fiatalember valójában az igazat írta. Mi is az igazság hívei vagyunk, mert a tehetség legyen az emberben benne, ne ismeretség által rögzítsék bele a tehetséget, mert az nem biztos, hogy a közönségnek is tetszik." - Kerepesi Attiláné, Ajka, Tanácsköztársaság útja

Módos Péter: Nem szeretem az ilyet, amikor valaki az igazságért küzd, mert őt egy személyes sérelem érte. Az összeköttetés sok arra nem méltót emel fel, de az nem jelenti azt, hogy oda az igazság. Az igazi tehetség úgy is felküzdi magát." - Bíró Ágnes, Százhalombatta.

Sztevanovity Dusán: Először is azon csodálkozom, hogy hozzá értő szakemberek ez idáig nem fedezték fel Lázár Tibort, hiszen kellemes hangja miatt minden bizonnyal már népszerű táncdal énekes lehetne." - Nagy Attiláné, Győr, Bartók Béla út

Módos Péter: Szerintem ez a fiatalember nem a zsűri rosszindulatának áldozata, nem a személyes ellenszenv az oka a sikertelenségének. Nézve, hallgatva őt egy kicsit meglepődtem. Semmi önkritika? - Majkó Ágnes, Kecskemét, Ifjúsági út

Sztevanovity Dusán: Nekem is az a véleményem, hogy a hivatásos zsűritagok mindig és mindenhol ugyan azok. Sógor, koma, jó barát nélkül szinte lehetetlen művészi pályára kerülni. - Samu Lászlóné, Budapest, 16. kerület, Párta utca

Módos Péter: Nem egészen értek egyet Lázár Tibor levelével, hogy csak a tehetségteleneket veszik fel, csak velük foglalkoznak. Ha csak tehetségtelenek zenélnének, vagy énekelnének, csúnya világ lenne. - Mező György, Budapest, Hevesi Gyula út

Sztevanovity Dusán: Hosszan folytathatnánk ezt a felsorolást, de itt abbahagytuk. Azt szerettem volna, ha az ellentmondó vélemények végére idézhettem volna valakit, azok közül a művészek közül, akik erre a pályára nagyon nehezen jutottak el, és később váltak sikeressé. Átnéztem a leveleket, könyveket, nem találtam ilyen mondatot, nem találtam olyan gondolatot, ami egy vagy néhány mondatban összefoglalja tulajdonképpen kinek is lehet igaza a vitában. Nem is bánom. Azt hiszem, ha elmondtam volna ilyen mondatot, és találtam volna kérdést, akkor sem tudtam volna lezárni.

A kérdés azt hiszem mindörökre nyitva marad. Egyébként azt kérem, hogy akik idáig jelentkeztek a Pulzus tehetségkutató verseny zsűrijébe, azok most már zsűritagok lesznek, vannak annyian, hogy egész nézőteret betöltenek majd. Ne jelentkezzenek többen, nem tudjuk fogadni már. Az együttesek jelentkezését pedig (1980) szeptember 01-ig várjuk!

Smokie - Don't Play Your Rock 'n' Roll To Me
Lázár Tibor levelének értékelése
Stefan Danko - Opus - csehszlovák lemezcég
Illés - Lejmista dal
Kovács Kati - Hamis fény
Dimenzió - Dés László interjú
100 Folk Celsius - A jó öreg tér visszavár
Beatles - Hey Jude próbák
Hungária - Utcabál

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia