×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Jimi Hendrix - amikor egy legenda elmegy! 

Megjelent: 2016. december 02. péntek 00:05
Szerző: pjuan
    Cikkek 

Hendrix az ösztönös ínnovator, a rock első igazi sámánja, aki látta a hangokat és a gitárjának a rendszeres felgyújtása közben, a tűz körül törzset faragott a rockerekből, akik azt sem tudták, hogy ők közben egységesek lettek, megváltoztak! A vadember, aki foggal tépte a húrokat, a háta mögött gitározott, majd összetörte a hangszerét... A fekete srác, aki a fehér zenéből durva, mégis színes kavalkádot tudott faragni... és ezzel a csúcsok-csúcsára jutott, ahonnét csak lefelé volt út...!

Mégis olyan profán módon halt meg, amire nincs bocsánat. Belefulladva a saját hányásába, ami indoklást ma sem fogad el egyetlen rajongója sem. Ez a legendák sorsa, a pletyka, ő pedig a legnagyobb volt, ebben is! A halálos ágya mellett is találtak egy érdekes verset, ami tovább szította a sámánok tüzét az életével és a halálával kapcsolatban. Ezt írta: "Életünk története gyorsabban pörög le egy szempillantásnál. Szerelmünk története a köszönésről és a búcsúról szól a következő találkozásig." Ezek után öngyilkos lett? - de akkor miért pont egy ilyen ronda halált választott? Vagy megölte valaki, mert újra tovább akart lépni? Beszéljünk - vagy pletykálkodjunk - most arról, amiről a hivatalos életrajzban nem szoktak!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!"Én már régóta halott vagyok!" - mondta Jimi Hendrix három szám után az 1970. szeptember 02-i, dániai Aarhusban adott koncertjén, majd lement a színpadról. Agyon volt hajszolva, két és fél héttel később meg is halt... Hendrix utolsó napjaiban frusztrált volt. Magánéleti és üzleti problémákkal, krónikus alváshiánnyal és enyhe influenzával küzdött. Tény, hogy előző nap a Kennington Marketben vásároltak Monika Dannemannal, a barátnőjével - egy használt ruha boltban -, aláírást is osztogatott a rajongóinak, majd Hendrix felhívta a korábbi barátnőjét, Kathy Etchinghammet, akit a Cumberland Hotelbe hívott, de a nőnek más programja volt.

Hendrix később több embert is felhívott. Ügyvédje segítségét kérte, hogy felbonthassa a szerződését a menedzserével, illetve Mitch Mitchell-t is felhívta, mert igent mondott neki egy éjféli jammelésre a Speakeasy Clubban. Ezt követően, fél hattól barátnőjével együtt a pornófilmes-életművész Philip Harveynál voltak, többek között hasist is szívtak vele. Némi féltékenységi vita közben távoztak, de a békülés után, a gitáros már a hotel kádjában ülve megírta a Story of Life című versét. "Életünk története gyorsabban pörög le egy szempillantásnál. Szerelmünk története a köszönésről és a búcsúról szól a következő találkozásig."

Hajnali kettőkor Hendrix egyedül ment el egy házibuliba, a barátnője később utána ment, de nem engedték be, arra hivatkozva, hogy a gitáros nyugalmat akar. Hajnalban Hendrix mégis visszament a hotelbe a nőhöz, ekkor már fogyasztott amfetamint is, barátnőjétől meg altatót kért, de így is csak reggel kilenc körül tudott elaludni. A hölgy szerint, ő egy órával később lement cigiért, de szerinte Hendrix ekkor még élt és aludt. Azt is állította, hogy a zenész még akkor is élt, amikor a mentők elvitték, de ezzel szemben a kiérkező rendőrök és mentősök azt nyilatkozták, hogy már jó ideje halott volt, amikor a helyszínre érkeztek. Az igazságot pontosan ma sem lehet tudni...

2009 júniusában került az amerikai könyvesboltokba James "Tappy" Wright Rock Roadie: Backstage and Confidential with Hendrix, Elvis, the Animals, Tina Turner, and an All-star Cast című kötete, amiben a szerző - aki egykor technikusa volt a gitárosnak, illetve a menedzserének a közeli barátja - megdöbbentő vallomást közöl Hendrix halálával kapcsolatban. Wright azt állítja a könyvében, hogy Michael Jeffrey, a gitáros menedzsere bevallotta neki részegen, még 1971-ben, hogy ő végzett a zenésszel, meglehetősen brutális módon. Jeffrey kilenc Vesperax altatóval teletömte az akkor már eszméletlen Hendrix száját, majd után töltött több üveg vörösbort, hogy a halála fulladásnak, vagy öngyilkosságnak tűnjön. A boncolást végző doktor, John Bannister meg is állapította, hogy a saját hányásába fulladt bele, ami túlnyomórészt vörösborból állt.

"Meg kellett tennem Tappy. Mert többet ért nekem holtan, mint élve. Az a szemét el akart hagyni egy másik menedzser miatt, ha elveszítettem volna őt, mindent elveszítettem volna..." - olvasható a sokkoló magyarázat a könyvben. James Wright szerint tehát Jeffrey-t a kapzsiság és a féltékenység vezérelte, Hendrix életbiztosításáért két millió dollárt kapott. Jeffery amúgy nem ekkor kezdte a gitáros kizsigerelését, korábban alapított egy Yameta nevű fiktív céget, amin keresztül rengeteg pénzt vett el a művésztől. Hendrix be is perelte, de a halála véget vetett a bírósági huzavonának. Jeffery még posztumusz is tovább folytatta a kizsákmányolást, három lemezt adott ki, illetve másokon keresztül még ötöt jelentetett meg, saját zsebre. A menedzsernek a hitelek törlesztéséhez kellett ez a számolatlanul sok pénz... Ha igaz a sztori, ha nem, Jeffrey nem sokáig élvezhette az ebül szerzett vagyont, '73-ban ő is életét vesztette egy repülőgép-szerencsétlenségben. Bob Levine, a gitáros amerikai menedzsere később cáfolta a könyv állításait, azzal vádolta a szerzőt, hogy csak a könyvét akarja eladni ezekkel a marhaságokkal.

De persze más érdekes részletek is kiderültek azóta... Az addigi karrierjét bulizva és muzsikával töltő zenész például meg akart állapodni... Utolsó barátnője szerint: "Jimi megkérte a kezemet, ha nem hal meg, akkor össze is házasodtunk volna!" - mondta Monika Dannemann, de az, hogy igazat mondott-e, az már nem fog kiderülni, ugyanis az egykori jégtáncos hölgy - aki Hendrix után Uli Jon Roth-ba lett szerelmes - '96-ban öngyilkos lett. Nem mellesleg azt is állította, hogy a gitáros a halála előtt nagyon rászokott a Vesperax-ra, aminek a koktélban való fogyasztása nagyon veszélyes, és ő is tisztában volt ezzel, mivel használt hasonlókat.

A gitárossal hosszabb kapcsolata miatt ismertté vált, brit Kathy Etchinghamnak ma is meggyőződése, hogy Hendrixet meggyilkolták, ami egybe esett az összeesküvés elméleteket gyártó rajongók véleményével is. Amúgy a gitáros hozzá-neki írta '67-ben például a The Wind Cries Mary-t. Kathynek több könyve is megjelent Hendrixről, jóval később még azt is sikerült elérnie, hogy a Scotland Yard újranyissa az ügyet, de végül egy év múlva - Monika Dannemann halálakor -, változatlan eredménnyel ismét lezárták...

Persze lehetséges, hogy azoknak van igaza, akik szerint Hendrix még ma is él, csak kiszállt... és mondjuk a közismert színész, Morgan Freeman bőrében tengeti a napjait... És két szerep között, nagy nyugalommal szívja tovább a spanglikat Elvisszel az oldalán... és nem ez a legdurvább elmélet, amit gyártottak az 1969-1971 között, 27 évesen elhunyt blues-rock sztárokkal kapcsolatban!

Az biztos, hogy az agymosásra és irányításra dollár milliókat költöttek a titkosszolgálatok a második világháború után. Iszonyatos mennyiségű pénzt öntöttek olyan agymanipulációs kísérletekre, mint a MKUltra projekt, illetve Monarch projekt, meg sok hasonló, amikről manapság már magyar nyelven is sok érdekes információt lehet beszerezni, például itt, itt, itt és itt. Érdemes mindet elolvasni! Tény, hogy '95-ben Clinton elnök hitelesítette ezek meglétét és használatát is azzal, hogy elnézést kért az áldozataitól!

A Monarch-projekt a művészek, így Hendrix kapcsán külön is érdekes, mert a név valójában nem csak a monarchia államformára utal (ami azt jelenti, hogy az uralmat egy személy gyakorolja), hanem egy ilyen nevű lepkére is - magyar nevén Pompás királylepkére -, aminek a különös tulajdonsága, hogy vándorlásai közben hiába hal meg, az utódok is tudják, hogy a szüleik hol születtek, és hová kell visszamenniük! Vagyis kvázi genetikusan beléjük épül a küldetésük, amit generációkon keresztül megőriznek!

Ahogy a hatvanas-hetvenes évek fordulóján oly sok művész, úgy Hendrix is felhasználta a lepkét jelképként. '67-ben - az Axis: Bold as Love-ra - megírta a Little Wing című slágert, amihez a fellépéseken konkrétan lepkének is öltözött, egy jellegzetesen színes-mintás kosztümmel. De a projekt felderített jellemzői közül nem csak ezt tapasztalhatjuk meg vele kapcsán is. Ezek a projektek, többek között az LSD-vel is kísérleteztek, amit nagy mennyiségben adagoltak a részt vevő elítélteknek és katonáknak, majd megfigyelték a reakciókat.

Nyilván az LSD túlfogyasztása felerősített az áldozatokban különböző képességeket, amikről aztán eldöntötték, hogy mennyire és mire használhatják fel. Hendrix katonaévei például így is véget érhettek, ennyire kurtán-furcsán, miután felfedezték benne a zenei és szexista "vadembert", aki a hangos zenéjével és a szabados viselkedésével lerombolja az erkölcsi normákat, illetve - mivel a fiatalokra vezetőként hat, mindenki hozzá hasonlóvá akar válni, így - eladja a "felfokozott" tehetségével a szereket és társadalmi normákat is... Mindegyik ilyen sztár mellé kineveztek egy kapcsolatokkal rendelkező handlert, kezelőt, aki irányította az áldozatot, mind magán, mind művészi értelemben. Így kerülhetett a gitáros mellé például Michael Jeffrey, akiről az elméleteket gyártók úgy vélik, hogy a maffia és a titkosszolgálat összekötője volt valójában.

Kilépni, vagy "kiszállni" mindebből nem lehetett, csak maximum kihalni! A témában elmélyedők szerint, hasonló történhetett a 1969-1971 között elhunyt sztárokkal, így a szintén katona apával rendelkező Jim Morrisonnal, meg a fiatalságát egy "különleges" vallási közösségben töltő Janis Joplinnal is (akit kezdetben a Big Brother and the Holding Company nevű zenekar kísért), akikből fénysebességgel kultikus sztár lett, majd pár évvel később, furcsa körülmények között elhunytak, mindannyian 27 évesen...

Akit érdekel a téma, azok a korábbi linkek mellett, itt megnézhetnek egy vallomást az egyik áldozat meghallgatásáról, itt megnézhetnek egy régebbi, itt meg egy frissebb kutatásnak a dokumentum-filmjét lehet megtekinteni! A téma ma is aktuális, az agyunk most is könnyedén programozható, amivel ugyanolyan könnyen vissza is lehet élni! És mi más lehetne a célja bármilyen vezetőnek, mint a saját sikere, akár még ilyen borzalmas áron is...

Ma már sokaknak mindegy is, hogy valójában tényleg ilyen "csinált" sztár volt-e Hendrix, vagy csak a kimagasló tehetsége vitte fel üstökösként a csúcsra! Az biztos, hogy a csúcsra került... Átértelmezte a gitár szerepét a rockzenében, megvadította a műfaj színpadi előadását. Közben új műfajokat indított, amikből gyorsan kinőtt a következő generáció hard rockja, majd heavy metálja... És a zenéje ma is aktuális, ha valaki meghallgatja az ezernyi archív felvételét, pontosan láthatja és hallhatja, hogy mennyire frissnek tűnik ma is, ennyi idő elteltével is a játéka! Zavarba ejtően képes volt a dalaival és a gitárjátékával áthidalni az időt, és ettől lett ő a rockzene legnagyobb és legkultikusabb ikonja, ha úgy tetszik a legnagyobb sámánja! Ezektől a kézzel fogható és hallható eredményeitől lett ő a legnagyobb valaha élt rocksztár, minden más csak magyarázkodás és mese!

Az utolsó nap - Jimi Hendrix


Utolsó interjú, hét nappal a halála előtt


Jimi Hendrix News Conference - 1970rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. március 17. és 2018. április 02. között: