×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 2. - 1980 február 

Megjelent: 2016. december 01. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Cikkek 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva, nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Ahogy ti zenéltek, én úgy táncolok

A Pulzus című könnyűzenei műsor csak pörgött tovább! A második rész zenei változatosságával is tartotta a szintet, bár mi fiatal rockerek, az Omegán kívül akkoriban nem találtuk igazán értékelhetőnek. Persze ez nem is számított, hiszen olyan kevés volt akkoriban a rock muzsika a televízióban, hogy minden csepp rock and rollnak örültünk!

Egyébként 1980-ban ezek a dalok számítottak a legnépszerűbb szerzeményeknek: Neoton Família (Don Quijote), V'Moto Rock (Várj míg felkel majd a nap), Bródy János (Filléres emlékeim), Edda (Minden sarkon álltam már), Hungária (Csókkiraly), Szűcs Judith (Elbúcsúzom), Apostol (Nem tudok élni nélküled), Hernádi Judit (Sohase mondd), Dinamit (Tinédzser dal), Neoton Família (Marathon), Hungária (Casino twist), Korál (Amit nem mondhattam el), Bródy János (Földvár felé félúton), Edda (Elhagyom a várost), Záray-Vámosi (A Gyöngyhalász).

Az igazi kortörténeti érdekesség a Pesti Műsor kezdeményezése volt, amikor itthon először szavaztatták meg hivatalosan a szakmát. Nagy meglepetés persze nem született, hiszen a falakon kívül rekedtek, mint a Beatrice, P. Mobil, de még a Piramis sem rúghattak labdába ekkor még. Az időnek múlnia kellett ahhoz, hogy szépen lassan egyáltalán elfogadottak legyenek ezek a bandák, akik leginkább politikailag nem feleltek meg az elvárásoknak.

Szóval a 13 év megjelent hazai nagylemezei közül válogatott a szakma, ami azért valljuk be, nem nagy kihívás, főleg, hogy már akkor ugyanazok ültek a trónuson, akik a mai napig meghatározzák a hazai könnyűzenei életet - egy kicsit másképp. A beszélgetőpartner Bálint Péter, a Pesti Műsor rovatvezetője volt.

Régi csibészek

Riporter: Köszöntöm stúdiómban Bálint Pétert, a Pesti Műsor zenei rovatvezetőjét, akit abból az alkalomból hívtunk meg a stúdióba, hogy egy most megjelent - ha jól emlékszem tegnap előtt - furcsa listáról tájékoztasson bennünket. A világon, így nálunk is sok féle lista van, slágerlista, népszerűségi lista jelenik meg. Ilyen azt hiszem nálunk még nem volt. Milyen lista ez?

Bálint Péter: Említetted, hogy ezek a listák gyakorta jelennek meg és általában a közönség véleményét tükrözik. Nagyon ritkán kapnak szót azok, akik tulajdonképpen ezzel foglalkoznak, szakértők, kritikusok. Ezért gondoltunk arra, hogy létre hívunk egy ilyen nagylemez listát, mely az elmúlt 13 év alatt megjelent hazai nagylemezeket összesítené.

Riporter: Bocsáss meg, ez a 13 olyan rosszul hangzik. Miért pont 13?

Bálint Péter: Nem babonából. 1967-ben jelent meg az első hazai pop nagylemez, az Ezek a fiatalok, a filmzene. Nos, 20 szakértőt kértünk fel a rádióból, televízióból, a Hanglemezgyárból, és újságírókat, ők beküldték szavazataikat, összesítettük, és így alakult ki a végső sorrend.

Riporter: Mi ez a végső sorrend?

Bálint Péter: Szubjektív vélemény alapján, az elmúlt 13 év alatt a legjobb nagylemez a Valahol című album lett, Koncz Zsuzsa előadásában, második a Zene, Mindenki másképp csinálja Lokomotív GT lett, harmadik a Zorán egy első önálló nagylemeze.

Riporter: Köszönöm szépen a tájékoztatást.

1980 február

Omega - Metamorfózis I.
Kati és a Kerek Perec - Táncolj cigánylány
Bontovits Kati - Hallgatnék egy kis rock and rollt
Novi Sad Tone
Muszti - Dobay
Bálint Péter rovatvezető - beszélgetés
Koncz Zsuzsa - Veszteségek
Ifj. Kovács Andor

Készítette: Fiery
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 22. és 2018. augusztus 07. között: