×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Hammerfall - Built To Last (2016) 

Megjelent: 2016. november 11. péntek 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Az 1993-ban, a svédországi Göteborgban alakult HammerFall hazájának és egész Európának is az egyik legjobb tradicionális heavy-power metálos formációja. Legutóbb 2014-ben adtak ki sorlemezt (r)Evolution címmel, amiről kétszer is olvashattatok nálunk. A most folytatásként - kiadóváltást követően - megjelenő Built To Last a tizedik teljes stúdió lemezük... Azt, hogy mire jutottak vele, azt 2017. január 31-én élőben is megszagolhatjuk majd a Barba Negrában!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A büszke svéd metálosokról és a mindent elsöprő, mindenkit megénekeltető himnuszaikról sokáig azt hittem, hogy a rajongóknak és a sztároknak is tükröt akarnak mutatni velük, amolyan beöltözős színpadi komédiát adnak elő, amire a "nagyok" majd felkapják a fejüket, hogy "hopp, lebuktunk, ezek minden barbárnak tűnő trükkünket összegyűjtötték és ki is figurázták, szóval ki kellene találni valami mást, tovább kéne lépnünk"... Aztán idővel úgy alakult, hogy a HammerFall hitelesebb lett szinte mindenkinél, aki a nyolcvanas évek tradicionális heavy metáljának közismert sémáit újra és újra az arcunkba tolja. Elkezdtek olyan minőségű metál-himnuszokat fűrészelni, olyan nagy ívű dallamokat és áriákat énekelni, amikre csak a műfaj csúcsán szoktak képesek lenni a zenekarok! Nagyra nőttek és mostanra ők lettek a viszonyítási pont, amihez másokat szokás hasonlítani!

A harcias lelkesítések sorát a Bring It! kezdi meg, ami feleleveníti azt az archaikus és himnikus metált, amire Dio az egész életét feltette! Lehet az arénákban velük üvölteni a refrént, mert annyira letisztult és primitív... és lehet közben headbangelni, mert a gépiesen menetelő élénk ritmus és a szaggató riffek annyira stílusosak, amennyire csak lehetséges! Aztán a Hammer High elején megkapjuk intrónak Gary Moore Over the hills and far away-jének - szintén dobgéppel rögzített - dübörgő törzsi ritmusát, amire ők egy metálos büszkeséggel teli slágert pakolnak, lelkesítő refrénnel! Hát így kell ezt a tradicionális metált csinálni a XXI. században! Az akusztikusan induló, de gyorsan Saxon-féle lüktető húrtépéssé váló The Sacred Vow is elkapja a lényeget, ahogy a bravúrosabb Dethrone and Defy szinte speed metálja is... Ez aztán megénekli a harcias középkort, a kötelező kardcsörtetésekkel és a mindenkinek alaposan a fejébe vert primitívségével együtt!

A Twilight Princess fuvolás dallama, balladai áriája és dallamos gitárszólója is kellően emelkedett, de én nem vagyok ennek a kötelező stíluselemnek a rajongója, nekem az izgatottan és keményen menetelő Stormbreaker és az epikusabb-neoklasszikusabb Built to Last sokkal inkább tetszenek, mert mindegyikre képesek ráénekelni azt a fajta monumentális refrént, amire az Accepten kívül kevesen... A The Star of Home szétvágja a Helloween és a Judas Priest közé épült falakat, de persze ennyi sem elég, hiszen a New Breed-ben a Priest-bólogatásait is meg lehet tölteni lelkesítő dallamokkal... Végül pedig a harmonikusabb Second to None nagy ívűen és kellően naivan is megénekli nekünk a középkori múltat, amit a történészek alaposan a fejébe vertek mindenkinek!

Ez az album kiválóan teljesíti be a zenekar alapvető küldetését! Képes azonnal magával ragadni, miközben technikailag modernizálja is a nosztalgikus megoldásokat és fordulatokat! Az biztos, hogy mindezért a felemelő lelkesítésért érdemes lesz 2017. január 31-én besétálni a Barba Negra kapuin, mert ezt a nosztalgiázást senki nem tudja olyan hitelesen csinálni, mint HammerFall! Ez a lemez tényleg csúcs minőségű harcos metált képvisel! És közben még a gépies ritmusokon és a "hol hallottam én már ezt" érzésén is gyorsan túl tudja tenni magát közben az ember, mert olyan minőségű himnuszokat kalapáltak nekünk össze!

10/8.5
Track lista:

01. Bring It! - 04:18
02. Hammer High - 04:37
03. The Sacred Vow - 04:11
04. Dethrone and Defy - 05:10
05. Twilight Princess - 05:03
06. Stormbreaker - 04:51
07. Built to Last - 03:52
08. The Star of Home - 04:47
09. New Breed - 05:02
10. Second to None - 05:29

Közreműködő zenészek:

Joacim Cans - ének
Pontus Norgren - gitár
Oscar Dronjak - gitár
Fredrik Larsson - basszusgitár

élőben: David Wallin (2014-) - dob

Lemezeik:

1997 - Glory to the Brave
1998 - Legacy of Kings
2000 - Renegade
2002 - Crimson Thunder
2005 - Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken
2006 - Threshold
2009 - No Sacrifice, No Victory
2011 - Infected
2014 - (r)Evolution (-2-)
2016 - Built to Last

2003 - One Crimson Night - Live album
2007 - Steel Meets Steel - Ten Years of Glory (válogatás)
2008 - The Vinyl Single Collection (Boxed set)
2008 - Masterpieces (válogatás)
2009 - Any Means Necessary, EP

Kiadó:
Napalm Records
Honlap:
hammerfall.net
facebook.com/hammerfall
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

HammerFall - (r)Evolution (2014)

2014-08-29 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Koncertek 2018. március 18. és 2018. április 03. között: