×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Testament - The Legacy (1987) 

Megjelent: 2016. október 22. szombat 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A - Legacy néven - '83–ban, Oakland-ben alapított Testament az amerikaiak nagy thrash-generációjának az egyik csillaga, az Anthrax, a Metallica, a Megadeth és a Slayer mellett szokás emlegetni a nevüket! A The Legacy a Testament első stúdióalbuma, 1987-ben jelent meg a Megaforce Recordsnál. Közvetlenül a megjelenése előtt változtatták meg az eredeti nevüket, mivel már létezett egy ismertebb jazz zenekar a régit használva. A Testament elnevezést Billy Milano - S.O.D. és M.O.D. - javasolta nekik, aki akkoriban barátként segédkezett a csapat körül!

Az album underground körökben azonnal népszerű lett, a thrash metal egyik legnagyobb klasszikusának számít. Ez a kiadvány a thrash metál legfontosabb tulajdonságát, az ösztönösen kapkodó vadulást sugározza, amihez a szövegek jó részét jegyző korábbi énekesük, Steve Souza is hozzájárult - ő a stúdiózás előtt átment az Exodus-ba, és ott is szerzett nevet magának!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az együttest Eric Peterson gitáros és unokatestvére, Derrick Ramirez alapította Legacy néven, 1983-ban. Aztán belépett melléjük Greg Christian basszusgitáros, Mike Ronchette dobos és Steve Souza énekes... Ramirez később távozott, helyére Joe Satriani egyik ígéretes tanítványa, az akkoriban sokak által csodagyereknek titulált Alex Skolnick került. 1986-ban négy számos demót készítettek, ami után Ronchette kilépett, az új dobos Louie Clemente lett. Az Exodus miatt Steve Souza is ekkoriban hagyta el a bandát, Souza ajánlotta maga helyére - az akkor épp' a Guilt nevű helyi bandában szereplő - Chuck Billy-t... Vele állt véglegesen össze a zenekar klasszikus felállása!

A bemutatkozó lemezre került dalok zenéjét - többségében - a két gitáros, Eric Peterson és Alex Skolnick írták, az okkult témákkal foglalkozó dalszövegeket nagyobb részét Peterson és Steve Souza szállította. A Testamenthez nem sokkal a felvételek előtt, '86-ban csatlakozott Chuck Billy, így a már korábban összeállt műsort énekelte fel. Ekkor még csak a Do or Die és a C.O.T.L.O.D. dalszövegeihez volt köze társ-szerzőként... A lemez producere és hangmérnöke az az Alex Perialas lett, aki korábban az Anthrax és az Overkill kiadványain is dolgozott, ő akkoriban az egyik legelismertebb thrash metal producernek számított... Nem véletlen tehát, hogy a végeredmény megszólalás és stílusa is hasonlít a két említett csapat korabeli munkáihoz, illetve előbbivel turnéztak is a megjelenés után!

A The Legacy albumot '95-ben újra kiadta az Atlantic Records. 2001-ben az első két Testament nagylemezről kiválogatott dalokat a First Strike Still Deadly című albumhoz újra feljátszották. Ennek a válogatás albumnak a legfőbb érdekessége, hogy az Alone in the Dark, valamint az eredeti kiadványról lemaradt Reign of Terror című dalokat az eredeti énekes, Steve "Zetro" Souza énekelte fel rá. De térjünk inkább vissza a '87-ben kiadott eredeti műsorhoz, amivel a csapat a műfaj lényegére tapintott! Mert ez az album olyan fiatalos, ideges, zaklatott és agresszív csapkodásokkal van tele, mint amikkel a Metallica a '83-as Kill 'Em All lemezén megalapozta a brit heavy metálból táplálkozó, de annál primitívebb és ösztönösebb thrash eredeti szabályrendszerét! A Testament bemutatkozásának sikere tehát nem a semmiből jött, aki a Metallica legelső időszakát szerette, az '87-ben ide is fordíthatta a figyelmét!

A brit heavy metál bandák "mögött" mindig ott volt a hetvenes évek hard-rockos előképe, abból táplálkozva lettek erőszakosabbak és fémesebbek, miközben a sikerre éheztek, ráadásul a technika is hozzájuk fejlődött... Ilyen előkép nem volt odaát, a thrash-generáció leginkább a zenei csatornákból folyamatosan csorgatott glam-metálos hajbandák "egyen" nyáltengere ellen lázadt, aminek az egyszerűség, vadság és a dühös csapkodás lett a végeredménye, miközben a hangszeres megoldások jelentős részét a brit vonaltól örökölték! A The Legacy album mindennek a tökéletes igazolása, áradnak a dalokban a fémszagú szaggatások, a vad és kiszámíthatatlan gyorsulások, amikre az ének inkább ráolvassa-ráüvölti a szöveget... A dolog itt még nincs teljesen letisztulva, de egyértelműen hasonlítani akartak a Kill 'Em All-hoz vele, ami ha máshol nem is olyan egyértelműen, de a Burnt Offerings-ben mindenképpen kiderült...

A nyitó Over the Wall vad és agresszív húrtépése és menetelése a csapat egyik legnagyobb klasszikusává vált, nem véletlenül játszák el a koncertjeiken azóta is, szinte mindig. Igazi uptempós lüktetés-vezérelte darabról van szó, ami zárásként átalakult Iron Maiden-hatású, monumentális gitárszólóvá! Nincs megállás a The Haunting-ban sem, élénken ugrál benne a fémes agresszió... rendesen le is vadásznak benne minket! A kifinomultabb szólóval kezdődő Burnt Offerings is gyorsan vad törzsi kalapálássá változik, de itt már Chuck Billy színpadias szövegköpködésében már a jövőjük is megjelenik... Mindezt megfejelik a Raging Waters és a C.O.T.L.O.D. gyorsulásaival, amikre a korabeli Anthrax és Metallica is büszke lett volna. Némi horroros hangjáték után, a First Strike Is Deadly sem veszti el az agresszív és gyors jelleget, amit aztán a primitív Do or Die sem hagy el, amiben Chuck Billy mintha már énekelni is szeretne... A némileg visszafogottabb Alone in the Dark lehetne akár a lemez sláger is, de ők inkább reszelnek a dallamosabb refrén és a beüvöltött vokál mögött... Aztán mindezt lezárja az epikusan induló, de végül csapkodássá alakuló Apocalyptic City, aminek a lendületére és sakál-kórusára a korabeli Anthrax is büszke lett volna!

A Szövetség nevű zenekar Örökség című lemeze volt a kezdet vége, a vég kezdete csak sokkal később jött el hozzájuk! A '88-as The New Order a bemutatkozás lendületéből jött, amit hallani is rajta, de azon már Chuck Billy is jelen volt dalszerzőként is, nem csak előadóként, így aztán ez az Örökség inkább lezárónak volt tekinthető, az igazi bemutatkozást inkább az Új Renden kaptuk meg!
Track lista:

01. Over the Wall - 04:04
02. The Haunting - 04:11
03. Burnt Offerings - 05:03
04. Raging Waters - 04:30
05. C.O.T.L.O.D. - 02:28
06. First Strike Is Deadly - 03:41
07. Do or Die - 04:36
08. Alone in the Dark - 04:01
09. Apocalyptic City - 05:48

Közreműködő zenészek:

Chuck Billy - ének
Alex Skolnick - gitár
Eric Peterson - gitár
Greg Christian - basszusgitár
Louie Clemente - dob

Producer: Alex Perialas

Lemezeik:

1987 - The Legacy
1988 - The New Order
1989 - Practice What You Preach
1990 - Souls of Black
1992 - The Ritual
1994 - Low
1997 - Demonic
1999 - The Gathering
2008 - The Formation of Damnation (-2-)
2012 - Dark Roots of Earth
2016 - Brotherhood of the Snake

1987 - Live at Eindhoven - live
1993 - Return to the Apocalyptic City - live
1995 - Live at the Fillmore - live
2001 - First Strike Still Deadly - ra-re válogatás
2005 - Live in London - live
2009 - Live at Eindhoven '87 - Live album
2013 - Original Album Series - Boxed set
2013 - Dark Roots of Thrash - Live album

Kiadó:
Atlantic, Megaforce
Honlap:
testamentlegions.com
facebook.com/testamentlegions
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Testament - Demonic (1997)

2016-10-27 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Corrosion of Conformity - No Cross No Crown (2018)
A Corrosion Of Conformity '82–ben, Raleigh-ben alakult sludge-southern legenda. Utolsó lemezüket 2014-ben adták ki IX címmel,

Tovább...
Rudán Joe - Még egy tárral (2017, Dionysosrising)
Milyen igazságtalanok vagyunk, mikor az "őszinte, kemény rock" klasszikus képviselői közül rendre kihagyjuk recenzióm képviselőjét, holott talán ő az egyedüli,

Tovább...
Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Koncertek 2018. március 18. és 2018. április 03. között: