×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Metal Church - The Weight of the World (2004) 

Megjelent: 2004. szeptember 10. péntek 12:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 
Kiadó: Steamhammer/SPV - 2004
Megjelenés dátuma: július 27.
Banda honlapja: metalchurch.com

Ejj, azok a megboldogult nyolcvanas évek... Emlékszem 1984-ben, amikor beiratkoztam a koleszba, hazafele menet beugrottam a Solaris-ba. Mint mindig kerestem "valamit", persze pénz nélkül. Aztán szólt a boltban egy felturbózott Deep Purple dal, a " Highway Star". Azonnal előapartam az összes lét a zsebemben, majd némi árengedmény után őrülten siettem a bakelit lejátszó mhoz, mert kellett a durvulattal nyomot Purple őrület. A lemezen David Wayne énekelt, akinek a nevét egy életre megjegyeztem. Meg kellett még jegyezni a gitáros/agy Kurdt Vanderhoof nevét is. Az a névadó lemez azóta is néha felkerül, csak már, mint cd a fülemre.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Aztán az idő múlásával egyre kevesebb örömet adtak a banda lemezei. Az 1986-os The Dark még jó volt, bár már ezdett üres lenni David hangja. Aztán a Blessing in Disguise-en már Mike Howe énekelt, de egész jól sikerült. A 91-es Human Factor már sokkal nagyobb dobás volt, de a '93-ban megjelent Hanging in the Balance már nekem nem jött be. A '98-ban felvett (David Wayne) és 98-ban posztumusz kiadott koncert lemez történelmi volt. '99-ben a Masterpeace-re visszatért Daid, sajna a lemez nem lett túl jó, így a banda is oszlásnak indult.

2004-ben eljött visszatérés ideje. Ronny Munroe a banda új hangja, az ős basszer Duke Erickson helyére Steve Unger került. A dobos, mint mindig Kirk Arrington. A gitáros, mint mindig Kurdt Vanderhoof, a másodgitáros Craig Wells helyett 99-ben John Marshall, most Jay Reynolds az új tag.

Nem is tudom, hogy a fiatalabb olvasóknak mit is írjak a bandáról. Védjegyei itt kissé kopottasan, de a kezdetek óta azonosak. Zenéjük Heavy / Power Metal az eszesebb / érzelmesebb / sablonosabb fajtából. Néha sikítozós, néha metalosan fé rfias énekkel, és "kézremegés nélküli" gitárokkal. A kezdetekben klasszikusnak számító bandában még mindig sokan halljuk a kezdeti riffeket, de igazán már a mi korosztályunknak zenélnek ők. Ezen a fiatalos megújjulásnak, új utak keresésének nyoma sincs. Úgyhogy nem is lesznek sikeresek, de nem ez ennek a lemeznek a legnagyobb dala, hanem a kommerszsége.

Mindig voltak dallamos dalaik. Itt az eddig megszokott dózis duplája hallható. De a lemez nem teljesen ezzel indul. Ha lehet klasszikus Metal Templom hangulattal, hangszereléssel indítani, akkor a Leave Them Behind megtesz ezt. Bár lassabb a dal, mint a korai idők hasonló dalai, de egész pofás riffekel indítanak. Ebben a Weight of the World-t nyitó dobszóló sem vitatkozik velem. Bár ez is lassú, és a dal is szinte a doom határát súrolva lassú, de ami nem annyira fog meg benne az az é nektéma. Ronny Munroe hangja teljesen meg a banda korábbi énekeseinek sorába, de ennél sokkal nem több.

A Hero’s Soul-t kezdő riff gyenge keverése előre vetíti, hogy ez a gyorsabb dal nekem nem fog tetszeni. Valamféle németes dallamos lassú speed zene ez, a nyolcvanas évekből átmentve. Öreg és poros, gyenge és sokszor hallott riffekkel összerakva.

A Madman’s Soul harangjai is ismerősek, és a lassabb dal is bármely MC lemezen lehetne. Hangulata kellemesen sejtelmes. A bevezető után is klasszikus MC ízekkel durvul. De nekem nem eléggé. It is szinte a doom jut eszembe, no meg az, hogy nem csak én öregszem.

A Sunless Sky szinte az előző dal recepjeit lopja. Lassú és dallamos power romantika dal, ami önmagukhoz képest is gyenge.

A Cradle to Grave-ben a szokol rádióvá kevert ritmusgitár, és az ének dallam sem kerül be a legjobb power kategória győztesei közé. "Szimplán unalmas, vagy sokszor eljátszott." - valami ilyesmi jut elsőként eszembe róla.

Viszont jónak indul a Wings of Tomorrow. A bevezetés már a Coverdale irányú Purple-t juttatja az eszembe, és az egész dal inkább hard rock, mint power. Ha így hallgatom, akkor még tetszik is. No azért a refrén nem annyira erős!

Akusztikus gitárral indul a Time will Tell, ha már a címe ez. Elég tipikus dal, semm fogózót nem adnak. Ráadásul a keverés is gyenge. Unalmas és elcsépelt, mint a címe.

A Bomb to Drop s a címéhez mértem hard rock. Inkább csajozós rock-and-roll, mint kőkemény power. Dallamos és ezt a stílust remekül hozza Ronny Munroe fátyolos-kemény hangja. A zene is középtempós, rock and roll-os.

A Blood Money-val van vége a lemeznek. Ez a dal keményebb, mint az eddigiek. A riff nem túl megváltó, és elég monoton is. Há t... mondjuk jobbat vártam zárónak (de ez az egész lemezre igaz).

Összefoglalva: Nagyon örülök, hogy újra van a metalnak temploma. A lemez kevés, mint gólyahírben a tesztoszteron. Mé gis javaslom, hogy a hívők ne pártoljanak el tőlük. Ugyanis nehogy újra feloszoljanak, mert megérdemlünk még néhány ennél sokkal jobb Church lemezt. Viszont ilyen rgös utakon lehet eljutni oda is!

Track lista:

1- Leave Them Behind
2- Weight of the World
3- Hero’s Soul
4- Madman’s Soul
5- Sunless Sky
6- Cradle to Grave
7- Wings of Tomorrow
8- Time will Tell
9- Bomb to Drop
10- Blood Money

Tagok:
Kurdt Vanderhoof, Gitár
Kirk Arrington, Dob
Ronny Munroe, Ének
Jay Reynolds, Gitár
Steve Unger, Basszusgitár

Lemezeik:

1984 - Metal Church
1986 - The Dark
1989 - Blessing in Disguise
1991 - The Human Factor (-2-)
1993 - Hanging in the Balance
1999 - Masterpeace
2004 - The Weight of the World (-2-)
2006 - A Light in the Dark
2008 - This Present Wasteland
2013 - Generation Nothing (-2-)
2016 - XI (-2-)

élő:
1991 - Operation Rock & Roll - Split video
1998 - Live in Japan - Live album
1998 - Live - Live album
2007 - Dynamo Classic Concerts 1991 - Video

Kapcsolódó kiadványok:
1988 - Heretic (Mike Howe) - Breaking Point
1990 - Reverend (km.: David Wayne) - World Won't Miss You
1991 - Reverend (km.: David Wayne) - Play God
1991 - Hall Aflame (Kurdt Vanderhoof) - Guaranteed Forever
1997 - Vanderhoof - Vanderhoof
2001 - Wayne - Metal Church
2002 - Vanderhoof - A Blur in Time

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Metal Church - Masterpeace (1999)

2016-07-20 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

30 Seconds To Mars - America (2018)
Ötödik sorlemezét adja ki a - '98-óta működő, tehát idén 10 éves - Los Angeles-i, eddig alternatív pop-rockos 30 Seconds To Mars trió. A mostanában inkább

Tovább...
Ideas - Egység - Oneness (2017)
A tatabányai szimfonikus metalban utazó Ideas zenekar tavaly nyáron megjelent Egység című albumát pörgeti épp a Spotify, de a dupla CD-s fizikai formátumot is a gyűjteményemben tudhatom,

Tovább...
Don Airey - One Of A Kind (2018)
A 69 éves, Sunderland-i születésű Donald Smith Airey-t nem kell senkinek sem bemutatni, 1969-óta futó karrierje tele van csodával, a brit élvonalban szinte mindenkivel

Tovább...
Stryper - God Damn Evil (2018)
A '80-ban Roxx Regime néven alakuló és demózó, de '83-tól Stryper-ként dolgozó, - sárga-fekete csíkba öltözve - keresztény glam-metált játszó zenekar rajongói mostanában el vannak

Tovább...
Sting & Shaggy - 44/876 (2018)
A 66 éves, Wallsend-i születésű Gordon Matthew Thomas Sumner, meg a 49 éves, Kingston-i születésű Orville Richard Burrell úgy döntött, hogy Jamaika közelebb van, mint azt a

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: