×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Meshuggah - I (EP) 

Megjelent: 2004. július 11. vasárnap 00:00
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Nem szokásom EP-kről írni, de ez az össze-vissza 1 dalos, 21 perces EP olyan tömény és komplex és kőkemény thrash - jazz zenét tartalmaz, hogy az megéri, hogy foglalkozzam vele behatóbban...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A banda lemezei nem szoktak túlzottan felkavarni. Valahogy mindig a Mekong Delta nevű banda komplexitása jut az eszembe amikor hallgatom. Ultra-kőkemény riffek, pörgős, de néha már a "csúcssebességen" pörgő dobos és egy üvöltöző énekes jellemzi a lemezeket, amik nekem a felénél már túlzottan szikárak, és túlzottan érzelem mentesek. Ez itt mit sem változott. Csak még inkább bonyolult a dolog, merthogy egy dal, ami 21 perces annak nagyon "ott" kell lennie, különben unalmassá válik. Hát ez nagyon ott van!

1987-ben, a Svéd Umea-ban alakult banda nemrég cserélt basszert. Az új "szerzemény" Dick Löwgrent az IN FLAMESben és az ARCH ENEMY-ben is feltűnt már. Kipróbált muzsikus, aki a hangszerét igen bonyolult témák eregetésére használja. Nem mintha Gustaf Hielm, az előző basszer kevésbé jó muzsikus lenne.

Szóval ezt a lemezt, illetve a 2005. elejére igért "Catch 33"-t a következő csapat rögzíti/tette: Jens Kidman (ének), Fredric Thordendal (gitár), Marten Hagstrom (gitár), Dick Lövgren (basszus), Nicolas Lundgren (dob). Ez az EP az első kiadványa a MUSHROOMHEAD énekes Jason Mann által alapított Fractured Transmitter Records-nál.

A banda utolsó albuma "Nothing", címmel 2002-ben jelent meg. Kritikát olvashattok róla ITT. De ez még annál is sokkal borultabb.

Elsőként a netról vettem belőle egy adagot. Azt hittem leesik a fülem. Kőkemény zúzás, érzelemmentes üvöltés. A metró sem tudna olyan monoton lenni, mint Nicolas Lundgren dobos. Kíméletlenül nyomja a durvábbnál durvább kétlábgépes témákat. De ami igazán kiemelkedő az Fredric Thordendal és Marten Hagstrom gitárosok munkája.

Hallhatatlanul egyszerre nyomják, a szólómunka az pedig néha úgy elszáll az alaptémáktól, hogy ember legyen a talpán aki követni akarja. Bonyolult, már free jazz-be hajló bonyolultságú szólók úgy elszállnak a világűrbe, hogy még az újság is kiesett a kezemből, és a mellettem ülő öreg néni is odébb ült. Olyat dörrent a lejátszómban, hogy az csoda. Komoly agresszív hullámaim is támadtak, arról nem is beszélve, hogy majdnem nekiálltam headbangelni a metró tömegében. Ez valami iszonyat...

Szélsebes vonatként indul az "I". Kőkemény és hosszú, vonat szerű gyors, monoton témával. Gyakorlatilag 1.5 percig játsszák ugyanazt a bonyolult, forgó témát. Aztán egy óriási káosz, őrületbe csapnak. Egy fél perces brutális zaj után érkezik az első igazán dalnak mondható betét. Thrash-be csapnak, őrült tempóban. A bandától mindig valami nagyon száraz hangzást kapunk, ez most sem változott.

Mire 3 perchez érünk már érkezik az első hosszabb szóló, ami a háttérben nyomul, és valami énektémaszerű keleties dolgot játszik. Szóló után váltás, és egy őrült tempóváltásokkal és kiállásokkal teli szóló érkezik. Ahol az ütem olyan bonyolult, hogy a szóló egyszerűsége üdíti a hallójárataimat. Aztán érkezik "AZ" üvöltés újra. Lelketlen, és őrülten monoton az ének. Dallamnak semmi jele. Hörgő acsarkodás. 5.45-nél érkezik az első jazz szóló. Iszonyat borult.

Gyakorlatilag eljátszhatatlan. Alatt egy őrült gyors tempó fut, amit tovább is visznek az ének alatt. Váltás után ismét azonos sebességben futnak, csak még az előbbinél is monotonabban. A vonat kifutása 8 perc körül van, amikor átmegy egy éles váltással alternatív gitárszólóba a dal. Néhány hang az egész, és az is beteges.

Mire az ember megpróbálja felfogni, hogy mi is történik, addigra belefut egy még betegesebb-durvább gyorsulásba a dolog, ami alatt monoton szólózik a gitár. Elmondhatatlanul agresszív a dolog. Amikor belép az ének ez az érzelem mentes beteges érzés még inkább fokozódik. Aztán érkeznek a további szólók, kiállások és váltások. (Ezt lehet meghallgatni.) A dob elképesztően sok beütése miatt csak egy óriási cintányér csattogásnak hallani a fejhallgatón kívülről, de belülről kőkemény borulás.

A vége felé ismét belassul a dal, amitől valamiféle Nevermore érzés is feltámad. De ez sokkal borultabb. A végére belassult, és monoton, GÉPIES hangulat uralkodik. Szinte doom gitárokkal futnak az ének és a gitár elvontabb szólói. A végére pedig egy fülsüketítő gitárvonyítás marad.

Szerintem ezt minden borult zenehívőnek hallania kell. Engem meggyőztek vele egy életre! Ők a thrash - jazz királyai. Ennyi és semmi más nincs ebben a 21 percben. Király!


Lemezeik:

1991 - Contradictions Collapse
1995 - Destroy Erase Improve
1998 - Chaosphere
2002 - Nothing
2005 - Catch Thirtythree (-2-)
2008 - ObZen (-2-)
2012 - Koloss (-info-)
2016 - The Violent Sleep Of Reason

1989 - Meshuggah - EP
1994 - None - EP
1995 - Selfcaged - EP
1996 - Hypocrisy - Meshuggah - Split
1997 - The True Human Design - EP
2001 - Rare Trax - válogatás
2002 - Nothing - Reroute to Remain - Split
2004 - I - EP
2006 - Nothing (2006-os verzió)
2009 - The Singles Collection - válogatás
2010 - Alive - DVD
2013 - Pitch Black - EP
2014 - The Ophidian Trek (live 2cd, dvd)

meshuggah.net

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Meshuggah - Chaosphere (1998)

2017-09-25 12:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Five Finger Death Punch - And Justice for None (2018)
A 2005–ben, Los Angeles-ben alakult, groove metálos Five Finger Death Punch legutóbb 2015-ben adta ki a Got Your Six

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018, Dionysosrising)
Nos, az albumot kísérő ováció közepette felvállalom annak szerepét, akinek a szar is keserű, így következő soraim kissé formabontó módon nem elsősorban a

Tovább...
Yes - Drama (1980)
Ezen a héten a '68-ban, Londonban indult Yes tizedik lemezét, a '80-as Drama-t fogom részletesebben kielemezni! A csapat a '78-as Tormato után kettészakadt. Jon Anderson és Rick Wakeman a bemutató turnét

Tovább...
Three Days Grace - Outsider (2018)
A kanadai Norwood-ban, 1992–'95 között Groundswell-ként, '97-óta Three Days Grace néven dolgozó alternatív rockhoz - Linkin Park-szerű - nu metált keverő

Tovább...
Koncertek 2018. június 22. és 2018. július 08. között:

Klipmánia