×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Syrius együttes, avagy a zenei égbolt legfényesebb csillaga 

Megjelent: 2013. május 31. péntek 12:00
Szerző: pjuan
    Cikkek 

A Syrius együttest Baronits Zsolt alapította 1962-ben. A hatvanas években a zenekarok baráti alapon szerveződtek, így volt ez az ő esetükben is. A képen balról-jobbra: Molnár Ákos, Baronits Zsolt, Gulyás Pál, Rákosi László, Pásztor István, Németh István. A Syrius egy csillagnév, mégpedig az égbolt legfényesebb csillagé... A nevet a képen látható baráti társaság közös megegyezés alapján választotta. - Kelemen Bálint írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Syrius együttes legelső felállása: Baronits Zsolt tenorszaxofon; Molnár Ákos altoszaxofon; Gulyás Pál zongora; Rákosi László szólógitár; Pásztor István basszusgitár; Németh István dob. Ez a formáció 1962-től 1963 szeptemberéig játszott együtt. 1963-ban Baronits Zsolt és Molnár Ákos bevonult katonának a budaörsi laktanyába, Gulyás Pál Németországba disszidált, Németh István pedig az egyetemi diploma munkáját védte, így a zenekar átmenetileg megszűnt.

A seregben ismerte meg Fehér Lajos Baronits Zsoltot és Molnár Ákost. Az 1965-ös leszerelést követően Baronits új együttest szervezett a hatvanas évek eleji felállásból, melybe Fehér Lajost kérte fel dobosnak. Ennek az új felállásnak volt még tagja Varga Dénes basszusgitáros és Pápay Faragó László énekes, orgonista. Az ujjá alakult Syrius első koncertje a 1965-ben volt.

1967-ben megjelent az együttes legelső lemeze, egy négy számos EP, melyen Animals, Kinks és Los Bravos dalok feldolgozási hallhatók. Ugyanebben az évben részt vettek két fontos zenei rendezvényen, az első magyar Polbeat fesztiválon, valamint a Táncdalfesztiválon. A Polbeat fesztiválon S Nagy István - Fekete Patkány című dalát adták elő, s díjat is nyertek. A Polbeat fesztivál után, a lengyel tengerparton turnéztak egy hónapig, melynek egyik fő állomása Szczecin. Hazatérve a lengyel turnéról indulnak a Táncdalfesztiválon a Tranzisz-Sztory című dallal.

A képen balról-jobbra: Rákosi László, Pápay Faragó László, Molnár Ákos, Baronits Zsolt, Fehér Lajos, Varga Dénes.

1968-ban Így mulat, egy beates magyar úr című számukkal bejutnak a Táncdalfesztivál döntőjébe, sőt előadói díjat is kapnak. A dalnak hihetetlenül nagy sikere volt, tizenkétszer tapsolták vissza a zenekart. A magyaros motívumokkal tarkított tánc csak emelte a mű színvonalát. 1968-ban Pápay Faragó László és Baronits Zsolt között személyi ellentét alakult ki. A zenészek így már nem tudtak együtt dolgozni. Rákosi László kivételével a zenészkollégák kiváltak a zenekarból. Pápay Faragó László, Fehér Lajossal, Molnár Ákossal, Varga Dénessel, valamint az Atlantis együttes szólógitárosával, Hanka Péterrel megalakította új együttesét, a Juventust. Ez év novemberében lezárult a Syrius beatzenei korszaka, s fokozatosan tértek át a jazz zenére.

Írta: Kelemen Bálint, 2013.05.28.

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 24. és 2018. március 12. között: